Hükümetten F klavye dayatması

CHIP Online
25-01-2011, 21:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

Eğer yıllardır Q klavye kullanıyorsanız, hükümetin son F klavye kararı sizi endişeye düşürebilir...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/huku ... ayatmasi_24921.html

Resimlerle: Klavye tasarımında yaratıcı fikirler

Okullar dahil kamu kurumlarındaki bilgisayarlarda sadece F klavye kullanılmasına yönelik çalışma başlatıldı. AKP Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, okul ve kamu kurumlarında F klavye kullanımını zorunlu kılmayı planladıklarını açıkladı.

Milliyet'in haberine göre Erdem, bilgisayarda F klavye kullanımının yaygınlaşmasının önemli olduğunu söyledi. Okullarda F klavyeyi öğretmeye, kamu kurum ve kuruluşlarında da F klavye kullanmayı mecbur etmeye yönelik çalışmalarının olduğunu ifade eden Erdem, okul ve kamu kuruluşları dışındakilerin F veya Q klavye kullanabileceğini kaydetti.

CHIP Online yorumu:
Görünüşe göre Q klavye - F klavye kavgası bir kez daha alevlenmek üzere... Yıllardır tartışılan ancak bir türlü sonuca ulaşamayan bu konu, bakalım devletin son kararından sonra hangi boyutlara ulaşacak?

Tüm konu: Hükümetten F klavye dayatması

Resimlerle: Klavye tasarımında yaratıcı fikirler

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce F klavyenin mecbur tutulması doğru bir karar olur mu?

Yunus Kiper
25-01-2011, 21:54   |  #2  
Yunus Kiper avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
321 mesaj

Biz alışmışız bi kere Q klavye kullanmaya. Ne işleri zorlaştırıyo ki  hükümet. Bırakın isteyen istediği klavyeyi kullansın. Herşey bitti de F klavyelerimiz kusur kaldı.

Emir Buğra KÖKSALA
25-01-2011, 22:07   |  #3  
Emir Buğra KÖKSALA avatarı
Üye
74 mesaj

ben lisedeyken atelyelerde f klavye vardı. ben onu Q'ya çevirip kullanıyodum xD kimse bana bişeyi dayatamaz her zaman kafama göre bi çözüm bulurum xD

ftpx
25-01-2011, 22:36   |  #4  
Taze Üye
1 mesaj

Ben bu hükümeti hiç sevmesemde kararı kesinlikle destekliyorum. F klavye dünyada bilimsel olarak hazırlanan birkaç klavyeden birtanesidir. En son yapılan 30 uluslararası daktilografi yarışmasın 29 tanesinde birinci sadece bir tanesinde 2. olmuştur. F klavye dilimize en uygun klavyedir. Şimdi her yerde yabancılaşmaya karşı iken, Türkçemize sahip çıkalım derken F klavye gerçeğini görmezden gelmek hata olur.

Thendx
25-01-2011, 22:57   |  #5  
Yeni Üye
42 mesaj

bilgisayardan konusalım daktilo görmedim ben o kadar yaşlı değilim
bilgisayar Türkiye'ye geldiginde Q vardı hatta öçşiğü gibi harfler bile yoktu benim ilk klavyemde.herkes Q ya alışmış F e çevirmek zor.bizim okulda da F klavye var ben sahsen Denetim masasından Q ya cevirip kullanıyorum artık tüm tusların yerini ögrenmisim.
istediklerini denesinler çözüm bulmak kolay.
okuldaki bazı öğrenciler benden daha yaratıcıymış klavyenin tuşlarını söküp Q ya göre dizmişler ayarı da yapmıslar klavye Q olmuş..

Karub
26-01-2011, 01:01   |  #6  
Karub avatarı
Yıllanmış Üye
2,652 mesaj

Zaten 4-5 yıldır eğitim kurumlarında F klavye kullanılıyor.
Q'dan vaz geçmem imkansız benim için :)

Güney62
26-01-2011, 12:23   |  #7  
Güney62 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
545 mesaj

Q'dan vazgeçmek mi?Şaka yapıyor olmalısınz!

cy.ber.neo
26-01-2011, 12:30   |  #8  
cy.ber.neo avatarı
Üye
Teşekkür Sayısı: 1
94 mesaj

Elbette olması gereken de bu.

Ayıp be. kim diyor zorla F kullandırılacak diye. öğrenmeye başlayan adamakıllı öğrensin diye bi kampanya başlatmışlar, çok ta güzel yapmışlar.

Bu ne be. Hemen herşeye karşı çıkmışlar. Ya bir kerede güzel bir şeyi destekleyin.
Atan atana, tutan tutana.

Bütün laptopların Q klavye olarak satılması bir dayatma değil midir !

Fransa A klavye kullanıyor diye herşeyden geri mi kaldı ????

Unutmayın !

Türkçe yazıyorsanız en uygun klavye dizilimi F klavyedir.
Fransızca yazıyorsanız en uygun dizilim A klavyedir.
İngilizce yazıyorsanız klavye dizilimi Q dur.

Ne olduğunuza nece yazdığınıza siz karar verin.

Çin'in başkenti Pekin'de yapılan "Dünya Bilgisayar Klavye Şampiyonası"nda Türk Milli Takımı Dünya Şampiyonu oldu.

UÇAN PARMAKLAR

Son Düzenleme: cy.ber.neo ~ 26 Ocak 2011 12:46
kiragazerock
26-01-2011, 13:12   |  #9  
Taze Üye
2 mesaj

Aslında F Klavye'nin tüm Türkiye'de kullanılması gerekiyor. Sadece kamuda falan değil.. Gelen bilgisayarlar F Klavye olacak.. Bilgisayarlarımız Pardus, klavyelerimiz F Klavye..

Banned
26-01-2011, 14:19   |  #10  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 21
5,777 mesaj

a.) Tüm karakteleri yazabildikten sonra Q klavyenin dilimize uzak oladuğu savunulamaz.
b.) Dilimize yakın diye F klavye zorunlu tutulamaz.
c.) Bilgisayar bir evrensel araçtır, bu nedenle klavye kullanımında evrensel olana uymak daha doğru olacaktır.
d.) F klavye kullanma zorunluluğu tutmanın hiçbir mantıklı açıklması olamaz.
e.) Gitsinler piyasaya baksınlar herhangi bir mağazada kaç tane F klavye bulabilcekler, satılanların %99.9 u Q klavye.
f.) Düşüncem büyük donanım üreticileri F klavye üretmediği için muhtemelen  AKP bir yalakasına kaynak çıkartmak için bu kararlar alınarak F klavye dayatması getirilmeye çalışılıyordur.
g) Acaba birileri gemi ticaretini bırakıp, yada birileri tv yayıncılığını bırakıp, yada birileri mısır satıcılığını bırakıp, yada birileri tavuk yetiştiriliciğini bırakıp F klavye üretimi işine mi girdi , yada ek iş olarak yapmaya mı başladı? Öyle olmazsa ben bu işten anlamıyom demektir.

firaristt
26-01-2011, 14:36   |  #11  
firaristt avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
3,194 mesaj
Alıntı: khramn  
a.) Tüm karakteleri yazabildikten sonra Q klavyenin dilimize uzak oladuğu savunulamaz.
c.) Bilgisayar bir evrensel araçtır, bu nedenle klavye kullanımında evrensel olana uymak daha doğru olacaktır.
e.) Gitsinler piyasaya baksınlar herhangi bir mağazada kaç tane F klavye bulabilcekler, satılanların %99.9 u Q klavye.
f.) Düşüncem büyük donanım üreticileri F klavye üretmediği için muhtemelen  AKP bir yalakasına kaynak çıkartmak için bu kararlar alınarak F klavye dayatması getirilmeye çalışılıyordur.
g) Acaba birileri gemi ticaretini bırakıp, yada birileri tv yayıncılığını bırakıp, yada birileri mısır satıcılığını bırakıp, yada birileri tavuk yetiştiriliciğini bırakıp F klavye üretimi işine mi girdi , yada ek iş olarak yapmaya mı başladı? Öyle olmazsa ben bu işten anlamıyom demektir.
bence f) :D

ben Q kalvyeye alışmışım kimse bana F klavye zorunluluğu koyamaz.. madem özgün bir ülkeyiz o zaman klavye kullanımında da özgür olalım... F klavyede dakikada bakarak yazsam bile 100karakter yazamazken Q klavyede bakmadan 200karakteri geçiyorsam F klavye benim için işkence gibi oluyor... dileyimki bişeyin incelemesini yapıcam binlerce karakter var normalde Q klavye ile 2saatimi alıcaksa F klavye ile benim 1günümü alıcak... F klavye ile Q klavyede de aynı hızda yazabilsem bile yeri geldiğinde F klavye bana sorun çıkartıcaksa ben neden F klavye kullanayım ki? okullar haricinde ben hiç bir yerde F klavye görmedim.... F klavye bana çok ters geliyor ben Q klavye ile hem daha hızlı hemde daha rahat yazabiliyorum... bütün dünya Q kalavye kullanıyor telefonlarda bile artık Q klavye var F klavye kullanan birisine sorun olmayacak mı bu şimdi??

black_flood
26-01-2011, 18:47   |  #12  
black_flood avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 152
5,190 mesaj

dayatması bişey ifade etmiyor  benim için nasıl olsa f,q, ingilizce,almanca,italyanca ve çat pat zorlayaraktanda olsa rusça klavye bu saydığım klavye türlerini kullanabiliyorum. isterse farsça yada arpça şartı koşsun kendisi bilir yurt dışı ithal yada menşei ürünler içinde çözüm bulabilecekse uyar akılları sıra osmanlı imparatoru sanıyorlar kendilerini. kendilerinin önüne f klavyeyi koyupta 6 sayfa yazıyı yaz desen 4 saate ancak yazarlar önce kendileri 15 dk içinde boşluksuz vazişyette 6 sayfa yazıyı yazabilsinler sonra konuşsunlar onların erkekliği ancak lafta bi halt yapamazlar.

bu arada ister gücenin ister darılın lafım ortaya aşağılamak isteme ama TÜBİTAK NE HALTA YARIYOR BİLEN VARMI ORTALIK KARIŞTIRMA YADA DEVLET YAPISINA ÇOMAK SOKMA KURUMUMUDUR ?

sebebine gelince dünyada hiç bir ÜLKE KÜRTÇE DİLİNİ RESMİ SAYMAZKEN TÜBİTAK KÜRTÇE RESMİ DİLİNİ RESMİ DİL GURUPLARINDA 3. SIRADA GÖSTERİYOR BÖYLE BİR KURUMUN VAR OLMASINDAN UTANÇ DUYUYORUM EĞER KÜRTÇE RESMİ DİL İSE OZAMAN TÜRKÇEYİ İTELYANCAYI VE RUSÇAYI NASIL TÜM DÜNYA TANIYOR VE SAYIYORSA ONLARINDA SAYMASI LAZIM EĞER DÜNYA SAYMIYORSA BU DİLİ RESMİ OLARAK BEN HİÇ SAYMAM TÜBİTAK KÜLAHIMA ANLATSIN DEVLET KURULUŞUYUM DİYE.

turkmaned
26-01-2011, 20:22   |  #13  
Taze Üye
1 mesaj

Bence yerinde bir karar... Türkçe'ye uygun olan F klavye, cumhuriyet döneminde geliştirilmiştir. yok olmasını engellemek gerek. ABD emperyalizmi ile teknoloji ayrı olmalı...

coskunkolik
26-01-2011, 20:39   |  #14  
Yıllanmış Üye
382 mesaj
En doğru tesbiti bu arkadaş yapmış. Ders niteliğinde iyice okuyun.

altaytuna
26-01-2011, 20:56   |  #15  
Yıllanmış Üye
250 mesaj

İsteyen F isteyen Q kullanır, son kullanıcıya bu şekilde bir dayatma olduğunu düşünemezsiniz. Bu sadece kamu kurumları ve okullar için klavye öğrenimi için uygulanabilir...

Bunun hükümetlerle falan hiçbir alakası yoktur....50 yılı aşkın bir süredir F klavye var zaten...

Bana göre zorla satılan Q klavye bir dayatmadır...F klavyeli kaliteli bir klavye yok denecek kadar az...Ben şahsen F kullanıyorum, okuduğum okullarda bununla ilgili ders aldım....

F klavye daktilo ile özdeşleştirilemez...Sadece klavye üzerindeki harflerin dağılım düzenidir...F klavye türkçe  yazım için özel olarak dizayn edilmiş bir klavye düzenidir..Dünyada Türklerin F klavyeyle birçok başarıları vardır....

Tekrar söylemek gerekirse kendimce, her bilgisayar satışında veya dizüstü satışında Q klavye apaçık bir dayatmadır...

Herkes alıştığı klavyeyi kullanmaktada tabii ki özgürdür...Bu sadece ilk öğrenim aşamasında ve resmi kurumlarda geçerli bir kuraldır...

cHewRoKee
26-01-2011, 22:11   |  #16  
Taze Üye
18 mesaj

Hemen Üstte ALTAYTUNA arkadaşımız gerçekten objektif bir yaklaşım sergilemiş. Kutlanacak bir bakış açısı ve yazı.

----------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------
Genişçe tartışmak istedim konuyu....

a)       Kimse uzak olduğunu savunmuyor. Sonuçta Kiril alfabesi olmadığı sürece değildir dimi. Yanlış ve sadece haklı çıkmak için bir bakış açısı.

b)       Dilimize yakın olmakla beraber en hızlı ve en rahat yazılabilen klavyedir. Kanıtlanmıştır.

c)       Tabikide evrenseldir ama bu şekilde yaklaşamayız olaya değilmi. biz bu Ülkenin savunucularıyız aynı zamanda. Yoksa uçaklarda evrensel olmalıydı v.s. v.s. Yani burada doğru olan "F" klavye kullanımı ve evrensellik için "Q" öğrenimidir. Aynen Türkçe İngilizce gibi.

d)        Bunun cevabını yukarıda yeteri kadar açıkladım zaten.

e)        ilk olarak bu zamanla yerleşecektir 1 anda olmasını Başbakan olsamda bekleyemem. Ama bundan önce olmamasının sebepleri siz yapamazsınız, alışılagelmişlik var boşverin, biz daha ucuzunu size veririz gibi nedenlerdir. Kusura bakma ama senin düşüncende bundan ibarettir.

f)        Başımızdakini eleştirmek şuan konum değil. Varsa da böyle bir ortağı buna karşı çıkmam çünkü bu gerçekten Türkiyemin çok fazla yararına bir yapılanmadır. Çıkar ilişkisini de ekonomistler düşünüversin bir zahmet ilk önce.

g)        Dediğim gibi AKP çok damga yedi yada yediirilmeye çalışıldı. Kanıtsız duyumlara tv'lere inanmak bana göre değil. Gerçek ve Yalan olarak bildiklerim var bunları bilirim. Yurdumda F klavye olacaksa Üretenin Tayyip olması hiç önemli değil ilk planda benim için.

Alıntı: Thendx  
bilgisayardan konusalım daktilo görmedim ben o kadar yaşlı değilim
bilgisayar Türkiye'ye geldiginde Q vardı hatta öçşiğü gibi harfler bile yoktu benim ilk klavyemde.herkes Q ya alışmış F e çevirmek zor.bizim okulda da F klavye var ben sahsen Denetim masasından Q ya cevirip kullanıyorum artık tüm tusların yerini ögrenmisim.
istediklerini denesinler çözüm bulmak kolay.
okuldaki bazı öğrenciler benden daha yaratıcıymış klavyenin tuşlarını söküp Q ya göre dizmişler ayarı da yapmıslar klavye Q olmuş..

Kardeş sende kusura bakma ama biraz geride kalmışsın. Daktilografi deyince sadece başındakinin kelime anlamınamı bakıyorsun. Senden çok büyük olmama rağmen bende görmedim neredeyse diyebilirim. ama bunun sadece Daktilo olayı olmayacağınıda düşüneiliyorum.

Kısacası Tuş yerleşimine göre Yazım yarışması diye anlatabilirim sana bunu. Ayriyeten sana Q kullanma diyen yok özel hayatında.  Burada istenilen bizim içimizde standartlarımız olsun dışarıya farklı bakalım kültürümüz çoğalmış olur anlatabiliyormuyum.

Türk kültürünü bilelim, Avrupai kültürde zenginliğimiz olsun. Sadece avrupai kültüre göre yetişmeyelim.

Yine Örnek: Türkçe ve İngilizce'dir

Ve hepsinden sonra şu arkadaşın alıntısını buraya oymak istiyorum. Oaly budur.

Alıntı: altaytuna  
Herkes alıştığı klavyeyi kullanmaktada tabii ki özgürdür...Bu sadece ilk öğrenim aşamasında ve resmi kurumlarda geçerli bir kuraldır...