İnşaat firmaları sektörde sürekliliğini sağlayabilmek ve hedeflediği kazançlara ulaşabilmek için yeri geliyor ayda 4 farklı ihale için hazırlık yapıyor. Bu hazırlık süreçleri çoğu zaman sıkıntılı süreçleri de beraberinde getiriyor. Firma çalışanlarına ciddi oranda yük binmesi ayrı bir tarafa, ufacık bir hata bile ihalenin rahatlıkla kaybedilmesi ile sonuçlanabiliyor. Aslında yükün büyük bölümü metraj hesabı yapan mühendislerin üzerinde kalıyor. Mühendislerin çok ciddi büyüklükte m2’lerin metrajlarını bir kaç gün içerisinde teslim etmesi gerekiyor. Durum böyle olunca, hatalı ya da eksik metraj hesabı yapılıyor ve aslında ihaleye girilmeden firma için iş kaybedilmiş oluyor. Bu kadar çok sayıda ihaleye giren firmalar genellikle teknolojiye yatırım yapmayı ikinci hatta üçüncü planda tutuyor. Hal böyle olunca, teknolojiye yatırım yapan firmalar bir kaç adım öne geçiyor. Peki durumu lehinize çevirmek aslında zor mu?
Önünüzde çok sayıda ihale var ve hazırlamanız gereken metrajlar DWG olarak önünüze gelmeye başladı. Bu adımda işinizi kolaylaştırmak için hazırda beklettiğiniz excel makroları ya da lispler hızlıca devreye girecektir ancak gerçek bir zaman ölçümü yapacak olursanız işin geneline oranla en fazla %5-10 arası bir kazanç sağlayacak olduğunuzu fark edeceksiniz. Birkaç sene önce, %5-10 arası bir kazanç bile iyi bir etken iken günümüzde bu oranlar yeterince düşük kalmaktadır. Günümüzde artık 20 kat ve üstü artış sağlayan sistemler aktif olarak kullanılmaktadır. Bu sistemler sadece süre kazanımına değil, kurumsal hafıza, verinin dijital ortamda saklanması, sıfır hata için geliştiren yapay zekalar ve insan hatasını devre dışına bırakmayı da beraberinde getirmektedir. Böyle bir sistem ile, ayda 4 ihaleye yetişmeye çalışan “ki o da neredeyse tahmini sonuçlar ile elde edilmiş veriler” yerine, kesin hesap ile ihaleye girebilen ve ayda 4 ihaleden çok daha fazlasına kolayca yetişebilecek firmaların kazançlarını arttırmaları içten bile değildir.
Gelelim böyle bir sistem ile elde edilecek avantajlara;
•Öncelikle çoklu çalışma seçenekleri içeren metraj sistemi ile aynı proje üzerinde 1’den fazla mühendis eş zamanlı olarak çalışabilmektedir. Bu sistemler ile 1 mühendisin 1 günde 100.000 m2’lik bir alanın metrajını kesin hesap niteliğinde %100 doğrulukta ve sahada kullanılacak kesim listelerine kadar hazır halde bitirildiği düşünülürse, 1’den fazla mühendisin metraja dahil olması ile 1 günde ne denli büyük bir projenin metrajının bitirilebileceği gayet açık ve nettir.
•Metraja dahil edilen her bir yapı elemanına atanan poz numaraları ile metrajın kontrolü anında yapılır. Bu da ihale için hazırlanan metraj hesabında hata yapma olasılığını sıfıra indirir.
•Büyük ihtimalle idarelerden aldığınız DWG dosyalarında eksik ya da hatalı bilgiler olacaktır. Ne yazık ki ihale süreleri çok kısıtlı olduğundan eksik ya da hatalı bilgiyi düzeltme şansınız olmayacaktır. Kullanmış olduğunuz metraj sistemleri eksik bilgileri saniyeler içerisinde otomatik olarak tamamlar, hatalı bilgileri saniyeler içerinde düzeltir ve metraj sonuçlarını otomatik olarak kullanıcısına verir.
•Diyelim ki idareden aldığınız DWG dosyasında revizeler mevcut. Kullanmış olduğunuz metraj yazılımı içerisinde sahip olduğu veri tabanı sayesinde tek tıklama ile değişiklik yapılan alanın metraj verileri güncellenir ve tüm bu değişiklikler otomatik olarak metraj sonucuna yansır.
•Metraj verilerini excel’e aktarmak bile uzun bir işlem süreci iken bu süreç metraj yazılımı ile bir kaç saniyeye inecektir. Tek bir tıklama ile yeşil defter ve keşif özetlerine otomatik olarak ulaşmış olacaksınız. Unutmamalısınız ki doğru metraj yazılımı içerisinde idarelerin formatlarını barındırmaktadır ve tek tıklama ile istediğiniz formata aktarmanıza izin vermektedir.
Bunun gibi daha sayamayacağımız bir çok özellik ile hem firmanıza kurumsal hafıza kazandırmış olur hem de her ihaleye %100 hazırlıklı olursunuz. Firmalarda çalışan mühendislerin üzerinden ciddi oranda yük alıp, bu yükü gelişen teknolojilere yükleyebilir, firma çalışanlarınızın işine olan bağımlılığını fazlasıyla arttırabilirsiniz. Tabiki performans artışları da işin diğer bir artısı olarak karşınıza çıkacaktır.