hardisk performans düşüşü

HPQ-User
17-03-2012, 11:59   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 29
30,996 mesaj

erd sormuş:
laptopumda hadisk performans düşüşü farkeettim çok üstünde durmadım ama bi süre sonra baya bi belli etti HD tune ile test yaptım max 83.1 mb/sn min 1.1 mb/sn yazıyor gecikme 21.9 ms
bu değer ler normalmidir yardımlarınız için teşekkür ederim

Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows 7
Sistem Özellikleri:
packardbell easynote tm81 modeli
amd phenom n930 2.0 ghz
4 gb ddr 1333 mhz ram
1 gb ddr3 128 bit radeon 5650 ekran kartı
WD wd3200bevt 320 gb sata2 hardisk

İnternet Tarayıcı: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:10.0.2) Gecko/20100101 Firefox/10.0.2

Kapalı Hesap (154666)
17-03-2012, 20:02   |  #2  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj

Değerler normal değil.
Harddiskinin iyi bir temizliğe ve defrag edilmeye ihtiyacı var gibi görünüyor.

rambo07
21-03-2012, 16:12   |  #3  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4 mesaj

öneriniz için teşekkür ederim ama defrag, disk temizleme, hata denetimi vb tüm işlemleri yaptım sonuç aynı .fotoğraf linki koymak yasakmı tam bilmiyorum ama HD tune ile yaptım teslerin linklerini koyabilrim.

hardisk 5400 rpm ama ncq gözüküyor hd tunede. piyasada notebook hardisklerinde nadir ncq hardiskler.  performansı çok düşük ilk aldığıma göre.performansı bi miktar artmaz  ise fabrika ayarlarına döndürmeyi planlıyorum olmadı 7200 rpm hdd alıcam bunu hdd kutusuyla harici yapıcam

Son Düzenleme: rambo07 ~ 21 Mart 2012 16:19
MicrosoftGenci
02-04-2012, 20:13   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 4
304 mesaj

laptop kullanıcılar işte laptop taşımada olsun sert bir yerden düşürülmüş olsun o hdd pek performans göstermezler hdd rpm plaka dönüş hızı 5400 gibi ise zaten onların performansları düşük olur  laptop alırken hdd bölümünde rpm yani plaka dönüş hızı yüksek olmasına özen gösterin 7200 gibi. saygılar.

ALooNeBoy87
03-04-2012, 01:59   |  #5  
ALooNeBoy87 avatarı
Üye
83 mesaj

Diskin sağlamlık testi için ben CrystalDiskInfo kullanıyorum. Ücretsizdir.
İndirme adresi: http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html
Disk birleştirme için iobit yazılımın Smart Defrag yazılımını kullanıyorum. Ücretsizdir.
İndirme adresi: http://www.iobit.com/iobitsmartdefrag.html
Diskinizin firmware ını kontrol edin. Gerekliyse güncelleyin. Ancak daha önce hiç firmware güncelleme yapmadıysanız bulaşmayın derim. Bilmeyenlerin elinde donanım çöpe dönüşebilir.
Performans halen daha düşükse diski biçimlendirebilirsiniz...

Son Düzenleme: ALooNeBoy87 ~ 03 Nisan 2012 02:05
Kapalı Hesap (2197)
03-04-2012, 07:15   |  #6  
Kapalı Hesap
230 mesaj
Alıntı: MicrosoftGenci  
laptop kullanıcılar işte laptop taşımada olsun sert bir yerden düşürülmüş olsun o hdd pek performans göstermezler hdd rpm plaka dönüş hızı 5400 gibi ise zaten onların performansları düşük olur  laptop alırken hdd bölümünde rpm yani plaka dönüş hızı yüksek olmasına özen gösterin 7200 gibi. saygılar.
Bende 2 adet laptop var. Biri netbook. 5400'ün üzerindeki harddiskler sistem olarak bir çoğu kaldırmıyor. Isı en büyük etken. Tabi üreticilerde bunu dikkate aldıklarından çok nadir firmalar bu şekilde yaklaşıyor olaya. Genelde de 5400 RPM ise bir laptop daki hdd bilin ki ısı konusunda donanımın pek dayanıklı olmadığıdır.

2 laptop uma da 7200 RPM lik hdd taktım. Şu an sadece netbook um kaldırdı. Diğeri ise donanım konusunda iyi olsa da maalesef ısıya yenildiğinden kaldıramadı. ( Desteklemedi değil, ısıdan sorun verdi ).

Sorusu olan arkadaşa ;

Her işletim sisteminde %50 den daha fazla bir disk söz konusu olunca bu performans düşüşü maalesef oluyor. Birikmeler ve işlem ne kadar fazla dosya ile yapılıyor ve yüksek boyutlarla oluyorsa o kadar da harddisk performanstan düşüyor. NTFS kullanıyoruz Win 7 lerde. Ne defragından bahsediyorsunuz Allah aşkına ? her seferinde %5 gibi bir defrag söz konusu olunca neden defrag farklılık yaratsın ki ?

Sana tavsiyem ; elinden geldiğince depolamanı harici medyalara yap. %50 den yukarı elinden geldiğince kullanmamaya bak. Sonrasında göreceksin farkı.

Saygılarla...

A.C.T
03-04-2012, 20:06   |  #7  
A.C.T avatarı
Yıllanmış Üye
439 mesaj

Evet MR_YAMYAM arkadaşımıza katılıyorum
ilk önce bi kayıt defteri düzenleme yap daha sonra Defragger yadaa başka bir porgramla disk birleştirme yap birde tarama yap neolur neolmaz belki virüsler harddisk'i istila etmiştir :D

Dahada olmuyorsa aç içini temizle düzelir :D
Ciddi söylüyorum daha önce bendede olmuştu vidalarını söküp açtım bi baktım harddisk maffolmuş :) hemen elime bi bez aldım sildim düzeldi :)

Joker65
03-04-2012, 20:25   |  #8  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 12
2,229 mesaj

disk temizleme
disk birleştrime
disk şıkıştırma
disk hata denetleme
yaparsan iyi olur :)

A.C.T
03-04-2012, 20:40   |  #9  
A.C.T avatarı
Yıllanmış Üye
439 mesaj

Joker arkadaşım haklısın ama Disk Sıkıştırma diske zarar verir
ve zaten diğer önerileri verdik :D

Joker65
03-04-2012, 20:43   |  #10  
Yıllanmış Üye
2,229 mesaj

öyleyse disk sıkıştırma dışındaki:
disk temizleme
disk birleştrime
disk hata denetleme
yapsın.
birde hdd ile ilgili programlar kullansın.
sorunu çözülür ;)

ccc KINAŞLI ccc
03-04-2012, 21:09   |  #11  
ccc KINAŞLI ccc avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 8
1,652 mesaj

Arkadaşım sana şu an en iyi HDD bakım programını söylüyorum
Kanımca en iyi disk birleştirme ve bakım programı Perfect Disk bu program çok fazla dağılan diskleri toparlıyor ve bu toparlama işlemini saniyeler içinde yapıyor
Burdan indir Perfect Disk Download

ve ayrıca kayıt defteri düzenlemelisin bunun için en uygun programda Registery Mechanic mutlaka indir ve kayır defterini düzenle ve daha sonra PC'yi yeni almış gibi kullanabilirsin ;)

AmbaSSadoR
03-04-2012, 21:43   |  #12  
AmbaSSadoR avatarı
Yıllanmış Üye
400 mesaj

eğer 4-5 senelik ve aşırı kulllanım oldu ise bu kaçınılmaz ne yazık ki(her şeyin bir ömrü var) bence en yakın zamanda hddnizi yedekleyip yeni bir hdd almayı düşünün C=

Joker65
03-04-2012, 21:44   |  #13  
Yıllanmış Üye
2,229 mesaj
Alıntı: AmbaSSadoR  
eğer 4-5 senelik ve aşırı kulllanım oldu ise bu kaçınılmaz ne yazık ki(her şeyin bir ömrü var) bence en yakın zamanda hddnizi yedekleyip yeni bir hdd almayı düşünün C=
evet hdd temizliği-birleştirme ve denetleme yöntemleri sorunu çözmediyse bunu yapın katılıyorum

ccc KINAŞLI ccc
03-04-2012, 21:47   |  #14  
ccc KINAŞLI ccc avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 8
1,652 mesaj

Sizde para bol herhalde :D
Adama yani bir HDD ısmarlayacaksanız alsın ama yok ısmarlamam diosanız milletin bütçesini ve maddi durumunu bilmeden yorum yapmayın Soru

Kapalı Hesap (154666)
03-04-2012, 21:52   |  #15  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj
Alıntı: rambo07  
öneriniz için teşekkür ederim ama defrag, disk temizleme, hata denetimi vb tüm işlemleri yaptım sonuç aynı .fotoğraf linki koymak yasakmı tam bilmiyorum ama HD tune ile yaptım teslerin linklerini koyabilrim.

hardisk 5400 rpm ama ncq gözüküyor hd tunede. piyasada notebook hardisklerinde nadir ncq hardiskler.  performansı çok düşük ilk aldığıma göre.performansı bi miktar artmaz  ise fabrika ayarlarına döndürmeyi planlıyorum olmadı 7200 rpm hdd alıcam bunu hdd kutusuyla harici yapı

Bu değerlere göre anlaşılan işletim sistemi diskinizde çok aşırı program yoğunluğu var.
Gerek oyunlar gerekse özel dosyaların bu şekilde çok fazla olması harddiskinizin bu şekilde olmasına sebebiyet vermektedir.
Tavsiyem: işletim sistemi bölümünüzde mümkün olduğunca az program veya belge dosyaları bulundurmanızdır. Özel dosya veya belgelerinizi depo olarak kullanacağınız başka bir diskte ya da diskin başka bir partitionunda saklamanızdır.

Kapalı Hesap (2197)
03-04-2012, 22:00   |  #16  
Kapalı Hesap
230 mesaj
Alıntı: A.C.T  
Evet MR_YAMYAM arkadaşımıza katılıyorum
ilk önce bi kayıt defteri düzenleme yap daha sonra Defragger yadaa başka bir porgramla disk birleştirme yap birde tarama yap neolur neolmaz belki virüsler harddisk'i istila etmiştir :D

Dahada olmuyorsa aç içini temizle düzelir :D
Ciddi söylüyorum daha önce bendede olmuştu vidalarını söküp açtım bi baktım harddisk maffolmuş :) hemen elime bi bez aldım sildim düzeldi :)

Valla pek ciddiye alasım gelmedi okuduktan sonra zuahahahaha :=)

Kapalı Hesap (154666)
03-04-2012, 22:03   |  #17  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj
Alıntı: Zahir Murat Akın  
Bende 2 adet laptop var. Biri netbook. 5400'ün üzerindeki harddiskler sistem olarak bir çoğu kaldırmıyor. Isı en büyük etken. Tabi üreticilerde bunu dikkate aldıklarından çok nadir firmalar bu şekilde yaklaşıyor olaya. Genelde de 5400 RPM ise bir laptop daki hdd bilin ki ısı konusunda donanımın pek dayanıklı olmadığıdır.

2 laptop uma da 7200 RPM lik hdd taktım. Şu an sadece netbook um kaldırdı. Diğeri ise donanım konusunda iyi olsa da maalesef ısıya yenildiğinden kaldıramadı. ( Desteklemedi değil, ısıdan sorun verdi ).

Sorusu olan arkadaşa ;

Her işletim sisteminde %50 den daha fazla bir disk söz konusu olunca bu performans düşüşü maalesef oluyor. Birikmeler ve işlem ne kadar fazla dosya ile yapılıyor ve yüksek boyutlarla oluyorsa o kadar da harddisk performanstan düşüyor. NTFS kullanıyoruz Win 7 lerde. Ne defragından bahsediyorsunuz Allah aşkına ? her seferinde %5 gibi bir defrag söz konusu olunca neden defrag farklılık yaratsın ki ?

Sana tavsiyem ; elinden geldiğince depolamanı harici medyalara yap. %50 den yukarı elinden geldiğince kullanmamaya bak. Sonrasında göreceksin farkı.

Saygılarla...

Harddisklerde track to track seek gecikmesi diye bir olay vardır. Bu süre her ne kadar az da olsa büyük parçalı programlarda eğer parçalar farklı yerlerde ve aralarında küçük programcıklar var ise ciddi boyutlarda yavaşlamaya sebebiyet vermektedir. Kullanıcı arkadaşın sorunu da böyle bir sorundan kaynaklanmaktadır.
Bahsetmiş olduğun gibi özel dosyaların farklı bir partitionda ya da başka bir diskte saklanması bence de en uygun seçimdir.

Kapalı Hesap (2197)
03-04-2012, 22:25   |  #18  
Kapalı Hesap
230 mesaj
Alıntı: Mr_YAMYAM  
Harddisklerde track to track seek gecikmesi diye bir olay vardır. Bu süre her ne kadar az da olsa büyük parçalı programlarda eğer parçalar farklı yerlerde ve aralarında küçük programcıklar var ise ciddi boyutlarda yavaşlamaya sebebiyet vermektedir. Kullanıcı arkadaşın sorunu da böyle bir sorundan kaynaklanmaktadır.
Bahsetmiş olduğun gibi özel dosyaların farklı bir partitionda ya da başka bir diskte saklanması bence de en uygun seçimdir.
Yazdığım yazıda da zaten az çok bunun basit bir şeklinden bahsettim. NTFS formatı zaten eski sistemlerdeki gibi Harddiskin farklı yerlerine veri yazmadığından defrag olayı çok olmamaktadır. Seninde bu son bahsettiğin olayda da data yoğunluğu fazla olan dosyalar yüzünden harddiskin işlem yükünü yükselttiğinden ( "Birikmeler ve işlem ne kadar fazla dosya ile yapılıyor ve yüksek boyutlarla oluyorsa o kadar da harddisk performanstan düşüyor. " şeklinde belirtmiştim. ) tabiri caizse şişme söz konusu oluyor. Defrag ile uzaktan yakından alakası yoktur bunun. Sadece yüksek yoğunluklu datanın harddiski zorlaması söz konusudur. Heleki %50 den fazla dolu ise harddisk, doğal olarak da yavaşlaması söz konusu olacaktır. ister 1 milyon dosya olsun ister 1 milyon dosyanın boyutunda 3 dosya olsun. Zaten bildiğimiz üzere de windows NTFS ile çalışma mantığında önce swap file ve sonrasında en çok kullanılan programları yakın track lere alıyor ki daha çok performans ve hız olsun diye.

rambo07
04-04-2012, 16:25   |  #19  
Taze Üye
4 mesaj

arkadaşlar sorunu koyan benim hardisk yaklaşık 2 senelik ve maxtor ile 2 hafta önce fabrika ayarlarına döndürdüm hardiskimde düzelme oldu veri okuması ani düşme falan yapmıyor çok teşekkür ederim herkese  7200 rpm hardisk alıp bunu harici yapıcam (tabi param olduğunda):D
ve ayrıca dediğiniz herşeyi yapmıştım hata denetimi v.b
ve ayrıca HD tune aynı versiyonda hardisk özelliklerini hatalı görüyomuş özeeliklerin hepsi var iken fabrika ayarlarına getirdikten sonra 1 tane özeelik yok gözükyodu bunu hiç anlamadım :D link:

Son Düzenleme: rambo07 ~ 04 Nisan 2012 16:26
rambo07
04-04-2012, 17:08   |  #20  
Taze Üye
4 mesaj

gerisinide koyayım ama gene performans düşüşü var ama disk birleştirme falan yapmadım ne durumda bilmiyorum :S fotoğraflar

disk birleştirme falan gerekmiyor %0 parçalanmış dosya sayısı son sonuç bu

Son Düzenleme: rambo07 ~ 04 Nisan 2012 17:14
Kapalı Hesap (154666)
04-04-2012, 17:58   |  #21  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj

Şunları sırasıyla yapmanı önereceğim.
1 WD resmi sistesinden LOW-LEVEL format sürücüsünü indir. Harddiskinin model numarasına göre seçeneklerini yap ve eğer bilgin var ise low-level format at. Eğer bu konuda bilgin yoksa önermiyorum çünki low-level format yanlış uygulamalarda harddiski öldürebilir.
2 Partitionlarını yeniden oluştur ve işletim sistemin için en fazla 40-50Gb lık yer ayır.
3 İşletim sistemini kur ve hemen ardından disk birleştirmesi yap. Sürücüleri kur. Daha sonra güvenlik yazılımlarını kur. Gerekli taramaları yap ve sistemini güncelle.
4 Her program kurulumundan önce ve sonra mutlaka disk birleştirmesi yap.
5 Harddiskine çok fazla oyun vb gibi program ve dosya atmadığın veya silmediğin sürece çok uzun süre performans kaybı olmadan kullanabileceksin.

By mr_yamyam at 2012-03-10

mutikaya29
17-10-2012, 16:20   |  #22  
mutikaya29 avatarı
Taze Üye
1 mesaj

merhabalar,

benim hp notebook. um da dosya logolari asagidaki sekilde olmaya basladi.(extradan mavi tik isaretleri geldi) dosya birlestirme gibi bir isle yapmadim sadece sikistirma yapmistim fakat sabit disk te su an sikitirma isaretli degil ama hala duzelmedi. herhangi bir islem yaparken cpu cok ciddi bir sekilde kasmaya basladi sorunun burdan kaynaklandigini dusunuyorum. lutfen yardimci olabilirseniz cok sevinirim.

Ayrica bilgisayarin ozellikleri asagidaki gibidir.

rambo07
17-10-2012, 23:07   |  #23  
Taze Üye
4 mesaj

Arkadaşlar hepinize çookkkk teşekkür ederim vaktinizi ayırıp konumu incelediniğiniz için

ilk olarak hardiskte pek bir sorun yok gerçekten bu çok kötü bi durum neden olduğunu açıklayacağım.
maxtblast ile HDD yi tamamen 0 ladım Hd tune testleri düzeldi.ama hardisk %50 ye kadar dolunca tekrardan böyle oldu
Aynı model ve 500 gb modelinde hardsklerin hep aynı sorun var erişim süreleri 20 ms oluyor ve çok kasıntı yapıyor
Uzun süren araştırmalarım sonucu WD 5400 rpm laptop hardisklerinin birçoğunun böyle  olduğunu öğrendim.
arkadaşlarımda bu hardisk modelinden ve 500 gb modelllerinden 3-4 tane var hepsi aynı :D
2 tane kopyalama açınca pc resmen ölüyor biraz nazik davranmak gerekiyor :D

sonuç olarak eğer laptop alıcaksanız WD 5400 rpm almakta kaçının önerim segate 5400 rpm veya herhangi bi marka 7200 rpm

eğer gerçekten performas istiyosanız Seagte momentus hibrid alın almayı planlıyorum bunuda harici yapıcam
herkese tekrardan teşekkür ederim

Son Düzenleme: rambo07 ~ 17 Ekim 2012 23:09