İletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler ile artık internet kullanıcıları tepkilerini internet ve sosyal ağlar aracılığıyla göstermekte ve bu şekilde de toplumsal hareketlerde önemli bir yere sahip olmakta. İnsanlar bu tepkiyi otoriteye karşı çıkmak, otoriteyi eleştirmek ve kendi düşünceleri dahilinde örgütlenmek şeklinde ortaya koyabilmekte. Bu yazımızda hem dijital aktivizm hem de hacktivist eylemlerle adını duyurmuş olan çeşitli hacker ve aktivist gruplardan bahsedeceğiz.
Hacktivizm Nedir ?
Hacktivizm, hacking ve activism kelimelerinden türemiş bir kelimedir. Sosyal bir mesaj vermek, politik bir görüşü yaymak için gerçekleştirilen hacking eylemlerinin tarif etmek için kullanılır.
Örneğin 2007 yılında Rus hackerlerin Estonya’ya karşı gerçekleştirdikleri dağıtık servis dışı bırakma saldırıları bu türden bir eylem olarak değerlendirilir. Ya da İsrail’in Gazze’yi bombalamasından sonra Türk hack gruplarının İsrail sitelerini hedef alan saldırılar gerçekleştirmeleri birer Hacktivism örneğidir.
Hacktivist grup: Redhack
RedHack eylemlerini toplumun özgürlük ve bilgiye erişim haklarını göz ederek genellikle politik gerekçeler ile gerçekleştirmekte, bu anlamda da farklı hackerlık biçimlerinden hacktivizmi gerçekleştirme bağlamında Türkiye’de öne çıkmakta. Yani RedHack bu varsayımlar doğrultusunda hacktivist bir oluşum olarak tanımlanabilmektedir. “Baskı altındakilerin sesi, insanlık için adalet.” sloganı ile yola çıkan ve “Gerçekler ile sessizlikler yer değiştirse o zaman sessizlikler yalan olur!” , “Sansür suçtur.” gibi ilkeleri savunan RedHack 1997 yılında kurulmuştur ve kendisini “Marksist” ve “Sosyalist” olarak tanımlamaktadır.