Şimdiye kadar anti-virüs yazılımlarını hep İngilizce kullanmak zorundaydık. Bu da ingilizcesi iyi olmayanlar için olumsuz bir durumdu. Ayrıca bilgisayarımızı en iyi şekilde korumak için, anti-virüs yazılımlarına para ödemek zorunda kalırdık. Artık hem Türkçe hem de tamamen ücretsiz bir anti-virüs yazılımı kullanabilirsiniz. Program tamamen güvenilir ve konusunda uzman bir ekip tarafından hazırlanmış. Çek Cumhuriyeti’nde bulunan Alwill yazılım firmasının hazırladığı ve ismi AVAST! Home Edition olan bu muhteşem programı kullanabilmeniz için gereken adımları anlatacağım.
Avast! Home Edition programının en göze çarpan özellikleri
1-) Tamamen ücretsiz bir program. Ayrıca 14 ay içerisinde virüs güncellemelerini ücretsiz olarak kullanabiliyorsunuz. Kısacası bu program ile 14 aylık süre içerisinde kesinlikle virüs probleminiz olmayacaktır.
2-) Hızlı çalışan bir program olduğu için sürekli çalışır halde bırakabiliyorsunuz. Kesinlikle bilgisayarınızı anormal derecede yavaşlatmıyor.
3-) Belirli işler üzerinde özelleşmiş tarama modüllerine sahiptir :
--- Anlık Mesajlaşma (Instant Messaging) modülü sayesinde MSN Messenger, Yahoo! Messenger, ICQ, AIM, Trillian, Mirc, Miranda … gibi programlar her an denetim altındadır.
--- Internet Mail modülü sayesinde POP, SMTP ve IMAP protokollerinden herhangi birisine sahip posta hesaplarınızı güvenle kullanabilirsiniz.
--- Network Koruması (Network Shield) modülü sayesinde ağınızdaki bilgisayarları koruma altına alabilir, ağınıza yapılmış son 10 saldırı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
--- Outlook/Exchange modülü sadece MS Outlook ve MS Exchange mail istemci programları için özelleştirilmiş. Avast! bir posta koruma modülüne sahip olsa da bu iki istemci program için ekstradan koruma modülü sunuyor.
--- P2P Kalkanı (P2P Shield) modülü ile Kaza Media Desktop, Kaza Lite, BearShare, iMesh, WinMX, BitTorrent, Morpheus, eDonkey, eMule… gibi daha pek çok P2P programını güvenle kullanabilirsiniz. Bu modül download ve upload işlemlerini her an denetleyebiliyor.
--- Standard Kalkan (Standard Shield) modülü sabit diskiniz üzerindeki dosyalar işlem gördükçe tarama yapıyor. Örneğin bir dosyaya çift tıkladığınızda bu modül arka planda devreye girerek o dosyayı taramadan geçiriyor. Yani dosya içerisine saklı bir virüsün aktif hale geçmesi bu modül ile tamamen imkansızlaşıyor.
4-) Avast! Home Edition çeşitli skin(kabuk)’ler kullanmanıza da imkan tanıyor. Böylece programı değişik temalar ile kullanabiliyorsunuz. Program için hazırlanmış temaları http://www.avast.com/eng/skins.html adresinden indirebilirsiniz.
5-) Çoklu dil desteği sayesinde 17 dilde programı kullanabiliyorsunuz. Ücretli olanlar da dahil hemen hemen tüm anti-virüs programları hep tek dildedir. Fakat Avast! Home Edition Türkçe de dahil tam 17 değişik dile destek sağlıyor.
6-) Eğer Avast! Home Edition programının ayarlarını sadece kendiniz değiştirmek istiyor ve diğer kişilerin programın ayarlarıyla oynamasını istemiyorsanız programa bir şifre koymanız da mümkün. Bu, bir anti-virüs programında mutlaka olması gereken bir özellik. Bazı ücretli anti-virüs programlarında bile bu özellik henüz bulunmazken, Avast! Home Edition bu özelliği ile size maksimum program güvenliği sağlıyor.
7-) Avast! Home Edition programının yapımcısı Alwill firması o kadar iyi çalışıyor ki en son çıkan virüslere karşı kendinizi koruyabiliyorsunuz. Virüs tanımlamaları çok sık güncelleniyor. Hemen hemen 2-3 günde bir yeni bir virüs tanımlaması çıkıyor. Bu sayede programın veritabanı (virüs tanımlamalarını içeren dosya) her zaman güncel kalabiliyor.
8-) Microsoft’un Servis Paketi 2 ile tamamen uyumludur. Yani SP2, Avast! Home Edition programını tanıyor.
1-) Avast! Home Edition programının bilgisayarımıza indirilmesi
- Programı indirmek için http://www.avast.com/ adresine giriyoruz.
- Ana sayfanın üzerindeki Download > Programs yazısına tıklıyoruz.
- Yeni sayfada avast! 4 Home Edition FREE Download linkine tıklıyoruz.
- Açılan sayfanın Turkish yazan bölümündeki resmine tıklıyoruz.
- Ve bu linke tıklayarak 7.86 MB’lık dosyayı bilgisayarımıza indiriyoruz.
2-) Avast! Home Edition programının bilgisayarımıza kurulması
- İndirdiğimiz programı bilgisayarımıza kurmak son derece kolay bir iş. Kurulum dosyasına çift tıklamanız ve sürekli Devam (Next) butonlarına basmanız bu iş için yeterlidir. - Daha sonra kurulumun bittiğini gösteren pencere ile karşılaşacaksınız. Bu pencerede Yeniden Başlat (Restart) seçili iken Bitir (Finish) butonuna basmalısınız. Böylece bilgisayarınız yeniden başlatılacak ve Avast! Home Edition kurulumu sonlanacaktır.
3-) Avast! Home Edition programını kayıt ettirme
Avast! Home Edition programını kayıt ettirmek için http://www.avast.com/i_kat_207.php?lang=ENG linkine tıklayın. Karşınıza 3 aşamalı bir kayıt sayfası gelecektir. Bu sayfada e-mail adresinizi doğru vermeniz gerekli. Çünkü kayıt kodu bu adrese gönderilecek. Kayıt işleminden sonra e-mail adresinizdeki kayıt kodunu programa girin. Artık 14 ay boyunca virüs güncellemelerini ücretsiz olarak kullanabileceksiniz. Not : Kayıt işlemini kurulumdan sonraki 60 gün içerisinde yapmalısınız.
4-) Avast! Home Edition programını güncelleme
Tavsiyem kurulumdan ve kayıt işleminden hemen sonra en son güncellemeleri almak için web sitesine bağlanmanız. İsterseniz güncellemeleri Avast! Home Edition otomatik yapabilir. İsterseniz de web sitesine girerek güncelleme dosyasını kendiniz indirebilirsiniz. Bana sorarsanız güncellemeleri programa bırakın derim. Çünkü Avast! Home Edition’ın virüs veritabanı çok sık güncellendiği için, bu güncelleme dosyasını kendinizin takip etmesi biraz zorlaşabilir.
5-) Avast! Home Edition programı ile ilgili bir-kaç soru-cevap
S : Programı her başlattığımda Avast! Home Edition bir hafıza (memory) taraması yapıyor. Bunu nasıl engelleyebilirim ?
C : Programı açtıktan sonra programa sağ tıklayın ve Ayarlar (Settings) seçeneğine girin. Karşınıza gelecek pencerenin Genel (Common) sekmesindeki Program açılışında hafızayı test et (Test memory during aplication start-up) seçeneğindeki işareti kaldırın.
S : Program seslerini kapatmak istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim ?
C : Yaptığınız işlemlerde veya bir virüs bulunduğunda Avast! Home Edition size seslerle yardımcı olur. Fakat bu sesleri kapatmanıza da imkan tanınmıştır. Programı açtıktan sonra programa sağ tıklayın ve Ayarlar (Settings) seçeneğine girin. Karşınıza gelecek pencerenin Sesler (Sounds) sekmesindeki Avast! seslerini kapat (Disable avast! sounds) seçeneğine işaret koyun.
S : Güncellemeleri kendim yapacağım. Bundan dolayı otomatik güncellemeleri kapatmak istiyorum.
C : Avast! Home Edition, 2 çeşit güncelleme modülüne sahiptir. Birinci modül sadece programla ilgili güncellemeleri alır. İkinci modül ise virüs tanımlamaları için gerekli güncellemeleri alır. Güncellemeleri kendiniz yapmak istiyorsanız programı açtıktan sonra programa sağ tıklayın ve Ayarlar (Settings) seçeneğine girin. Karşınıza gelecek pencerenin Güncelleme (Temel) - Update (Basic) sekmesine geçiş yapın. Bu sekmede biraz önce bahsettiğim iki güncelleme modülü ile ilgili ayarlar bulunmaktadır. Buradan kendinize göre gerekli ayarları kolayca yapabilirsiniz. Buradaki El ile (Manuel) seçeneğini işaretlediğinizde program sizi güncellemelerden haber etmeyecektir.
S : Ücretsiz olarak sunulan güncellemelerin bitiş tarihini nasıl öğrenebilirim ?
C : Eğer kurulumdan sonra programı kayıt ettirdiyseniz 14 ay bedava güncelleme hakkınız var demektir. Ama siz her zaman, güncellemelerin tam bitiş tarihini programdan öğrenebilirsiniz. Programı açtıktan sonra programa sağ tıklayın ve Avast! Hakkında (About avast!) seçeneğine girin. Karşınıza gelecek pencerede Kayıt Şifresi (Registration Key) yazısının yanındaki + işaretine tıklayın. Buradaki Güncelleme son kullanım tarihi (Updates expiration) ifadesi tam olarak bedava güncellemelerin bitiş tarihini göstermektedir.
S : Virüs tanımlamalarını içeren dosyanın güncel olup olmadığını nasıl anlarım ?
C : Programı açtığınızda karşınıza gelen ana ekranda Virüs veritabanının versiyonu (Current version of virus database) yazısını göreceksiniz. Bu yazının karşısındaki tarih, şu an içinde bulunduğumuz tarihten çok eski değilse virüs tanımlamalarını içeren dosyanız (VPS dosyanız) güncel sayılabilir. Ayrıca Avast! Home Edition programının web sitesindeki VPS dosyasının tarihi ile sizin bilgisayarınızda bulunan VPS dosyasının tarihini karşılaştırarak da bu dosyanın güncel olup olmadığına karar verebilirsiniz.
S : Avast! Home Edition ile Explorer’da bir dosyaya, klasöre ve sürücüye sağ tıklayıp Tara diyorum. Tarama işlemini yapan pencere, işlem biter bitmez hemen kapanıyor. Oysaki ben yapılan işlem hakkında bilgi almak istiyorum. Kaç dosya ve klasör taranmış, taranan dosyaların diskte kapladığı alan ne, bulunan virüs sayısı… gibi sonuçların gösterilmesi için ne yapmalıyım ?
C : Programı açtıktan sonra programa sağ tıklayın ve Ayarlar (Settings) seçeneğine girin. Karşınıza gelecek pencerenin Genel (Common) sekmesindeki Explorer Uzantısı sonuçlarını göster (Show results of Explorer Extension) seçeneğine işaret koyun.
S : Avast! Home Edition ile ilgili teknik desteği nasıl alabilirim ?
C : Ücretsiz bir programını kullanıyor olsak da Alwill firması bizlere yeterince destek sağlıyor. Avast! Home Edition programıyla ilgili her türlü sorunuzu support@avast.com veya http://www.avast.com/forum adreslerine yazabilir ve bu adreslerden teknik destek alabilirsiniz.