Meraba arkadaşlar,
500gb WD My Passport harici disk, durduk yere pc tarafından görünmemeye başladı. Aletin ışığı yanıyor, pc donanım olarak görüyor (ve hatta düzgün çalışıyor diyor) ama bilgisayarımdan girince öne diski göremiyorum, 10 dk sonra falan ise, daha önce NTFS formatında olan disk, Yerel Disc F şeklinde, RAW formatında ve içi boş olarak görülüyor. Günlerdir forumlarda geziyorum, alakadar her şeyi okudum ve denemediğim yol kalmadı. cmd'den chkdsk diyorum, alet açılamıyor, convert diyorum, aynı şekil. bir arkadaş bi yerlerde Linux'un Slax programını indir, diske kopyala, disk üzerinden çalıştır demiş, diske bişey atılamıyor zaten. Biçimlendir diyorum, o da olmuyor. R-studio denedim, 2 gün scan yaptı ama 2 gün sonra o da diski boş gördü. Önerilen bütün recovery programlarını denedim, ama bunların bir kısmı diski hiç görmüyor, bir kısmı boş olarak görüyor, bir kısmı da önce tarıyor ve görmesi gereken partitionları görmüyor, bazısında bir tane partition çıkıyor ve içi boş, bazısında bir tane bile çıkmıyor. antivirus, boot speed, combofix vb. gibi programlar da diski görmüyor. Ubuntu'nun windows üzerinden çalışan bir formatı varmış, onu indirdim, ama kurarken hata veriyor, o da olmuyor. Forumlarda aynı sorunu yaşayan arkadaşlar benim denediğim yolları deneyip çözüm bulmuşlar ancak ben ne yaptıysam kurtaramadım diski. üstelik 1haftadır 7/24 pc ekranına bakıyorum bu işi çözücem diye. Alet herhangi bir hasar görmedi, zaten 6-7 aylık bir şey. Usb kablosunu değiştirdim, sorun düzelmedi. Aynı aletten birkaç tane var bende, diğerleri sorunsuz çalışıyor. Başka bilgisayarda da denedim, başka bilgisayarlar da görmüyor bu aleti. Üstelik taktığım pc yavaşlıyor. Çok sinir bozucu. Lütfen yardım edin arkadaşlar, gözüme uyku girmedi vala :(
HDD artık görünmüyor?!
Tam olarak sorununuzun bu olmadığını biliyorum ama bu konuda bir arkadaşa yardım ettim. Umarım işinize yarar.
Eğer işletim sisteminiz win7 ise bilgisarıma sağ tık >yönet>disk yönetimine gel harddiski tekrar biçimlendir ntfs olarak sonra biçimlendirdiğin bölüme tekrar sağ tık sürücü hargi ve yolu değiştirden C D E F gibi isimlendir harddisklini bu işlemlerden sonra olması gerekir..
Öncelikle cevaplayan arkadaşlara teşekkür ederim.
Windows Xp kullanıyorum, ve disk yönetiminden de görünmüyor disk.
Linuxta görünüyormuş sanırım, cd yazıcım çalışmadığından live cd oluşturamadım, ama bi, internet kafeden hallediccem onu da. sanırım bu son çarem...
Öncelikle cevaplayan arkadaşlara teşekkür ederim.Hafıza Kartı veya USB Bellek ile Live Linux oluşturulabilir. Hemen anlatayım:
Windows Xp kullanıyorum, ve disk yönetiminden de görünmüyor disk.
Linuxta görünüyormuş sanırım, cd yazıcım çalışmadığından live cd oluşturamadım, ama bi, internet kafeden hallediccem onu da. sanırım bu son çarem...Bu sitedeki Universal USB Installer adlı programı indirin. Programı çalıştırdıktan sonra elinizdeki Linux .iso dosyasının adını seçin. Dosyayı seçin. Hemen altında USB Belleğinizi seçin ve yanında Format ile başlayan kutucuğu işaretleyin. En alttaki "Create" tuşuna basıp işlemi bitirin. Sonra bilgisayarınızı elinizdeki USB Bellek ile başlatın.
WD nin resmi sitesine gir. Elindeki HDD nin tam model numarasıyla araştır. O harddisklerle ilgili program bulacaksın. İndir ve yükle. Bilgisayar biraz kırt kırt yapıp harddiski görecektir.
@fbli : şimdi deniyorum gösterdiğinizi.
@mr_yamyam : My Passport'ların içerisinde zaten o kendi programının setup.ı var. bende aynı modelden birden fazla harici disk var. ve o yöntemi daha en başında denemiştim. o program da görmüyor diski..
wubi yi nereden bulduğunuzu anlamadım. Sanırım siz farklı bir yöntem denemişsiniz. Universal USB Installer ile anlattığım şekilde kurulum yapmalısınız.Universal USB Installer indirdim, kurulum sırasında Ubuntu 11 diye seçtim, pcden de iso'yu seçmemi istedi, onu da ubuntu'nun kendi sitesinden indirdiğim isoyu seçerek, kurulumu tamamladım. Daha sonra da Pendrive olarak usbden wubiye girdim, ve o setup sırasında bu hata geldi..
Universal USB Installer indirdim, kurulum sırasında Ubuntu 11 diye seçtim, pcden de iso'yu seçmemi istedi, onu da ubuntu'nun kendi sitesinden indirdiğim isoyu seçerek, kurulumu tamamladım. Daha sonra da Pendrive olarak usbden wubiye girdim, ve o setup sırasında bu hata geldi.."Universal USB Installer indirdim, kurulum sırasında Ubuntu 11 diye seçtim, pcden de iso'yu seçmemi istedi, onu da ubuntu'nun kendi sitesinden indirdiğim isoyu seçerek, kurulumu tamamladım."
Yukarıdaki kısma kadar her şey doğru. Bu aşamadan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatıp BIOS ta "Boot" kısmında "First Boot Device" olarak USB yi seçin. Sonra bilgisayarınız bu USB Bellekten Boot olacak. Çıkacak ekrandan "Ubuntu yu sabit diske kurmadan deneyin"i seçin. Yüklenme dolduktan sonra istediğinizi yapabilirsiniz.
"Universal USB Installer indirdim, kurulum sırasında Ubuntu 11 diye seçtim, pcden de iso'yu seçmemi istedi, onu da ubuntu'nun kendi sitesinden indirdiğim isoyu seçerek, kurulumu tamamladım."Dediğiniz gibi yaptım ve ubuntu'yu açtım. Diski taktığımda kenardan gördüm ve tıkladığımda şöyle bir hata geldi:
Yukarıdaki kısma kadar her şey doğru. Bu aşamadan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatıp BIOS ta "Boot" kısmında "First Boot Device" olarak USB yi seçin. Sonra bilgisayarınız bu USB Bellekten Boot olacak. Çıkacak ekrandan "Ubuntu yu sabit diske kurmadan deneyin"i seçin. Yüklenme dolduktan sonra istediğinizi yapabilirsiniz.
Unable to Mount My Passport (diskin adı)
DBUS error org.gtk.Private.RemoteVolumeMonitor.Failed: An operation is already pendingSonra da pc takıldı zaten. Hala ulaşamıyorum diske :(
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1175638
Yukarıdaki sitede kodlu bir çözüm yazıyor. Ama sanırsam diskin içindekileri silmeniz gerekecek. Aklıma başka çözüm gelmedi.
Evet, ben de aynı foruma bakmıştım. Aşağılarda içindekileri silmeden de başka bir kodlu çözüm var. Ancak bu kodlar nereye girilecek, onu bilmiyorum. Ubuntudan bakılabilecek her yere baktım, bulamadım. Acaba işletim sistemi olarak Linux mu kurmam gerekecek o kodları girebilmem için? Yani bu ubuntu biraz sınırlı ve sorunumu çözmeye yetmiyor gibi görünüyor. Bu kadar zor mu olması gerekiyordu anlamadım. Benim diskin başkalarınınkinden farkı ne? Herkes recovery programlarından çözebilmiş, olmadı ubuntudan açmış, ben ubuntudan bile hata alıyorum!
Evet, ben de aynı foruma bakmıştım. Aşağılarda içindekileri silmeden de başka bir kodlu çözüm var. Ancak bu kodlar nereye girilecek, onu bilmiyorum. Ubuntudan bakılabilecek her yere baktım, bulamadım. Acaba işletim sistemi olarak Linux mu kurmam gerekecek o kodları girebilmem için? Yani bu ubuntu biraz sınırlı ve sorunumu çözmeye yetmiyor gibi görünüyor. Bu kadar zor mu olması gerekiyordu anlamadım. Benim diskin başkalarınınkinden farkı ne? Herkes recovery programlarından çözebilmiş, olmadı ubuntudan açmış, ben ubuntudan bile hata alıyorum!Kodları "Terminal(Uçbirim)" adlı yere gireceksiniz. Başlat tuşuna basıp "Terminal" yazarsanız Windows taki gib Komut Satırı çıkar.
Konuyu açalı üç gün olmuş bilmem ne yaptınız. Her neyse;
1. içerisindeki diske ve karta zarar vermeden diki sökün.
2.)i söktüğünüzde kutunun içerisinden 2.5 inçlik sata disk çıktığını göreceksiniz. Bu diski takılı olduğu karttan çıkarttıktan sonra bilgisayarınızın anakart sata girişine rahatlıkla takabilirsiniz. Bilgisayarınız kapalı iken sata ve güç bağlantısını yapın ve diski ikincil olarak sisteme takın.
3.) eğer sorun kartta veya kabloda ise artık disklerinizi ve verilerinizi görebilirsiniz. Eğer sorun dosya sisteminde veya harddiskte ise yini birimleri disk yönetiminde RAW formatında görebilirsiniz. Burda dikkat edeceğiniz her bir disk bölümünü ayrı ayrı boyutunu değiştirmeden ntfs olarak formatlamak.
4.) Kesinlikle diske hiçbir lşekilde hiçbir veri yazmayın.
5.) Easy recovery yazılımı ile (tavsiyem) her bitr dik bölümünü ayrı ayrı taratın ve bulunan dosyaları başka bir diskteki bir dosyayı (kesinlikle bozulan diskiniz olmasın) hedef kurtarma klasörü olarak seçip kurtarmayı çalıştırın. Eğer ki diskte mekanik bir arıza yok ise dosyalarınız tamamını kurtarabileceksinizdir.
6.) kolay gelsin, bol şans.
O yabancı sitede söylenenlere göre, önce apps/nautilus/preferences' girip auto mount seçeneğini kapatmam, daha sonra gparted ile taratmam, daha sonra da terminalden o kodları yazmam gerekiyordu. Ancak benim kullandığım Ubuntu'da nautilus diye bir application yok, ancak indirilebilir apps olarak gösteriyor. Ve ubuntu üzerinden nete bağlanamıyorum, windowstan indirip, ubuntuda C'den setupını bulup kursam, setuplar da çalışmıyor ubuntu üzerinden!!
mrb arkadaşlar aynı sorun benim hdd de oldu yani dosya sistemi raw oldu daha önce de aynı şekilde bir kaç defa olmustu ve disk denetleme, cmd komutları yöntemleriyle halletmiştim. ancak bu ssefer hiçbişekilde hiçbişeyi kabul etmiyor. ek olarak ubuntuyu kurdum orda da görmedi. Çözümü bulup hallettiyseniz paylaşırsanız sevinirim..
Ben üç ay dayandım bu harici disklere sonra kendini kasanın içinde buldu.Bi dahada çıkartmam zaten.Bi servise götür en iyisi ömür törpüsü oluyor iyice bunlar sıkıntı çıkarınca.