Farketmez. Raid özelliği ayrı bieşey SATA özelliği ayrı birşey. Anakartın raid desteklemiyorsa raid yapmadan kullanacaksın.
Raid dediğimiz olay birden çok diski çeşitli dizilimler şeklinde bağlayarak performasn ya da güvenliği artırmaktır. Örneğin Raid 0 (stripping) aynı anda 2 diskin çalışması ve doğal olarakta teoride %100 lük bir performans artışı elde edilmesi amaçlanmaktadır. Raid 1 de ise (mirroring) 2 diske aynı veriler kaydedilir. Bu şekilde bir disk bozulursa, aynı verilein bulunduğu bir başka dissk olacağından güvenliği %100 artırmış oluyoruz.
SATA ise RAID den farklı birşey. SATA Serail ATA teriminin kısaltmasıdır. Bu harddiski,n anakarta bağlantı biçimi ve bağlantı hızıyla alakalıdır. Yani PATA da da Raid olabilir SATA da da. Ya da he ikisindede olmayabilirdi.
Raid kullan ya da kullanma farketmez, hem SATA yı hem PATA yı aynı anakarta bağlayıp kullanabilirsin. Ve yukarıda söylediğim gibi, Bilgisayarım'dan sürücüler arası dosya taşıması yaparak, eski diskinden yeni diskine dosyaları aktarabilirsin.