Hdd boot sorunu

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
alplord
14-02-2006, 22:46   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj

Arkadaslar yaklasik 2 haftadir bana kafayi yedirten bir sorunum var.Sistemde herhangi bir donanim eklemesi veya cikarimi yapmadigim halde bilgisayarim harddiskten boot olmuyor. Bios harddiskimin normal olarak ide 1. kanalda takili oldugunu kapasitesini ve master oldugunu, 2. ide kanalinda da cdromun ve dvdrom'un takili oldugunu gosteriyor. BIlgisayari biosu yukleyip sistem ozetini gosterdikten sonra takilip kaliyor, yaklasik 3 dakika gibi bir sure gectikten sonra "Disk boot failure, please insert system disk" diye bir uyar mesaj veriyor. Bu uyariyi aldiktan sonra bende bootlu winxp pro cdsini cd surucusune takip, sistemi restart ediyorum. Ama yine 3-4 dakika gectikten sonra "Boot from ATAPI Cdrom - No Emulation" uyari mesaji aldiktan 2 dakika sonra "Kur bilgisayarinizin donanim yapilandirmasini inceliyor" mesajini aliyorum 4-5 dakika sonrada windows xp yukleme ekrani cikiyor.

Bundan sonra 3 yol denedim ucunden de bir sonuc alamadim.
Ilk olarak sistem kurtarma islemini calistirdim. Dos'tan c:/windows klasorune ulastim. fixmbr c: komutu calismadi fakat fixboot c: komutunu gerceklestirdim. Restart yaptim "Disk boot failure, please insert system disk" mesaji yine cikti.

Ikinci ve ucuncu olarak xp kurulum cdsinden ve dostan hardiske ayri ayri hem ntfs hemde fat32 olarak format attim, Xp kurulumunu gerceklestirdim. Fakat restarttan sonra yine sistemi harrdiskten boot edemedim.

Son olarakta windows98 cd'sinden sistemi boot ettim. Fakat yuklemeye baslayacagi zaman, harddiskten okuma yazma hatasi olduguna dair bir uyari mesaji aliyorum ve kurulum iptal oluyor, ayni okuma yazma hatasini windows98 cd'si ile fdisk yapmak istedigim zamanda aliyorum.

Bilgisayara takili butun donanimlari cikardim sadece ekran karti, ramlerim ve harddisk kaldi. Hatta ramleri bile sirayla cikarip calistirdim, Bios update yaptim, bios pilini cikardim, harddiskin takili oldugu ide kablosunu cdrw ve dvdromun takili oldugu ide kablosuyla degistirdim, sadece harddiski ide2 girisine taktim yine olmadi.

Su an "Linux Ubuntu live cd" uzerinden internete baglanabiliyorum. Burdan harddiskin takili oldugunu kapasitesini ve icindeki windows klasorunu gorebiliyorum, fat32 ile formatladigim zaman harddiske dosya ekleyip silebiliyorum.

Ayni boot sorunla Ubuntu Linux 5.10 kurulumu yapmak istedigimde de karsilastim. Kurulum normal sekilde gerceklesti ama cd yuklemesi bitip harddisteki dosyalardan kurulum tamamlamak icin restart yaptigimda hardiskten boot hatasi mesajini tekrar aldim.

Acaba sorun harddisk mi, anakart mi kaynakli?

Sistemin ozellikleri
Asus P4s533e anakart
p4 2.0 ghz islemci
512 mb + 256 mb Pc2100 Kingston Ram
40 gb 7200 rpm 8mb samsung ide harddisk
Asus v8170 gforce4 mx440 ekran karti
Pioneer dvdrom ve lg 40*12*40 cdrw

Boot sirasi
1-Harddisk
2-Cdrom
3-floppy

Yardim ve goruslerinizi bekliyorum.

Recep Baltaş
14-02-2006, 23:16   |  #2  
Recep Baltaş avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 8
9,635 mesaj

Öncelikle sürücülerinizde (Hepsi) bir Jumper Kontrolü yapınız.Eğer bir IDE kanalında iki sürücü varsa biri Master diğeri Slave olmalıdır.Sorun yine devam ederse BIOS tan Ultra DMA yı etkinleştirin.Yine devam ederse HDD nizde bir sorun var gibi...

alplord
14-02-2006, 23:30   |  #3  
OP Taze Üye
2 mesaj

Jumper ayarlarim dogru. Hatta belirttigim gibi optik suruculeri ve floppy cikartip sadece harddiskle sistemi yeniden baslatmama ragmen "disk boot failure please insert system disk" mesaji cikiyor.
Ultra DMA modu 5 olarak su an etkin.

m.fırat
22-02-2006, 17:52   |  #4  
Yıllanmış Üye
115 mesaj
alplord
Jumper ayarlarim dogru. Hatta belirttigim gibi optik suruculeri ve floppy cikartip sadece harddiskle sistemi yeniden baslatmama ragmen "disk boot failure please insert system disk" mesaji cikiyor.
Ultra DMA modu 5 olarak su an etkin.
Bazen bizi sinir eden olaylar çok basit bir yolla çözülebiliyor.ide kablosunun yerlerini değiştir dene