"yonga yerleşiktir" tanımınıza katılamıyorum..çoğu yerde ancak kişiler bir tümce(cümle) içinde iki,üç kez "chip" sözünü kullanıyorlarsa bunlardan birini ya da ikisini "yonga" yazıyorlar..Bunun nedeni de kuşlar gibi...cik..cik cik dememek için..
yongalamak...rendelemek
yonga........rendelemekten çıkan yapraksı parçalar demek..ince kağıt gibi şeyler..tam da "kart" benzer ne ilginçtir
chip : iz, alaya almak, budamak, çatlak, çentik, çentmek, çöp, dilimlemek, havalandırmak (top), kırılmak, kırıntı, marka, para, patates kızartması, takılmak, yonga, yontmak, fiş ( günlük dil)
chip : kırmık, yonga, çip ( bilişim)
yine ilginçtir,hem kırıntı hem de dilim anlamı olan bir söz
bunlar dışarıdan görünüş...bir de içeriye bakalım mı?
"wafer" dan koparılan,dilinen,dilimlenen küçük kırıntılar,parçalar "chip" oluyor.
sonuç olarak evet...yonga sözü doğru konulmuş gibi de görünüyor..(parça,talaş anlamları ile) ama bu söz çok yaygın kullanılamadığına göre ve "kart" sözüne karşılık olarak da çok "acil" bir karşılık bulmamız gerektiğine göre (kredi kartı,ses kartı,görüntü kartı,ana kart,chip kart,bonus kart,telsim kart,türkcell kart...vırt kart,zırt kart..neredeyse her tümcemizde bir "kart" sözü geçiyor..
işte bu yüzden benim (kurgusal)önerim: yonmak'tan yonga sözünü,yalnızca bir bilim dalının sözü olmaktan çıkarıp,anlamını değiştirerek "kart" karşılığı olarak kullanmak..
kart........yonga
kartotek....yongalık
ses yongası
görüntü yongası
kredi yongası
kırmık(lı) yonga...chip kart
telsim yongası
türkcell yongası
telefon yongası
.....
chip........kırmık...dilme(Derleme sözlüğü..dört köşe kesilmiş ağaç,kereste)...dilmecik
chipset.....kırmık..dilme...dilmecik takımı
chips.......dilme...dilmecik (patates)
ses kırmığı....dilmeciği
görüntü kırmığı...dilmeciği...gibi
işte benim "yonga" kurgulamam budur.
şimdi düşünelim ki
kart için "dilme"yi kullanalım (ya da başka bir şey bulmaya çalışalım)
kredi dilmeciği
türkcell dilmeciği
telsim dilmeciği
yongalı dilmecik
"elmaların yongası
aslanım aman"
mal canın yongasıdır(parçasıdır)
düşünelim bakalım
şen kalın