Sapphire marka HD 4830 512 MB GDDR3 ekran kartını aldım. Büyük bir zevkle eski ekran kartımı ( x1550 128 bit ) sistemden kaldırdım ve hemen HD 4830 u monte edip gerekli kurulumları yaptım. İştahla en sevdiğim oyun olan Crysis i açtım. Hani ekran kartı güzel olduğundan 1280*1024 çözünürlükte high detayda AA kapalı olarak oyuna başladım. Gayet akıcı ve 30-40 fps ( aksiyonun çok yüksek olduğu yerlerde 20-25 fps) olarak oynarken birden crysis.exe sonlandırıldı deyip oyundan attı. Bu arada işletim sistemi Vista Ultimate. Vista böyle şeyler yapar diyerek ve aldırış etmeden tekrar oyuna başladım ama gene aynı sorun, hiçbir yavaşlama ve takılma yokken olur olmaz oyun çakıyor ve sistemden atıyordu. Sıcaklıklardan şüphe edip hemen baktım, ekran kartının sıcaklığı 40 derece, işlemci 38 derece, anakart sıcaklığı 42 ve 45 derece arası değişiyordu. Oyunu tekrar açıp bir gözüm sıcaklıklarda takip ettim, bahsettiğim sıcaklık değerleri aynıyken başkaca yükselme olmadan oyun alakasız olarak sonlandırılıyordu. Yine bu sistem ve x1550 ekran kartıyla oynarken hiç böyle bir sorunla karşılaşmadım. İşlemci ve ramler darboğaz sebep veriyor olabilir dedim oyunun grafik detaylarını sırasıyla hepsi orta yaptım gene aynı, hepsi alt yaptım gene aynı.Şunuda belirtmek isterim ki bunlar olduktan sonra oyunu sistemden kaldırıp, tekrar yükledim ne olur ne olmaz diye ama sonuç gene aynı. Bilgisayarımda yüklü bir başka oyun olan Fifa 2009' u tüm detaylar en yüksekte saatlerce oynadım banamısın demedi.Yağmur sesleri ve tribünden gelen seyircilerin tezahüratları ve ara sıra tekli konuşmalar, çok güzel bir ambiyans yaratıyordu. Değişik testler yapabilmem açısından değerlendirmek gerekirse diye söyleyeyim,başka oyunlardan hoşlanmadığımdan sistemde başkaca oyunum yok. Sizce bu sorun neden kaynaklanabilir.Ve gelelim sistem bileşenlerine;
İşletim sistemi: Vista Ultimate
AMD x2 4200+ 2.2 GHZ.
Gigabyte anakart ( PCI Express 16X V1.0 )
1*1 = 2 GB 667 MHZ Twinmos ram.
Hıgh Power 500 W PSU.
Seagate 160GB 7200 rpm NCQ harddisk.
Önde 12 cm fan
2 tane 80 cm. egzos fanı
1 tane 80 cm yan kapakta fan
Not: işlemci ve ram in ekran kartına darboğaz yapacağını biliyorum.