Her gün “Anneler Günü” olsun

Banned
12-05-2007, 21:40   |  #1  
OP Banlandı
Teşekkür Sayısı: 0
1,148 mesaj

Mahmut Toptaş

Günde kaç defa annenizi hatırlarsınız?

Bir düşünün ve parmaklarınızla sayın.

Hele ölmüş annenizi ne kadar hatırlarsınız?

Hele ölümü üzerinden birkaç sene geçmişse ve size miras olarak hiçbir şey bırakamamışsa annenizi kaç defa hatırlarsınız?

Namazını kılan Müslümanlar için her gün anneler ve babalar günüdür.

Anne va babası zengin de olsa, fakir de olsa hiç ayırım yapmadan günde en az on üç defa anne ve babalarını hatırlarlar.

Müslümanlar beş vakit namazlarında on üç defa “Rabbenağfirli veli valideyye…” duasını okurlar.

Manası:  “Rabbimiz, hesabın görüleceği günde beni, anne ve babamı ve bütün müminleri bağışla.”  Diye dua (İbrahim suresi 41)

Elinize üç kiloluk bir çanta alınız ve çarşıya çıkınız. Bakalım kaç saat o çantayla dolaşabileceksiniz?

Veya evin içinde üç kiloluk bir yükü sırtınıza alınız ve rahat etmeye çalışınız.

Sizi dokuz ay karnında zorlukla taşıyan ve zorlukla doğuran annenizi hiçbir zaman azarlamadığınız gibi “Öff” bile demeyiniz.

Aynanın karşısına geçtiğinizde aynaya doğru yaklaşın ve aynaya karşı öfkenizi bildirmek için “Öff” deyiniz.

Hele arada bir de soğukluk varsa aynada kendinizi göremezsiniz.

Çünkü ağzınızdan çıkan “Öff” öfkesi aynanızda buhardan bir perde oluşturur.

İşte aynalardan daha berrak olan anne ve baba gönüllerinin perdelenmemesi için Rabbimiz onlara “Öff” demeyi bile yasaklamıştır.

“Rabbin, kendinden başkasına ibadet etmemenizi ve anne babaya iyiliği emretti. Eğer onlardan biri veya her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ulaşırsa onlara “öff” deme, onları azarlama, onlara güzel söz söyle.” (İsra suresi 23)

“Her ikisine de rahmetten tevazu kanadını indir, (kucak aç) ve “Ey Rabbim, bunlar beni küçükken nasıl terbiye ettilerse Sen de bunlara merhamet et” de. (İsra suresi 24)

Buhar tutmayan gözlükler gibi anne yüreği de o “Öff” perdesini anında şefkat ve merhamet ateşiyle kurutur ama her kuruyan yerde biz kalır.

Rabbimiz, Yahya aleyhisselamın özellik ve güzelliklerini sayarken ve bize örnek olmasını isterken “O, anne ve babasına iyilik yapandı. Baş kaldıran bir zorba değildi.” Diyor. (Meryem suresi 14)

İsa aleyhisselam da “Rabbim bana anneme iyilik yapmayı tavsiye etti” diyor. (Meryem sûresi 32)

Rabbimizin rahmetine ve afvına mazhar olmuş peygamberler, anne ve babalarına iyilikte yarış ediyorlar.

Hz. Yusuf, Mısır’a sultan olduğunda anne ve babasını saltanat tahtına oturtmuştu (Yusuf 99-100)

Rüzgarlara bile hükmeden, kuşların dilinden anlayan Süleyman aleyhisselam, anne ve babasına iyilik yaptığı için Rabbine teşekkür ediyor: “Rabbim, anne ve babama verdiğin nimete şükretmeyi ve razı olacağın salih ameli yapmayı bana ilham et. Rahmetinle beni salih kullarının arasına kat.” (Neml sûresi 19)

Rabbimiz bile ana yüreğinin üzülmesini istemediğinden kundaktaki yavrusu Musa’yı bir şekilde annesine geri verdiğini “Annenin gözü aydın olsun ve üzülmesin diye seni annene geri verdik.” Diyor (Taha sûresi 40, Kasas sûresi 13)

Putperest bir anne veya baba bile olsalar onlara iyi davranmayı ancak dinden dönmemeyi emrediyor Rabbimiz: “Biz insana, anne ve babasına iyilik yapmasını tavsiye ettik. Eğer annen, baban bilgisizce, bana ortak koşman için çalışırlarsa, onlara itaat etme. Dönüşünüz Bana’dır. Yaptıklarınızı Ben size haber vereceğim.” (Ankebut sûresi 8)

Rabbimiz, sevgili peygamberimizin hanımlarını da annelerimiz olarak ilan etmiş ve “Peygamber hanımları müminlerin anneleridirler.” Buyurmuş (Ahzab sûresi 6)

Bütün anaların ellerinden öperken peygamberimizin hanımları olan Hatice, Sevde, Aişe, Hafsa, Zeynep, Ümmü Seleme, Ümmü Habibe, Cüveyriye, Safiye, Mariye, Meymune ve Reyhane annelerimizden Allah razı  olsun derim.

not: bu konuyu Forumda açılan diğer konuya rakip olsun diye açmadım...
sadece bizim kültrümüzde var olduğu halde
Bizim bilincinde olmadığımız bir Konuyu dile getirmek istedim....
saygılar...

erkanc
13-05-2007, 00:50   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
3,213 mesaj

Eyvallah byzihh bence en güzel paylaşım bu oldu bir de annelere maneviyat penceresinden bakalım senede birgün hatırlanan anneler huzur evlerinde ölümü bekleyen anneler tamamen maddeciliğe dönüşen insanların en büyük serveti senede birgüne sıkıştırması ondan sonra geri kalan 364 günde unutması buysa anneler günü denen olay ben bunu kutlamıyorum

Son Düzenleme: erkanc ~ 13 Mayıs 2007 00:54
Banned
13-05-2007, 11:02   |  #3  
Banlandı
203 mesaj

anne değerini bilen herkes için hergün anneler günüdür. bir güne sığdırmayalım annemize karşı ilgi alaka sevgi ve şevkatimizi . Cennet annelerin ayakları altındadır . hz muhammed (s.a.v)

Zülfikar
18-05-2007, 13:25   |  #4  
Yıllanmış Üye
135 mesaj

çok güzel bir konuya değinmişsiniz,çok duygulandım Ağlıyorher ne kadar şimdi görmüş olsam da.Aslında evet bizim kültürümüzde annelerin yeri herzaman başka.Hep eli öpülesi
sevgi ve muhabbetle hatırlanması gereken değerli varlıklar bizler için.Ama şuna inanın anneler gününde kendilerini özel hissediyorlar ben anneler gününün özel olduğunu düşünüyorum yine de.Keşke dinimizin ve kültürümüzün gereği gibi yapıp onlara herzaman ne kadar özel olduklarını hissettirebilsek.Onlara beslediğimiz bir muhabbet bile onlar için çok değerli.Annelerimiz bizim gözümüzün nuru...
her koşulda annelerimize sevgimizin ve muhabbetimizin alev alev yanan bir ateş gibi canlı kalması dileğiyle.Hayatta olmasalar bile...
Saygılar...