iki işletim sistemi tek bilgisayarda

HPQ-User
18-11-2009, 11:01   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 29
30,996 mesaj

hasan sormuş:
merhaba ismim hasan,
çalışmalarınızı yakından takip etmekteyim,sizi çok başarılı buluyorum.
sorum şu,daha önce vista sp1 32 bit kullanıyordum,ama yaşadığım sorunlardan dolayı vistayı silip,xp yi kurdum,1 yıldır sorunsuz çalışıyorum,fakat son zamanlarda vistada iyileşmeler olduğunu duydum,şimdi ben tekrar vista kullanmak istiyorum ama xp dende vazgeçemiyorum,yine duyduğum kadarıyla,aynı bilgisayarda,'c' de xp varsa,'d' ye de vista kurulabiliyormuş,doğrumu?doğruysa nekadar sağlıklı,aynı bilgisayarda visatayı nasıl kurarım detaylı açıklarsanız çok mutlu olucam teşekkürler iyi çalışmalar,

Soru Türü: Yazılım
İşletim Sistemi: 0
Sistem Özellikleri:
dell inspiron 6400 laptop
xp sp3 pro
80 gb hdd
1,73 ghz core2duo
1 gb ram
256 mb 945 chipset family ekran kartı

İnternet Tarayıcı: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 8.0; Windows NT 5.1; Trident/4.0; GTB6; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 3.0.4506.2152; .NET CLR 3.5.30729; .NET CLR 1.1.4322; InfoPath.2; OfficeLiveConnector.1.3; OfficeLivePatch.0.0)

teknohat
18-11-2009, 14:46   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,494 mesaj

İsterseniz c'ye xp, d'ye vista kurabileceğiniz gibi, iki işletim sisteminide c sürücüsüne kurabilirsiniz. Şöyleki;
--> eğer d sürücüsüne xp kurmak istiyorsanız format atar gibi ilerleyin ve hiçbir sürücüyü biçimlendirmeden d sürücüsüne vistayı kurun ( d sürücüsü üzerine gelin ve enter a basın, zaten ekranda sizi bilgilendiren maddeler bulunuyor)

--> ikisini birden c'ye kurmak istiyorsanız yine biçimlendirmeden c sürücüsü üzerine gelin ve enter'a basın, mantık ikisinde de aynı.

Kolay gelsin...

ECHELON_
18-11-2009, 20:50   |  #3  
Yıllanmış Üye
1,644 mesaj

https://www.chip.com.tr/blog/nonp ... ra-kurmak_2316.html
özellikle bu konuya bakmanı tavsiye edrim 2 sistemi kurunca yan yana dual boot da yapman gerekir boot ekranın da pc sana hangi sistemi açmak istediğini soracak hale  getirmelisin
nasıl kullanıldığı bu konuda var:

Banned
18-11-2009, 21:24   |  #4  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 21
5,777 mesaj

1. si aynen dediğiniz gibi bir bilgisayara birden fazla işletim sistemi kurabilirsiniz (her harddisk için 4 taneye kadar)

2. si xp zaten kurulu vista dvd nizi takıp direk kuruluma geçip disk seçip ekranında D diskinizi seçerek kurulumu yapabilirsiniz. Hiçbir sorun olmaz. Açılışta bilgisayar size hangi işletim sistemini açmak istiyorsunuz diye soracaktır.

3. sü bu şekilde sistem kurmanın hiçbir zararı yok. Biri çalışırken diğeri sadece dosyalardan ibarettir.

4. sü arkadaş neye dayanarak demiş bilmiyorum ama bir C diskine sadece bir tane işletim sistemi kurabilirsiniz, ikinciyi kurmak istediğinizde birinci uçar. Bu nedenle D ye kurmalısnız.

5. si vista sp lerden sonra evet bayağı hızlandı, düzeşdi ancak windows 7 nin hızına yetişemez. Bu nedenle vista değil kesinlikle vwindows 7 kurmanızı öneririm.

6. sı ve son olarak mevcut işletim sisteminizden memmunsanız ve işinizi görüyorsa boşverin.

OSMAN BAĞÇEVAN
19-11-2009, 00:24   |  #5  
Denetmen
Teşekkür Sayısı: 5
6,606 mesaj

işimi görmediği için ve merak ettiğim için beşledim..ubuntu ve pardus görünmüyor resimde ama onlarda var..

hard diskinizde yeterince boş alan varsa tavsiye de ederim..Yer yoksa biraz sıkıntı olabilir..

Son Düzenleme: OSMAN BAĞÇEVAN ~ 19 Kasım 2009 00:25
teknohat
19-11-2009, 11:02   |  #6  
Yıllanmış Üye
1,494 mesaj
Alıntı: khramn  
4. sü arkadaş neye dayanarak demiş bilmiyorum ama bir C diskine sadece bir tane işletim sistemi kurabilirsiniz, ikinciyi kurmak istediğinizde birinci uçar. Bu nedenle D ye kurmalısnız.

Bazen görüyorum, ben bile yaşadım, konular açılıyor "c'ye 2 tane xp kurdum, nasıl düzelticem" vb. Bunlara dayanarak söyledim.

zumano
15-12-2009, 20:05   |  #7  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1 mesaj

merhaba arkadaşlar. sorun şu ben çok beğenerek geçtim windows 7'ye memnunumda ancak kullandığım mesleki program uyumsuz windows 7 ile. bu yüzden d'ye xp kurdum yine programı orda kullanmak için ancak xp nin gelmesiyle 7'nin ortadan kaybolması bir oldu. başlangıçta falan soran yok bana neyi açiim diye f8 yapıncada görünmüyo iş. sis seçeneklerinde.  so. şimdi ben napiim nerelere gidiim :D  yardımcı olursanız müteşekkir olurum.    saygılar....