Oxford Press'in, Penguin Readers'ın ve daha birçok İngiliz ve Amerikan üniversite ve yayıncıların aşamalı kısaltılmış roman ya da öykü kitapları var. Orta seviyedeyim diyorsanız mesela Stage 3,4 bir kitap alın okuyun, çok kolay gelirse bir üst seviyeden alırsınız bir dahaki sefere ya da tam tersi. Bunların kasetleri de oluyor yanında gerçi şimdi cd'leri de vardır. Sesli olarak dinlemek istersen. Okumak sana birkaç şeyi birden kazandırır, bir yeni kelimeler öğrenmek, iki farkında olmadan doğru cümle yapılarını okuya okuya içgüdüsel gramer öğrenme, üç anlamını bilmediğin kelimeleri cümlenin gelişinden çıkarma.
İngilizce altyazısıyla beraber ya da altyazısız film izleyebilirsin. İngilizce dizi yayınlayan kanalları takip edebilirsin. İngilizce şarkı sözlerini öğrenip söylemeye çalışabilirsin. Hatta mükemmellik istiyorsan söylediğin şeyi kaydedip telaffuzları doğru yapıp yapmadığını şarkıyla kontrol edebilirsin. İngilizce bir foruma üye olup orada takılabilirsin, çok faydası olur. Pratik yapmak için en iyi yöntem İngilizce konuşulan bir memlekete gidip orda bir süre kalmak ama daha ucuzu kursa gitmek, tabi uyduruk bir kurs olmayacak.
Saydıklarım arasından kitap okumak çok önemli. Eğer yapabilirsen çok faydasını görürsün, ben şu an sınava girerken hiç çalışmam, gramer kurallarını sorsan çok ayrıntılı da bilmem ama sınavlardan her zaman yüksek alırım, kitap okumaya borçluyum bunları. Oturduğun yerde British Council varsa oraya gidip aylık bir ücret karşılığında istediğin kadar anlattığım türden kitapları değiş tokuş edebilirsin, ben sadece bu hizmetini kullanmıştım başka ne veriyorlar hatırlamıyorum.