ACRONİS İLE KURTARMA KONSOLU OLUŞTURMA
Özellikle laptoplarda yaygın olan Recovery konsolu sayesinde PC açılışında tek tuşa basarak (F9, F11 gibi) sistem yedekleme-recovery yapılabilmektedir.
Acronis Secure Zone ile bu işlem rahatlıkla yapılabiliyor. Acronis programıyla sistemimizden kolaylıkla yedek alıp gerektiği zaman yedeği geri yükleyebiliriz. Aldığımız bu yedeği sabit diskimize, cd-dvd..vb. veri depolama birimlerinde saklayabiliriz. Sabit disklere virüs bulaşması, sabit diskin zarar görmesi, yedek alınan cd-dvd ‘nin kullanılamayacak hale gelmesi aldığımız bu yedeği kullanmamızı engellemektedir. Yakın zamanda bilgisayar üreticileri kullanıcılara kurulmaya hazır sistemlerle hitap etmekte, kullanıcılar üretici firmalar tarafından oluşturulan recovery manger(kurtarma konsolu-yardımcısı) yardımıyla istedikleri zaman sistemini fabrika ayarlarına döndürebilmektedir. Acronis firması geliştirdiği Acronis Secure Zone seçeneğiyle kullanılan sistem içerisinde gizli bir bölüm oluşturarak sistem yedeğinin buraya alınmasını sağlayarak istenildiği zaman bu ksımdan F11 tuşuyla sistem yedekleme, yedek güncelleştirme ve yedeği geri yükleme işlemlerinin yapılmasını sağlamaktadır. Yazılım sistemin boot menüsüne kendi recovery manegerini yerleştirerek kullanıcılara kısa yoldan yedekleme-geri yükleme işlemini yapmalarına imkan tanımaktadır. Yalnız yazılımın halen eksik bir yönü bulunmakta olup format atmak istenildiğinde önce Acronis Secure Zone bölümünün silinmesi dolayısıyla alınan yedeğin silinmesi gerekiyor. Zamanla Acronis firmasının buna da bir çözüm bulacağını düşünüyorum.
Aşağıdaki anlatımda;
-Acronis Secure Zone(Kurtarma Konsolu) oluşturma,
-Kurtarma konsolu yardımıyla yedek alma,
-Alınan yedeği güncelleştirme,
-Yedekten geri yükleme yapma,
-Ve Acronis Secure Zone alanının kaldırılması konularını anlatmaya çalışacağım.
Anlatımı Acronis True Image Home v.11.0.8101 versiyonuyla yaptım. yazılım sistemin boot menüsü yerine kendi recovery managerini kuruyor. Dolayısıyla format atmak istediğinizde cd yi cd roma taksanız bile kurulum cd niz boot olmayacaktır. Boot olsa bile yazılımın oluşturduğu alan gizli olduğundan bu alan biçimlendirme ekranında görünmeyeceğinden format atmadan önce mutlaka Acronis Secure Zone alanının kaldırılması gerekmektedir. Konunun son kısmında da Acronis Secure Zone’nin nasıl kaldırılacağını anlatmaya çalıştım. şimdi anlatıma başlıyorum.
Acronis true imageyi çalıstır.managemenet toolsa tıkla manage acronis secure zone yi tıkla ve güvenli bölgeyi olustrmaya basla. Next de ve sonra konsolu kuracağımız diski secelim.next ve seçtiğimiz bölümü doğrulayalım.örn. ntfs c olarak . next ve yazılımın hazırlanmasını bekleyelim.burada olusturacağımız bölüm için alan belirleyeceğiz.bu alanı yedeğimizin boyutuna göre belirleyeceğiz.next de. Burada butonu sağa sürükleyerek belirleyeceğimiz alanı büyütebiliriz.next ikinci sıradaki butonu yani sifre olusturmayacağımız yeri seç ve next de.ilk sıradaki baslangıç kurtarma konsolu aktif olsun seçeneğini işaretle. Next de ve yazılım hazırlanmaya baslasın. Next ve proceed butonuna basarak konsolu olusturma islemini baslatalım.işlemin sonunda bilgisayarı yeniden baslatacağız.bilgisayar baslayınca yeni bölüm olusturulmaya baslanacak.bölüm olusturulunca bilgisayar yeniden baslatılacak. Normal açılıp masaüstü gelince bilgisayarı sağ tıkla ve yönet de . disk yönetimini seç ve tıkla bakınca olusturduğumuz güvenli bölge gözükecek(.fat 32 olarak gözükmüs örnekte.)bilgisayarı normal tıklayıp açınca güvenli bölge gözükmez.
YEDEK ALMA İŞLEMİ
Yedek alma işlemi için bilgisayarı yeniden baslattık.bilgisayar açılırken boot ekranında acronis recovery manager ilk olarak gözükür.klavyeden f11 butonuna baasarka kurtarma konsoluna girelim.acronis true
image full (ilk buton) basarak kurtarma konsolunu baslatalım.acronisin ara yüzü açılacak burada backup seçeneğini seçiyoruz.next ve my computer seçeneğini seçerek ilerliyoruz.analizin bitmesini bekleyelim.yedek alacağımız bölümü(ntfs c ) seçelim.next ve yine next diyelim.daha önceden yedek almıssak incremental yada differential seçeneklerini kullanabilirsiniz diyor. Biz yeni yedek alacağımız için ok diyerek devam ediyoruz ve yedeği kaydedeceğimiz bölümü seçiyoruz.(acronis secure zone) isim vermeden devam edin diye yazılım ikaz edecek ve next diyoruz.select backup mode çıkacak. Buradaki üç butondan ikinci sıradaki daha önceden yedek almıssak üzerine yedek almamızı sağlar. Biz yeni yedek alacağımızdan ilk sıradaki butonu tıklayarak devam ediyoruz.sıkıstırma secenekleri çıkacak. Burada genelde normal seçilir. Normali seç ve devam et.alınan yedekle ilgili bilgileri yazabileceğimiz bölüm çıkacak buraya bu yedek şu tarihte alındı diye not yazabiliriz sonra next de ve proceed butonuna basarak yedek alma işlemini baslatalım.yedek alma islemi tamamlanınca exit ile çıkalım.yazılımdan çıkınca Windows yeniden baslayacak.
KURTARMA KONSOLUNU KULLANARAK YEDEK YÜKLEME
Boot ekranında f11 yaparak kurtarma konsoluna girelim.acronis true image full olan seçceneği seçerek ilk sıradaki kurtarma konsolunu baslatalım. acronisin ara yüzü açılacak. Burada recovery seçeneğini seç next de ve analizi bekleyelim.yedeğiimizi güvenli bölgeye almıstık.(acronis secure zone) burayı seçerek next ile devam edelim.restoration type selection ekranı gelecek burada 4 lü buton var biz ikinci sıradaki restore disks or partition seçeneğini seçiyoruz ve next diyoruz. Geri yükleme yapacağımız bölümü( ntfs c ) yi seçerek ilerliyoruz. geri yükleme yapılacak bölüm olan ntfs c yi doğrulayalım.next ve restored partition type çıkacak burada en üstteki active yi seç ve next de.next selection menüsünde no I dont u seçerek ilerleyelim.addditional settings çıkacak next diyelim.proceed butonuyla geri yüklemeyi baslatalım.geri yükleme islemi bitince operation menüsünden exit ile çıkıp windowsu yeniden baslatalım.
KURTARMA KONSOLUNU KALDIRMA
Kurulu acronis yazılımına tıklayarak management toolsu tıklıyoruz. Manage acronis secure zoneye tıklayarak güvenli bölgeyi kaldırmaya baslayalım.next diyelim ve sonra action selection menüsünden remove acronis secure zoneyi ( ikinci ) tıklayarak next diyelim. Kurtarma konsolunu c ye kurmustuk burayı seçcerek yani ntfs c yi tıklayarak next diyelim.yazılımın hazırlanmasını bekleyelim.proceed butonuna basarak konsolu silme işlemini baslatalım.kaldırma islemi basarıyla tamamlandı diyecek ok butonuna basarak devam edelim.yazılımdan çıkalım.işlem bitmistir. İşlem sonunda bilgisayarı yönetten disk yönetimini tıklayınca olusturduğumuz kurtarma konsolunun ve aldığımız yedeğin yok olduğunu göreceğiz.
NOT: ALINTIDIR.