Haswell ve Ivy Bridge arasında ne fark var?

CHIP Online
01-05-2014, 00:02   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Intel'in bir önceki ve son nesil işlemcileri arasındaki farkları açıklıyoruz!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/has ... fark-var_46844.html

Resimlerle: 25 canavar Intel işlemcisi kapışıyor!

Yeni bilgisayarınızda Intel işlemciye yer vereceksiniz, ancak en son nesil Intel işlemcileri arasındaki farkı bilmiyor musunuz? Intel, işlemci teknolojilerini "tik" ve "tak" adını verdiği güncelleme döngüsüyle geliştiriyor. Tik'ler "die boyutunun küçülmesi", "tak"lar ise mimarinin yükseltilmesi anlamına geliyor.


Son nesil Ivy Bridge, şu anki nesil olan Haswell'den küçük ancak önemli farklara sahip. Intel'in sisteminin can alıcı noktalarını öğrenerek laptop'unuzda 3-9 saat arası pil ömrü farkı elde edebilirsiniz. En önemlisi ise tik ve taklar arasındaki farkları anlamanız.


Intel'in Tik ve Tak yükseltme döngüsü


Intel'in güncelleme planı, her 18 ay yayınlanan, iki tür yükseltmeye dayanıyor. Firma bunları tik ve tok kod olarak adlandırıyor.


Tik nedir: Intel, die (işlemci çekirdeği ve diğer bileşenlerin bulunduğu bölge) boyutunu küçülttüğünde, bu çipin güç gereksinimlerini de azaltır. Haswell ve Ivy Bridge, şu an 22-nm üretim işlemini kullanıyor. Yakın gelecekte ortaya çıkacak Broadwell işlemciler ise 14-nm üretim işlemini kullanacak ve iddialara göre Haswell'den de az enerji harcayacak.


Tok nedir: Haswell, güncelleme döngüsündeki "tak"u temsil ediyor; yani işlemci yeni bir mimariyle ve yeni LGA 1150 soketiyle geliyor. "Tak" yükseltmelerinin çoğu, soket değişimiyle sonuçlanıyor. Bu yükseltme, performans artışıyla sonuçlanıyor.


Tüm Konu: Haswell ve Ivy Bridge arasında ne fark var?

Resimlerle: 25 canavar Intel işlemcisi kapışıyor!

Kaynak: www.chip.com.tr