Hangi veri tabanı?

bakb
23-04-2009, 23:53   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
19 mesaj

Arkadaşlar meraba.
Ben geliştirdiğim bir C# windows projesinde veri tabanı kullanmayı düşünüyorum. Burada veri tabanı olarak, mesela access seçsem bu programı çalıştırmak isteyecek herkesin bilgisayarında access olmalı mı? yoksa neye göre veri tabanı seçmeliyim?

Kapalı Hesap (79876)
24-04-2009, 00:53   |  #2  
Kapalı Hesap
1,252 mesaj

Access kurulu olması gerekmez.
MS sql server kullanırsan sql server kurulu olması gerekecek. Hangi veritabanını kullanırsan onun vt sürücüsü olması gerek. Accses sistemin içinde sürücüsü oluyor.

Taşınabilirlik windows .net programcılarının en büyük sorunu. uygulamaları çalıştırmak için de .net kurulu olması zorunluluğu var. ama kullandığı kütüphaneleri programımıza dahil ederek taşınabilirlik sorununu çözebiliyoruz.

PcMaKeR
24-04-2009, 15:35   |  #3  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj
JeWoR
Access kurulu olması gerekmez. Accses sistemin içinde sürücüsü oluyor.
sıfır kurulu bir xp de olmuyor. vistada oluyor ama xp de olmuyor. özellikle office 2003 access i yada 2007 accessi(2007 de sürücüler değişti.) olmuyor.

sadece bilgilendirmek istedim arkadaş boşuna deneyebilir.

eğer bir yerde kurulu bir proje olacaksa yyapacağın sql server 2005 express kullan hem rahat hem hızlı. kurulumu basit. exe program yaparsın otomatik kuruluyor ;)

bakb
24-04-2009, 23:41   |  #4  
OP Taze Üye
19 mesaj

Benim kafam iyice karıştıSoru
Kütüphane dahil etme derken kastedileni tam anlayamadım.
Ayrıca sürücü yükleme nedir? Bu sürücülerin boyutu küçük müdür? Küçükse programın setup ına dahil etsem iyi bir çözüm olur mu?
Şimdi bizim bilgisayarımıza yüklediğimiz oyunlarda nasıl yapıyorlar mesela. Biz direk yükleyip çalıştırıyoruz.

Son Düzenleme: bakb ~ 24 Nisan 2009 23:42
Kapalı Hesap (79876)
25-04-2009, 00:26   |  #5  
Kapalı Hesap
1,252 mesaj
PcMaKeR
sıfır kurulu bir xp de olmuyor. vistada oluyor ama xp de olmuyor. özellikle office 2003 access i yada 2007 accessi(2007 de sürücüler değişti.) olmuyor.
sadece bilgilendirmek istedim arkadaş boşuna deneyebilir.
eğer bir yerde kurulu bir proje olacaksa yyapacağın sql server 2005 express kullan hem rahat hem hızlı. kurulumu basit. exe program yaparsın otomatik kuruluyor ;)
Sıfır kurulu xp de olmayabilir ama .net frameworkle geliyor. zaten programımızı çalıştırmak için .net kurmak zorundayız.
Diğer tarafatan küçük bir uygulama için sql server kurup  sürekli servis çalıştırmak gereksiz. Access bu işler için biçilmiş kaftan veritabanının öğrenilmesi en kolay sistemi. projemize accsess2003 kütüphanelerini dahil edip bir accsess2003 veritabanı kullanarak küçük uygulamarımızı rahatlıkla idare edebiliriz.
bakb
Benim kafam iyice karıştıSoru
Kütüphane dahil etme derken kastedileni tam anlayamadım.
Ayrıca sürücü yükleme nedir? Bu sürücülerin boyutu küçük müdür? Küçükse programın setup ına dahil etsem iyi bir çözüm olur mu?
Şimdi bizim bilgisayarımıza yüklediğimiz oyunlarda nasıl yapıyorlar mesela. Biz direk yükleyip çalıştırıyoruz.
Kütphanelri dahil etmek derken projemizin kullandığı dll'leri programımızın içine koyup heryerden çalışmasını sağlamak.

PcMaKeR
25-04-2009, 08:49   |  #6  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
8,935 mesaj

JeWoR bir kere daha söylemeyeceğim.
Benim mesajımı komple alıp alıntı yapıp bilgimi sorgulama.
.NET 2.0 ile accessin en alt sürümü gelir. Visual Studio 2005 Pro yada Visual studio 2008 Pro altında bir geliştirme aracı kullanıyorsan access yükleniyor ama geliştirici makinasına yükleniyor. satışı yapacak yada release edilmiş bir programda yüklenmiyor. Setup oluştururken visual studio uyarıyor. diyorki access kullanılmış ya setupa dahil edin yada tek başına ayrı olarak kullanın diyor. Denemiş kullanmiş bir kişi var karşında ve o yollardan bizde geçtik.

Arkadaşım sende hangi programla geliştiriyorsun onuda söylesen Visual studio 2005 mi 2008 mi. hangi Sürüm(Professional mi Standartmı Team Mı, Express mi)
Express se ve access istiyorsan microsoft un access 2007 kullanmışsan ve başka makinada rahat çalışmasını istersen:

bu linktekini indirip kuruyorsun.

Eğer Access 2003 ve öncesi kullanıyorsan bunu:

Bu iki dosya .NET in hiçbir sürümüyle gelmiyor...
Bunlar Visual studio ile gelir ve sadece program geliştirilen makinaya Visual Studio Tarafından kurulur.

Eğer diğer çalışacak makinada Office 2007 yada Office 2003 varsa bu ikisini yüklemene gerek kalmaz çünkü office kurar.

Kullandığın C# geliştirme programını yazarmısın buraya.

Son Düzenleme: PcMaKeR ~ 25 Nisan 2009 16:17
bakb
25-04-2009, 13:20   |  #7  
OP Taze Üye
19 mesaj

Visual studio 2008 team edition kullanıyorum. Access'in se 2002 sürümü var. Aslında 2007 sürümü de var ama onunla bağlantı yapamadığım için 2002 kullanabiliyorum. Bunun dışında Oracle da bağlayabilirim ama biraz fazla olabilir tabi. Bir de bu arada bir soru daha sorayım. Yaptığım programı freeware olarak bir yerlere koysam bu firmalarla başım belaya girer mi?

PcMaKeR
25-04-2009, 16:14   |  #8  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
8,935 mesaj

bakb bende team edition kullanıyorum.
Profesyonel anlamda program satıp büyük firmalarla çalışıyoruz iş yeri olarak.

sen freeware vereceksin ama bu senin için sorun olmaz.

fakat team edition kullanarak yaptım abi bak süper bir program dersen biri yakana yapışır. çünkü sen lisanslı bir yazılımı alıp onun üzerinden para kazanacak yada freeware olacak desende sorun oluşturabilir. Team ile yaptım deme yeter. Normalde .NET ücretsiz bir kütüphanedir.

yazılımın lisanslıysa sorun olmaz sonuçta para ödemiş microsofttan faturanı almış ben buyum demişsindir. ama tek başına birisi team sürüme 2000 dolar gibi uçuk bir para! vereceğini sanmam yanılıyor muyum ?

Son Düzenleme: PcMaKeR ~ 25 Nisan 2009 16:15
bakb
25-04-2009, 19:39   |  #9  
OP Taze Üye
19 mesaj

Şöyle cevap vereyim, öğrenciyim.

PcMaKeR
25-04-2009, 20:03   |  #10  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
8,935 mesaj

O Zaman: Visual C# 2008 Express kuracaksın.

Yukarıdaki verdiğim linkleride indirip yazdığın programı çalıştıracak yerede o indirdiğin driverları kuracaksın tmm dır ;)

Lisans misans yok.