Hadoop, Google'ı kopyalıyor mu?

CHIP Online
21-09-2009, 12:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Caffeine ile birlikte test edilen, Google'ın çığır açması beklenen GFS2 teknolojisi kopyalanıyor mu?

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/hado ... liyor-mu_15264.html

Resimlerle: Google ile görsel arama için pratik ipuçları

Geçtiğimiz günlerde yaptığımız bir haberde Google'ın GFS2 üzerine çalıştığını sizlere duyurmuştuk. Açılımı Google File System 2 olan bu yapı, Google'ın kendisine özel geliştirdiği altyapının anahtar bir parçası.

Google, bundan sonra yeni dosya sistemini kullanacağı için, eski Google File System'i açık kaynak dünyasının hizmetine açıyor.

Apache üzerinden çalışan açık kaynak kodlu Hadoop, bir veri analiz ve dönüştürme aracı. Bu yazılım çok büyük miktarda verilerin kullanıldığı platformlarda kullanılıyor. Karmaşık veri yapılarının kontrol edilebilmesinde anahtar bir rol oynuyor. Bu veri yönetimi işi çok zor ve Google'ın dosya sistemi de masaüstü dosya sistemlerinin hakim olamadığı bu karmaşık ve dev verileri idare edilebilir hale getiriyor. Hadoop, Google'ın dosya sisteminin ilk sürümünün benzerini kullanıyor.

Cloudera ise Hadoop yazılımını büyük şirketlere kuran, çalıştıran ve daha sonra teknik destek ve geliştirme sunan bir yazılım firması. Hadoop kullanan Cloudera firması, son tüketiciden ziyade dev şirketlere yönelik bir hizmet sunduğu için, ev kullanıcıları tarafından pek tanınmıyor.

Washington Üniversitesi'nde bir ders veren, Google'ın eski bulut bilgi işlem bölümü sorumlusu Christophe Bisciglia, yetişen bilgisayar bilim adamlarını Google'ın veri yönetim biçimleri konusunda eğitiyor.  Biscaglia, bu yılın başlarında bilgi birikimini Cloudera'ya taşımıştı. Bu firma, Google'ın veri yönetimindeki gücünü açık kaynak kodlu yazılım kullanarak yakalamaya çalışıyor. Cloudera'nın Google ile olan bağlantısını haberin ilerleyen kısımlarında daha iyi anlayacaksınız.

Cloudera'ya Hadoop'un Red Hat'ı denilebilir. Linux gibi açık kaynak kodlu olan Hadoop'u kullanan dev şirketlerin, teknik destek ihtiyacını karşılıyor. Cloudera'nın kullandığı Hadoop sürümü, Red hat'ın kullandığı Linux sürümü gibi şirketlerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde özelleştirilmiş bir versiyon. Yahoo!, Facebook, Microsoft gibi devler, Cloudera'nın sunduğu hizmetlerden yararlanıyor.


Tüm konu: Hadoop, Google'ı kopyalıyor mu?

İzleyin: Google interneti hızlandıracak!

Resimlerle: Google ile görsel arama için pratik ipuçları


Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Gerçekten aynı yolda mı gidiyorlar? Yoksa taklit mi ediyorlar?

ZiraiEleman
21-09-2009, 13:39   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
108 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2009

Püf noktalarını taklit edip, kendilerine göre bi sistem kuruyorlardır bence..

Ahmet Ertuğrul
21-09-2009, 15:22   |  #3  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3,651 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

Aynı yoldan gitmek ya da taklit etmek... çok da farklı şeyler değil bence fakat taklit etmek deyince kötü bir şeymiş gibi algılanabilir. Ben buna örnek almak diyeceğim. İnternet gezginleri de birbirlerinin özelliklerini alıyorlar mesela.

Son Düzenleme: Ahmet Ertuğrul ~ 21 Eylül 2009 15:22