Son yıllarda browserlar büyük önem kazandı adeta dünyaya açılan pencerelerimiz oldular, piyasada eskiye oranla çok sayıda browser var peki siz hangisini neden tercih ediyorsunuz? Size göre en iyi browser hangisidir, tercihinizin sebebi nedir?
Hangi Browser, Neden?
Bana göre hiçbiri :D Çünkü browserlar sistem,İnsan göz yapısına hitab eden,Hız,Stabilite,Güvenlik,Destek. Bileşenleri olan bir browser tercih edilir gözlemlerime göre Windows Olduğu İçin
Stabilite olarak İE.
Göze hitab eden Firefox,Maxtor,Chrome etc.Opera.
Hız olarak değişkenlik gösterebiliyor yüklü eklentilere göre sisteme göre Şuan kullandığım sistem win8 hız olarak Firefox,Chrome.
Destek Olarak Chrome,Firefox,Maxtor.
Güvenlik olarak Değişkenlik çok çabuk değiştiği için zıt açıklamasını yapacam güvenlik açığı çok bulunan Opera,Maxtor
Eklenti Uyumluluğu için Firefox biraz düşük kalıyor ama yeterli,Chrome,Safari,Kısmi olarak İE.
Sonuç olarak Tercihim Firefox ve Chrome etc leridir.
Hm, bütün browserları kullanmak bazen karışıklıklara yol acabilir, güvenlik açığı çok bulunan Opera Symantec 2009-2010 raporuna göre en az güvenlik açığı olan browser olarak görünüyor:http://www.symantec.com/threatre ... ser_vulnerabilities 2010-2011 raporunda da pek değişen birşey olmamış: http://www.symantec.com/threatre ... ser_vulnerabilities peki güvenlik ne kadar önemli? seçim yaparken hangi kaynağı referans alıyoruz ?
Hm, bütün browserları kullanmak bazen karışıklıklara yol acabilir, güvenlik açığı çok bulunan Opera Symantec 2009-2010 raporuna göre en az güvenlik açığı olan browser olarak görünüyor:http://www.symantec.com/threatre ... ser_vulnerabilities 2010-2011 raporunda da pek değişen birşey olmamış: http://www.symantec.com/threatre ... ser_vulnerabilities peki güvenlik ne kadar önemli? seçim yaparken hangi kaynağı referans alıyoruz ?Referans olarak kendi Security forumununda blogunda palaştıkları Başlıkları inceleyip sıklık derecesine göre belirleyebilirisn.
Symantece göre öyle kaspere göre büyük hata kritik güvenlik açıkları çıkıyor.Chipde ve pcnette paylaştığım güvenlik uyarılarında güvenlik açıklarını vs paylaşmışdım.İsteyen arayabilir şuanlar takip etmiyorum tr ye çevirip foruma yazmak zahmetli oluyor :)Türkiyedede zaten güvenliğe önem veren olmadığı için ve çoğunlukla çocuklar dolandığı için forumlarda Bakan olmuyor pek yazdıklarıma.
Şuan İnternet Explorer 10 kullanıyorum,Ondan öncede Firefox kullanıyordum, Dürüstçe söylemek gerekirse İnternet explorer son sürümlerde kendini düzeltti,Firefoxun güzel yanı eklentileridir,Kişiselleştirmeleridir vs. çok güzeldi,uzun süre kullandım,ama ie9-10 a geçtikten sonra firefoxa katlanamaz oldum çünkü internet explorer arayüzü yağ gibi,açılış süresi kısa,Firefox ile ağır sayfalarda takılma vs oluyor hiç hoş değil.
Konu harici olacak ama Şunuda bildireyim Türkiye için önemli Kasperskyın açıklamasına göre Sahte bir pdf dosyası ile indiren kişilerin bilgisayarlarına izin yetkilerini değiştiirp erişi sağlayabiliyor bunun için adobe Güncellemelerini ihmal etmeyin.Sadece bu değil adobenin güvenlik açığı bir sürü var önceki yazılarımda.
''Opera mevzusunda;Tanınmamasını reklamlarının web sitelerinde az yapılmasını bunun üzerine kullanıcıların opera ve benzeri tanınmayan,reklamı yapılmayan bilinmeyen tarayıcıları tercih etmediklerini söylemiştin...''
malumdur ki hayatın her alanında biz kullanıcılar için herhangi bi ürünün bilinmesi,tanınması o ürünün satın alınmasında yada kullanılmasında elbette önemlidir....Bu bilgisayar dünyasında da böyledir...YAzılım ve Donanım Firmaları içinde durum aynıdır...bunun üzerine değerlendirmeye dewam edebiliriz....
Peki sizce herhangi bi tarayıcının talep edilmesinin arkasındaki en önemli ve öncelikli sebep NEdir...? Microsoft'un yeni sürüm tarayıcısının arkasındaki kullanım oranı tanınması mı...? yada işletim sistemiyle beraber entegre olarak gelmesi mi...? yada özellikle yeni sürümdeki başarısından dolayı diğer tarayıcıları performans anlamında geride bıraktığı gerçeği mi...?
aynı şeyler chrome ve mozilla için de geçerli elbet...kullanıcıların daha çok bunları tercih etmelerinin asıl sebebi gösterdikleri başarıdır....öncelik sebep tarayıcının hız ve performansıdır...Sonra güvenliktir.
Tarayıcılar bir çok yönden ele alınıp incelenebilir....konu da böylece uzar giderr....
Windows 8 de ınternet explorer 10'nun hız ve performansı gayet iyi...öyle ki açılış hızı,sayfa yüklemesi chrome ve mozillayı geride bırakmış ( artı bide güvenlik olayı war )...malum tarayıcıda eklenti olayı yok..bunun asıl nedenlerinden biri de güvenlik diye düşünüyorum...
chrome kullanmıyorum bunun asıl nedeni Ramden çok yemesii...başarısı tartışılmaz ama bana göre mozilla bu anlamda daha werimlii....ankette olan bütün tarayıcıları kullanmışlığım wardır ....explorer firefox chrome dışında diğerleri aynı sewiyede diyebilirim opera onlardan bi adım daha önde...ama kullanılması için bi sebep göremiyorum...Maxthon tarayıcı war operadan daha hızlı ve kullanışlı ama ondanki sıkıntı da çoklu sekmelerde donma olayıı....daha geliştirilmesi gerekiyor...
Önce şunu düzeltelim, ben Opera'nın savunucusu yada avukatı değilim kullanıcısıyım sadece bunun içinde geçerli nedenlerim var elbette :) 1997 yılından beri Opera kullanıyorum bazı dönemler Netscape kullandım 2004 yılına gelindiğinde Firefox 1.0 sürümü beni çok heyecanlandırmıştı hafif bir browserdı zamanına göre çok başarılıydı ilk yıl çok iyi gitti ama 2.0 sürümüne gelindiğinde soğuk başlangıcı yavaşlamıştı ve yıl 2006 olmuştu, yeniden kürkçü dükkanına dönmeye karar verip Opera kullanmaya başladım, geçen zamana rağmen browser şişmemiş dahili irc ve e-mail istemcisine sahip olmasına rağmen boyutu çok küçük ve hızlı çalışıyordu o zamanki bağlantı hızları 1mbit ortalamalarında olduğu için render süresi browserlar arasında belirgin bir hız farkı yaratmıyordu. Opera'nın asıl sevdiğim tarafıda belkide çok komplike bir yapıya sahip olması ve istenilen her türlü şekilde kişiselleştirilebilmesiydi, öyleki 10.0 öncesi versionlarda temalar bugünkü gibi browserın background resmini değiştirmekten çok daha fazlasını yapıyor adeta browserı tepeden tırnağa değiştiriyordu, eklenti desteği yoktu ama Firefox'u Opera'nın foknsiyonlarına sahip hale getirmek için onlarca eklenti kurmak gerekiyor bu da browserın açılış hızını bariz şekilde düşürüyor browserın stabilitesini dengesizleştiriyordu.
Başarı nedir sorusunun cevabı oldukça karmasık, burada ticari başarıdanmı yoksa teknik başarıdanmı bahsediyoruz önce onu bir açmamız gerekiyor, eğer ticari başarıdan bahsediyorsak başarı budur:
Bu tabloya göre en başarısız browser Internet Explorer, en başarılı ise Chrome diyebiliriz, Opera ve Safarinin zaten sabit bir kullanıcı kitlesi var, peki Chrome gerçekten başarılımı? yoksa Firefox'un 2004 yılında yaptığı gibi en büyük rakibinin başarızıslığınımı kullandı, tabloda açıkça görüldüğü gibi Chrome 2009 yılından itibaren müthiş bir yükseliş trendine geçmiş peki 2009 yılında Firefox ne yapıyordu? aradan geçen onca zamana rağmen 3.5 versiona daha yeni ulaşmış ama hala Internet Explorer'ın kullanım oranının yarısına bile ulaşamamıştı Google burada akıllıca bir hamle yaptı ve Firefox'un yaptığı gibi Internet Explorer'ın zayıflığından yararlanabileceğini düşündü bu mantıklıydı çünkü çoğu kullanıcı hala Firefox'un varlığındann haberdar bile değildi sadece bilişimle ilgili kullanıcılar Firefox kullanıyor ve etraflarına yaymaya çalışıyordu ama Google'ın reklam gücü karşısında şansları pek te yaver gitmedi. Bütün bunlar olurken Opera ve Safari kullanıcıları sabit kalmaya devam etti, Safari kullanıcılarının bütük bölümünü Mac kullanıcıları oluşturduğu için, Opera kullanıcıları ise Chrome ve Firefox'u yeterli görmedikleri için bu Browserlara geçmeyi tercih etmediler. Internet Explorer ise 2001 yılında XP ile piyasaya sürdüğü 6.0 versionuyla o kadar kötü bir iş çıkarmıştıki fosil Netscape ondan çok daha iyiydi, bügün bile o kötü ünü halen devam ettiği için kullanıcı kaybetmeye devam ediyor, oysa Internet Explorer 9 bile gayet başarılı bir browser olmasına rağmen eski kötü ününden dolayı hiç bir teknik bilgisi olmayan kullanıcılar tarafından bile kabul göremedi, geçenlerde piyasaya sürülen 10 versionu Windows 7 64bit üzerinde test ettim soğuk başlangıcı milisaniyeler düzeyinde ve şimdiye kadar gördüğüm en müthiş sayfa render hızına sahip, sistemimde ssd kullandığım için klasik disklerde durum daha farklı olabilir ancak Windows üzerinde çalışan en hızlı broser olduğunu söyleyebilirim, bu teknik olarak bir başarı ancak ticari başarıya dönüşmesi tamamen imajla ilgili bir şey tabi bu konuda Google'ın ne kadar iyi olduğunu göz önüne alırsak Internet Explorer'ın eski günlerine dönmesi çok zor görünüyor şu an teknik olarak Chrome'dan çok daha iyi olsada ticari olarak onun gerisinde kalıyor. Opera ise karmaşık yapısı ve ileri düzey özellikleriyle teknik olarak başarılı olsada her kullanıcı kitlesinin kavrayabileceği kadar basit bir kullanım deneyimi sunamadığı için yükselişe geçemedi ama yukarıda süren koltuk kavgasına rağmen kullanıcıda kaybetmedi çünkü Opera'yı uzun süre kullanıp karmaşık yapısına alışan kullanıcılara diğer browserlar bugün bile çok yavan geliyor, kendimden biliyorum :)
yani kısaca bizim gibi basit kullanıcılara hitap etmiyor diyosun....
Ne yapim bu kaldı aklımda...çok mu karamsarım:):)
Karamsar olunacak bir konu yokki ortada :) herşey zamanla değişiyor gelişiyor ama her değişimin gelişim olduğunu söylemek zor, internet ve ona bağlı olarakta browserlar da değşti bu değişim sırasında akıllı hamleler yapanlar diğerlerinin önüne geçti ama bunu her zaman büyük yenilikler getirerek yapmadılar, browserlar bugün bile basitçe sunucuya bağlanıp orada var olan veriyi renderlayıp bize gösteren araçlar. bundan 20 yıl önceki tarayıcılar elbette bugünki gibi değildi ama çalışma mantıkları aynıydı, Chrome'un yaptığı büyük çıkışın altında dahiyane bir buluş yok hatta yaptıkları browser zaten var olan açık kaynak Chronium projesinin Google'a göre modifiye edilmiş haliydi, o dönem en büyük kullanıcı kitlesini çekmek için tek yapılması gereken imaj çalışmasıydı çünkü Internet Explorer kullanıcısı gerçekten bunalmış durumdaydı ve çoğunun başka browserlardan haberi yoktu, olanlarda Firefox kullanmaya başlamıştı zaten. Google ise elindeki müthiş reklam olanaklarını kullanıp Microsoft'un başarısızlığını kendi başarısı haline getirdi.
internet tarihindeki gelmiş geçmiş belkide en büyük yenilik 1996 yılında Macromedia'nın Flash Playerı yayınlamasıydı, Flash öncesinde internet siteleri jpg ve gif grafiklerden ibaretti gif sequence yapılabildiğinden dolayı genelde hoplayıp zıplayan animasyonlar yapmak için bolca kullanılıyordu ama bir sorun vardı sıkıştırma oranı iyi olmasına karşın max 256 renk destekliyordu bu renk derinliği banner logo gibi grafiklerde yeterliydi ama gerçek fotoğraflar için berbattı, Flash piyasaya girdikten sonra hızla yayıldı görüntü kalitesi muhteşemdi çünkü vector tabanlıylı ve animasyon için çok uygundu, Flash üzerinde hazırlanan animasyonlar matematiksel koordinatları işleme üzerine kuruluydu ve grafiklerde pixel değildi bu yüzden gifle yapıldığında onlarca mb olabilecek animasyonlar Flash üzerinde yapıldığında 100 kb civarında oluyordu üstelik bu animasyonlara mp3 biçiminde ses eklenebiliyordu, internet hızlarının dünya genelinde 56k olduğu yıllarda bu büyük kolaylık sağlamış üzerinde birkaç gif animasyonu olan siteler dakikalarca yüklenmesi gerekirken Flash tabanlı siteler çok daha hızlı yükleniyordu. Flash playerın tek dezavantajı browser için eklenti yüklenme gereksinmiydi ama Flash o kadar büyük sükse yapmıştı ki duyurulmasından bir kaç yıl sonra hemen hemen internet bağlantısı olan her makinada kuruluydu hem tasarımcı hemde ziyaretçilerin adeta vazgeçilmezi olmuştu, ilk yayınlanan flash player eklentileri 500kb civarında bir boyuta sahipti. 2000li yılların ortalarına doğru internet üzerinde online video izleme furyası başgösterdi bunun en büyük tetikleyiciside 2005 şubatında açılan youtube.com olmuştu, Youtube bugün olduğu gibi videoları oynatmak için Flash player kullanıyordu, tamda aynı yıl Adobe web tasarım araçlarında bir türlü geçemediği Macromedia'yı satın alarak kendi bünyesine kattı, o dönemlerde Photoshop yine çok gözde bir program olmasına karşın iş webe gelince Dreamvewer varken kimse Golive ile ilgilenmiyor, vector tabanlı web grafikleri Illustrator yerine Flash üzerinde hazırlanıyordu, Adobe satınalma sürecinin ardından Flash, Dreamveawer, Fireworks gibi programları Creative Suite pkatlerine ekledi, Freehand ise tarhihin tzolu raflarına kaldırılmış, yerini Illustrator'e bırakmıştı. internet üzerindeki video trafiği her geçen gün artıyor adobe ise sadece flv biçiminde video oynatabilen Flash Playerı geliştirmeye çalışıyordu, ilerleyen yıllarda Flash playerın asıl işi olan vector animasyon görevi geri planda kalmaya başladı ve giderek sadece video oynatmaya yarayan hantal bir eklenti halini aldı, zamanla h264 biçimli videolarıda destekleyen Flash player bugün Full HD videoları bile oynatabiliyor, bugün baktığımda Flash playerın eski zarif ve zekice yapılmış tasarımından geriye hiç birşey kalmadığını görüyorum, Flash player hemen hemen hep platformda çalışabiliyordu hatta tarihte bir ilk olarak Android 2.3 sonrasını çalıştıran telefonlarda ful fonksiyonlu flash player çalışyırılabiliyordu, daha öncede bazı mobil telefonlar için de Flash player yayınlanmıştı ancak onlar Flash Lite adında özel hafif bir version içeriyordu. Android platformunun tam fonksiyonlu Flash player kullanması karşısında Steve Jobs Flash playerı mobil platformlarda çalıştırmaya hiç bir zaman sıcak bakmadı, bunun başlıca sebebi Flash playerın hantal yapısı ve yüksek işlemci gücü gereksinmiydi, bütün bunlar olurken browserların Flash player olmadan da video oynatabilmesinin önünü açacak çalışmalar yapılmaya başlandı HTML 5 standardı bügün bile tam anlamıyla kesinleştirilememiştir ancak çoğu modern browser HTML 5 taglarıyla kodlanmış sayfalardaki videoları dahili decoderlarıyla oynatabiliyor, Flash player ise video playback dışında çok az kullanılıyor. sonuç olarak Flash player değişti gelişti ama daha iyi olduğunu düşünmüyorum.
hacım konu flash player mi yoksa tarayıcılar mı ben karıştırmaya başladım:)
Elbette tarayıcı denilince akla ilk gelenlerden biri flash player ama ....flash player'a özel tarihsel bi açıklama olmuş...birinin özel den sorduğu soruyu mu yanıtladınız yoksa..?
bu arada yazı düzenini özel olarak mı ayarladın...? yoksa okuyanlar anlamasınlar diye mi:) bu şakaydı ama gerçekten murat arkadaşa katılıyorum yazı düzeni konusunda...
Kolay Gelsin...
Konu tabiki tarayıcılar ama onların en önemli bileşenlerinden biriydi Flash, Özel birine yazılmıış bir cevapta değil insan ihtiyar olunca tabi biraz uzamış yazarken :) Yazı düzenim eskiden beri böyle, kod yazar gibi yazınca okuyana eziyet oluyor ama bende çok konuşan biri değilim genelde ;)
Bugün dünyadaki toplam internet kullanıcı sayısının 2.5 milyardan fazla olduğu tahmin ediliyor bu sayı 1995 yılında sadece 25 milyon civarındaydı, yıllara göre bakıldığında her yıl en az %20 artış var. sadece bu bile arama motorlarının browser yazmaya başlaması için yeterli bir sebep gibi görünüyor, ne kadar bilgi o kadar para çünkü.
chrome bilgisayarı aşırı kasıyor ama diğerleride çok kötü ne yapalım :)
İe 10 ve 11 Kendi bilgisayarımda tıkladığımda bile 2 sn de Google ulaşabiliyorum chrome de 6 saniyeyi buluyor (sistem 6 senelik eski :) başka bir arkadaşın bilgisayarında da denedim onda da aynı ayrı ie chrome göre daha güvenli Firefox a gelince eklentileri onu gerçekten iyi yapıyor ama eklenti yükledik çe yavaşlıyor sağlam bilgisayar lazım mümkünse ie metro sürümünde deneyin ve hızı görün kasma gibi problem yok Chrome metro tarafı çok problemli.