Bios acilirken 2x320GB Hard Disklerimi görmesine ragmen Windows bunlari 298 GB görüyor. SP2 de yüklü.
Bilgisi olan ?? [:o)]
Hard Disk
benim 200 gb hdd (seagate PATA) ama bilgisayar 170 gb gördü. ana kart güncellemesi dediler ama yapmadım (bu söylediğim bayaa oldu) format atayım dedim (her aceminin yaptığı gibi ) yani kolayına kaçtım. ama düzeldi
ama sen yinede ana kart güncellemeni yap. sonra formatını at ve diskini güzelce biçimle ( fdisk atmanı öneririm.) o zaman hata düzelecek tabi eğer yan sanayi hdd satmadılarsa
**********Sabit disk sığam olması gerekenden daha az görünüyor!
Tanım: Sabit diskin üzerinde yazan etiket sığa değeri ile işletim sistemi içinde gördüğünüz değer uyuşmuyor; daha az gözüküyor.
Muhtemel Sorun: Sorun üreticilerin bayt hesabı ile işletim sisteminin bayt hesabı arasındaki fark olabilir. Bunun yanında sabit diskiniz BIOS verilerine göre ilginç bir şekilde 32 GB veya 137 GB sınırında takılmış olabilir. Belki de BIOS gerçek değerini görüyordur; fakat işletim sistemi ne yazık ki bunu anlamıyor olabilir.
Çözüm Adımları: Bunlardan birincisi aslında üreticiler ve işletim sistemlerinin arasındaki hesaplama farkından kaynaklanıyor. Durumu şöyle izah edelim: Mega, milyon çarpanını temsil eden bir ön ektir. Disk üreticileri bunu gerçek anlamda bir milyon bayt, bir megabayttır şeklinde kabul ediyor. Gelin görün ki, bilgisayarlar ikili sayı sistemiyle çalışan aygıtlar olarak bu ayrımı ikinin kuvvetleri şeklinde yapıyorlar. Üreticiler basamakları 1000, 1000000, 1000000000; yani 10^3, 10^6, 10^9 şeklinde ilerletirken, bilgisayar bunu 2^10, 2^20, 2^30; yani 1024, 1048576, 1073741824 şeklinde ilerletiyor. Dolayısıyla arada aşırı olmasa da disk başına birkaç GBlık fark oluşabiliyor. Örneğin etiketinde 120 GB yazan bir disk, biçimlendirildiğinde 111 GBın biraz üzerinde bir değer verecektir. Bunda taktik bir sorun olsa da teknik sorun bulunmuyor.
Diskinizin sürekli olarak 32 GB olarak görünmesi bazı anormallikle içerebilir. Zamanında Windows 95 varken disklerin işletim sistemi tarafından 32 GB üzerinde olduklarında çalışmamaları ile ilgili sorunlar vardı. Bunun yanında anakartlardaki BIOSların da bu tür bir soruna sebep olması muhtemeldir. Eğer sisteminiz biraz yıllanmışsa bu tür bir sorunla karşılaşabilirsiniz (veya bu sorun sebebiyle sisteminiz sabit diski hiçbir şekilde görmüyor olabilir). Fakat sisteminiz yeniyse aslında daha küçük bir sorun olabilir. Daha muhtemel olan bir sorun genellikle küçük bir jumper hatasından kaynaklanıyor olabilir. Sabit diskinizin güç ve veri bağlantılarının olduğu yerde genellikle dört çift jumper bulunur. Bunlardan bir çifti diski efendi, bir çifti köle ve bir çifti de kabloya bağımlı konumuna getirir. Sonuncu kalan çift ise, diskin eski sistemlerde veya hata giderme durumlarında 32 GBa sınırlanması için ayrılmıştır. Özellikle bir markanın disklerinde bu iğne çifti demetin bir ucunda, efendi disk konumuna getiren çift ise diğer ucunda bulunur. Dolayısıyla montaj sırasında bir şekilde böyle bir hata yapılmışsa (ki yapıldığı ve kullandıkça açılır dendiği vakidir) diskinizin 32 GB taklidi yapması normaldir.
Aldığınız 160 GB diskin ise sadece 137 GB görünmesi ayrı bir çileden çıkartıcı durumdur. Burada doğrudan LBA (large block addressing, geniş blok adresleme) ile ilgili bir sorun olduğunu düşünebiliriz. 28 adresleme bize sadece 137 GBın biraz üzerinde sabit disk alanını adreslemeye imkan verir. Yeni anakartlardaki 48 bit adresleme ise bu sorunu tamamen gidermektedir. Bir BIOS güncellemesi ile bu sorunu aşıp aşamayacağınızı anakartınızın üreticisinden öğrenebilirsiniz. Bunun yanında sürücü güncellemeleri de gerekebilmektedir.**********
Egemengiga nin yazisindaki gibi hesaplama farkliligindan kaynaklandigina kanaat getirdim.
Yardimlariniz icin tesekkürler arkadaslar.
chiemsee111Egemengiga nin yazisindaki gibi hesaplama farkliligindan kaynaklandigina kanaat getirdim.Kesinlikle oyle benim 160gb Hddmi Windows 150 gb olark görüyor.Hdd marksaı Western Digital yamuk olma şansı yok.
Yardimlariniz icin tesekkürler arkadaslar.