Arkadaşlar yeni bir arayış peşindeyim... Sistemime hangi Linux işletim sistemi kurmalıyım? İçlerinden en iyisi hangisini önerirsiniz ? Buğün kafam yoğun ve çok şey araştırdığımdan aklımın odaları doldu. Bu yüzden doğru karar veremiyorum. Birde Pardus - Ubuntu - Linux işletim sistemleri arasında hangisini tercih etmeliyim ?
Hangi Linux İşletim Sistemi!!
sen direk linux u kur bence program uyumsuzlugu yaşamazsın en azından ben ubuntu kurdum bi kere linux a uyumlu program ubuntuda calışmıyor ama görsellik süper ubuntuda bunu da eklemeden gecemeyecem :D
Önerin için teşekkür ederim. Araştırmaya devem ediyorum.
rica ederim format atmanada gerek yok kurarken windows üzerinede kurulabiliyor haberin olsun ;)
https://www.chip.com.tr/galeri/U ... ygulamalar_929.html burayada bi bak istersen
Gnome masaüstü ile gtk programların çalıştığı bir masaüstü ortam için tavsiye edilebilecekler:
Acemi Düzey için;
Debian, Ubuntu (Debain Türevi), Opensuse, Fedora, Mint (Ubuntu Türevi)
Orta ve İleri Düzey için;
Archlinux (Orta düzey için ideal), Gentoo (Gayet ileri düzey kullancılar için, tamamını kendin kendi bilgisayarında derlersin).
-------
KDE 4 masaüstü ortamı ve QT uygulamarı çalıştırmak için;
Acemi Düzey için;
Debain (Kde tercihli), Kubuntu, Opensuse (Kde olan sürümü), Pardus
Orta ve İleri Düzey için;
Archlinux ya da Gentoo
-------
XFCE masaüstü ortamı ve gtk uygulamalar için;
Xubuntu ya da ileri seviye için Archlinux, Gentoo...
Not: Orta ve İleri düzey için verdiğim dağıtımlar linux'u ilk defa kullanacak birisi için karışık gelebilir.
Not2: İster Gnome ister Kde masaüstü olsun her ikisinde de gtk ve qt uygulamalar çalıştırılabilir. Verdiğim dağıtımların özelliği genelde gtk ve qt kütüphaneleri ayrı tuttuklarından salt bir gnome ya da kde ortamı sağlamalarındandır. (Opensuse kısmen bu kuralın dışında kalabilir, çünkü hem qt hem de gtk kütüphanelerini kurmaktadır).
Not3: Archlinux ya da Gentoo gibi dağıtımlar rolling stone tarzı dağıtımlardır. Yani sürüm güncellemesi yoktur, sürekli güncellenerek sürüm atlarlar. Yeniden kurulum gerektirmezler.
Ancak ubuntu, debain,opensuse ya da pardus gibi dağıtımlar her ne kadar upgrade seçeneği ile sürüm yükseltilebilsede genel olarak temiz kurulum tercih edilir.. Örneğin ubuntu 9.04'den 9.10'a geçmek için direkt upgrade yapmaktansa temiz kurulum en güzelidir.
Rolling stone dağıtımlarda ise sürekli güncelleme sözkonusu olduğundan genelde tüm uygulamaların en güncel sürümleri depolara konulur. Bunun avantajı eski bugların çabuk temizlenmesi olduğu gibi dezavantaj olarak kimi zaman son sürüm programlarda sorun çıkabilmesidir.
Sonuç olarak tüm dağıtımlar "linux" yani aynı elden çıkmış çekirdekle sunulur. Uygulamaların tamamı aynıdır. Aradaki farklar;
1. Paket Yöneticisi
2. Kütüphane ve uygulamaların dizinleri
3. Dağıtıma ait ince ayarlar
4. Depolarında 3. parti yazılımların bulunmaması ya da bulunması (BKZ: GNU/GPL)
5. Acemi ya da ileri düzey kullanıcılara hitap etmesidir.
6. Paketleri hazırlarken kullanılan GCC sürümü
Saygılarımla