Herkes bir gün "akıllanacak"!

CHIP Online
09-11-2010, 16:45   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Cep telefonu dünyasında yaşanan büyük değişime şahit olmaya hazır mısınız?

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/herkes-bir-gun-akillanacak_23435.html

Resimlerle: Akıllı telefon yolunda kilometre taşları

Akıllı telefon satışları, 2010'un üçüncü çeyreğinde, geçen senenin üçüncü çeyreğine göre yüzde 90 oranında büyüdü. Analiz firması IDC'nin verdiği rakamlara göre, 2009'un üçüncü çeyreğinde piyasaya çıkarılan akıllı telefon sayısı 42.8 milyondan, 81 milyona yükseldi bu da yüzde 89.5'ine denk geliyor.

Firmalar ise bu durumdan oldukça memnun. Üçüncü çeyreğin lideri Nokia piyasanın yüzde 32.7'sine sahip. Ancak yüzde 90'lık büyüme Nokia'ya yaramıyor gibi görünüyor, dev büyüme oranlarına rağmen firma halen küçülerek kan keybetmeye devam ediyor. İkinci sırada ise iPhone, 14.1 milyon ve yüzde 17.4'lük oranıyla bulunuyor. RIM'in Blackberry'si 12.4 milyon akıllı telefonla üçüncü sırada.

Dördüncü sırada 7.2 milyon akıllı telefonla Samsung bulunuyor. Samsung'un dördüncü sırada oluşu sizi yanıltmasın, firma arkasına aldığı Android rüzgarıyla beraber önceye göre yüzde 453.8 oranında büyümüş durumda. Beşinci sırada ise 5.8 milyon akıllı telefon ve yüzde 176 büyüme oranıyla Android'in bir başka üreticisi HTC bulunuyor.

Tüm konu: Herkes bir gün "akıllanacak"!

Resimlerle: Akıllı telefon yolunda kilometre taşları

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Bu büyüme devam edecek mi?

bosluk
09-11-2010, 16:58   |  #2  
bosluk avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 39
1,894 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2006

Bir süre daha eder tabi. Ama şu anda bilgisayar teknolojisinin de sınırına gelindi gibi birşey. Öyle dişe dokunur büyük bir yenilik gelmiyor 10-15 senedir aslında. Telefonlarda da durum aslında benzer. MP'ler belli bir sınıra dayandı artık en fazla rakam bazında değişir, wave'de olduğu gibi işlemci hızı artar ki zaten aynı bilgisayarlardaki gibi bir süre sonra bu hız artışının hakkını veren uygulamalar olmadığından fazla bir anlamı da kalmaz, hafıza teknolojileri de belirli sınırlarda şu anda; en azından fiyat/performans olarak bu da rakam bazında büyür tabi, sonra ekran görünümünde amoledler vs..'nin üzerine bilmiyorum ne çıkar. 3 boyutlu birşeyler çıksa bile zaten minik telefonlara kalana kadar önce evimizdeki tv'lerin yerine gelirler. İşletim sistemi olarak bakarsak aslında bunların alayı iphone görünümü çakması sonuçta. Dokunmatiğin üzerine oynarmatik felan mı çıkacak, çok aman bir değişiklik yaşanmaz burada da. En fazla yakında konsolların oynattığı şeyleri de bunlar oynatarak - o da firmalar izin verirse - konsol dünyasını bitirebilirler. TV, radyo ve kablosuz özelliği zaten akılsız telefonlarda bile var bir süredir.

Yani çok uzun lafın kısası, bilişim sektöründe çarpan değerleri/ufak hız ya da boyut artışları dışında devrim niteliğinde bir teknolojik yenilik çıkmazsa telefonların bu devrimi yapmaları pek de beklenecek bir husus değil kanımca.