Intel'e çok ağır bir suçlama...

CHIP Online
12-05-2009, 17:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

Avrupa Birliği, Intel'e karşı inanılması zor bir suçlamada bulundu: İşte Intel'in başına gelenler...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Inte ... -suclama_12696.html

Resimlerle: Intel'in x86 mimarisi 30 yıldır bizimle

Avrupa Birliği'den Intel'e çok ağır suçlama! Intel, en büyük rakibi AMD'nin işlemcilerine sahip bilgisayarın piyasaya çıkmasının ertelenmesi veya iptal edilmesi için üreticilere rüşvet vermekle suçlanıyor. Bu AB, Intel'e ile ilgili benzer bir suçlamayı üçüncü kez gündeme getirişi. İlk olarak 2007'de, ardından Temmuz 2008'de benzer suçlamalarla Intel'i uyaran AB, bu kez rekabet kanununa aykırı davranmaktan dolayı Intel'e ceza vermeye hazırlanıyor.

Suçlamalara göre Intel, geçtiğimiz 8 yıldır, AMD işlemcisine sahip bilgisayarlar üretmemeleri karşılığında firmalara özel anlaşmalar ve indirimler veriyor. İddialara göre eğer Intel'in bu uygulaması olmasaydı NEC'in bilgisayarlarının %20'sinde AMD işlemcileri kullanılacaktı.

AB, iddialarından çok emin ve şu sıralar cezanın miktarını belirlemek üzerine çalıştığı söyleniyor. AB'nin rekabet kanunlarına aykırı davranmaktan dolayı verdiği en büyük ceza 24 Mart 2004 tarihinde Microsoft'a verilmiş olan 655 milyon dolarlık (yaklaşık 1 milyar TL) cezaydı. Söylentiler Intel'in alacağı cezanın 1 milyar doları geçebileceği yönünde.

Tüm konu: Intel'e çok ağır bir suçlama...

İzleyin: Intel'in rock yıldızı!

Resimlerle: Intel'in x86 mimarisi 30 yıldır bizimle

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce Intel böyle bir şey yapmış olabilir mi?

bjk_memo
12-05-2009, 18:43   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
290 mesaj

Sizce Intel böyle bir şey yapmış olabilir mi?

Intel den her türlü şey beklenir piyasada TEKEL cilik yapmaya çalışıyor ama sonunda yakayı ele verdi....

Son Düzenleme: bjk_memo ~ 12 Mayıs 2009 18:45
Süleyman.
12-05-2009, 18:51   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
16,587 mesaj
Bu AB, Intel'e ile ilgili benzer bir suçlamayı üçüncü kez gündeme getirişi. İlk olarak 2007'de, ardından Temmuz 2008'de benzer suçlamalarla Intel'i uyaran AB, bu kez rekabet kanununa aykırı davranmaktan dolayı Intel'e ceza vermeye hazırlanıyor.

İlk cümlede bir hata var.

AB, iddialarından çok emin ve şu sıralar cezanın miktarını belirlemek üzerine çalıştığı söyleniyor. AB'nin rekabet kanunlarına aykırı davranmaktan dolayı verdiği en büyük ceza 24 Mart 2004 tarihinde Microsoft'a verilmiş olan 655 milyon dolarlık (yaklaşık 1 milyar TL) cezaydı. Söylentiler Intel'in alacağı cezanın 1 milyon doları geçebileceği yönünde.
Herhalde cezanın miktarı bir milyar dolar olarak yazılacaktı.
Yapar yapar.

Son Düzenleme: Süleyman. ~ 12 Mayıs 2009 18:53
Banned
12-05-2009, 19:47   |  #4  
Banlandı
127 mesaj

intel'dir sağı solu belli olmaz...

frozen
12-05-2009, 20:54   |  #5  
frozen avatarı
Yıllanmış Üye
776 mesaj

Intel ne yapar yapmaz bilemem ama bu "ab" mahkemeleri kendini tanrı zannetmeye başladı. Biraz siyasi olacak belki bu yorum ama birisi ab mahkemelerine dur demeli. Kafasına göre, alakasız ülkelerin firmalarına hatta ülkelerine ceza vermeye başladı.

Thrystan
12-05-2009, 21:19   |  #6  
Yıllanmış Üye
155 mesaj

Evet son zamanlarda AB çok kaşınıyor. Amerikan'ın kapitalist yükselişini basit hilelerle durdurmaya çalışıyorlar.

Microsoft davaları ve şimdide İntel Davası... İntel'i sevmem aslında çünkü adamlar para kazanmak için hertürlü saçmalığı yapıyorlar. Ama yinede AB çok abarttı işi.

Zaten bundan öncede devlet dairelerinde Linux kullanma kararı aldılar. Avrupa nereye gidiyor? Devlere köstek olacağına kendi devini yarat. Ama bunu başkasını sırtından vurarak yapma. (Hem intel hem ab için söyledim.)

uGuR.uK
12-05-2009, 22:13   |  #7  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
8,316 mesaj

hakkaten bu ab uçtu her haltı dava ediyor, noluyoz?!?
bu arada parmaklıklar ardındaki intel simgesi ve "intel inside" yazısı cuk oturmuşGöz kırpma.

umut101010
12-05-2009, 22:16   |  #8  
umut101010 avatarı
Yıllanmış Üye
1,672 mesaj

intel den herşey beklenir:D

erdem barış
12-05-2009, 22:36   |  #9  
erdem barış avatarı
Yıllanmış Üye
1,312 mesaj

suç kanıtlanmış olmalı ki ceza veriliyor. amd kullanmıyorum ama amd nin bu işler içinde olması gerekiyor rekabet olmazsa intel bize acımaz 1000 tl den aşağı işlemci satmaz.

Son Düzenleme: erdem barış ~ 12 Mayıs 2009 22:38
Fattur
15-05-2009, 21:17   |  #10  
Yıllanmış Üye
5,768 mesaj

bu arada parmaklıklar ardındaki intel simgesi ve "intel inside" yazısı cuk oturmuş.

evet :)

Ben zaten şüpheliydim neden hep intel var diye bu pclerde...Yapmştır..

TuncaBozkurt
15-05-2009, 21:19   |  #11  
Yıllanmış Üye
4,805 mesaj

Bence yapar. Açıkçası hiçbir firma için "yapmamıştır" diyemem. Bu AMD de olsa yine aynı şeyi söylerdim.

frozen
Intel ne yapar yapmaz bilemem ama bu "ab" mahkemeleri kendini tanrı zannetmeye başladı. Biraz siyasi olacak belki bu yorum ama birisi ab mahkemelerine dur demeli. Kafasına göre, alakasız ülkelerin firmalarına hatta ülkelerine ceza vermeye başladı.
Sonuçta Avrupa Birliği üye ülkelerinde Intel ürünleri satılıyor. Ve tekelcilik bu ülkelerde yasak olduğundan dolayı(hatta bizde de Rekabet Kurulu falan denetliyor bu tür şeyleri) buna benzer bir yargılama yapılabilir, yapılmalıdır da hatta.

Son Düzenleme: TuncaBozkurt ~ 15 Mayıs 2009 21:20
Banned
15-05-2009, 21:55   |  #12  
Banlandı
127 mesaj
tuncab
Bence yapar. Açıkçası hiçbir firma için "yapmamıştır" diyemem. Bu AMD de olsa yine aynı şeyi söylerdim.

Sonuçta Avrupa Birliği üye ülkelerinde Intel ürünleri satılıyor. Ve tekelcilik bu ülkelerde yasak olduğundan dolayı(hatta bizde de Rekabet Kurulu falan denetliyor bu tür şeyleri) buna benzer bir yargılama yapılabilir, yapılmalıdır da hatta.

nedense türkler rekabetin önemini hiçbir zaman kavrayamadı ve kavrayamaz da gibi geliyor...adam 5 dakika bizde internet ücretlerinin neden bu denli yüksek olduğunu düşünmüyor ki...ttnet her gün saçma sapan yasaklarla tarifelerle kullanıcıyı rahatça kazıklayabiliyor ve buna dur diyen yok kimse de diyemez zaten bu şartlarda oysa avrupada böyle değil adamlar tekel istemiyorlar...ama kime anlatıyorum ki boşverin dalganıza bakın siz, neden firmalar ieye dava açar neden intel suçlu bulunur gülün geçin...aybaşında da faturayı öderken bunun nedenlerini hiç düşünmeyin aferin size....

frozen
15-05-2009, 23:20   |  #13  
frozen avatarı
Yıllanmış Üye
776 mesaj
tuncab
Ben bunların yargılanmasına karşı değilim, yanlış anlaşılmasın. Bunu ab nin son derece tanrısal yapmasına karşıyım. Tekelcilik bu ülkelerde yasak olabilir ama kendi tekellerine engel olabileceği için yasak. Ab yavaş yavaş eritsin piyasa liderlerinin gücünü, bak nasıl avrupalı bir şirket çıkıp piyasayı darma duman ediyor. Geleceği düşünerek bakmak lazım bunlara. Abnin ne olduğunu herkes gayet iyi biliyor.

cd-rww Bu cevap senin içinde geçerli.

Turkish Developer
15-05-2009, 23:51   |  #14  
Turkish Developer avatarı
Yıllanmış Üye
671 mesaj
cd-rww
nedense türkler rekabetin önemini hiçbir zaman kavrayamadı ve kavrayamaz da gibi geliyor...adam 5 dakika bizde internet ücretlerinin neden bu denli yüksek olduğunu düşünmüyor ki...ttnet her gün saçma sapan yasaklarla tarifelerle kullanıcıyı rahatça kazıklayabiliyor ve buna dur diyen yok kimse de diyemez zaten bu şartlarda oysa avrupada böyle değil adamlar tekel istemiyorlar...ama kime anlatıyorum ki boşverin dalganıza bakın siz, neden firmalar ieye dava açar neden intel suçlu bulunur gülün geçin...aybaşında da faturayı öderken bunun nedenlerini hiç düşünmeyin aferin size....
Kaç Avrupa ülkesine gittiniz, veya Kaç ülkenin internet servislerinden faydalandınız ? Kaç ülkenin Bilişim Teknolojileri konusunda bilgi sahibisiniz...?
Hangi ülkeler ile kıyas yapıyorsunuz, Avrupa Birliği ülkelerinden biriylemi, yoksa oluşan topluluğuylamı..?

Çok provake mesajları yazma ihtiyacı duyuyorsunuz.Bahsettiklerinizde teyid edilebilecek hiç bir resmi açıklama,ve istatistik bilgi yok. Sadece gerçekleşen netlik kazanmış olaylara, kendi vizyonunuzdan yorum katıyorsunuz.
Binaen;
Korsan yazılımlara ilişkili  tutumunuzlada bağdaştırıyorum...

Banned
16-05-2009, 01:12   |  #15  
Banlandı
127 mesaj
Turkish Developer
Kaç Avrupa ülkesine gittiniz, veya Kaç ülkenin internet servislerinden faydalandınız ? Kaç ülkenin Bilişim Teknolojileri konusunda bilgi sahibisiniz...?
Hangi ülkeler ile kıyas yapıyorsunuz, Avrupa Birliği ülkelerinden biriylemi, yoksa oluşan topluluğuylamı..?

Çok provake mesajları yazma ihtiyacı duyuyorsunuz.Bahsettiklerinizde teyid edilebilecek hiç bir resmi açıklama,ve istatistik bilgi yok. Sadece gerçekleşen netlik kazanmış olaylara, kendi vizyonunuzdan yorum katıyorsunuz.
Binaen;
Korsan yazılımlara ilişkili  tutumunuzlada bağdaştırıyorum...

hızlar ortada fiyatlar ortada ülkelerin alım güçleri ortada ne konuşuyorsun...her şeyi bilmek için oraya gitmek gerekseydi ölme eşşeğim ölme...sen gene devam et tekelci ttnete ödemeye...

Turkish Developer
16-05-2009, 10:00   |  #16  
Yıllanmış Üye
671 mesaj
cd-rww
hızlar ortada fiyatlar ortada ülkelerin alım güçleri ortada ne konuşuyorsun...her şeyi bilmek için oraya gitmek gerekseydi ölme eşşeğim ölme...sen gene devam et tekelci ttnete ödemeye...
Türk Telekom'un sağladığı hizmeti ben benimsemediğimi işlenen konusunda oldukça net bir mesajla belirtmeye çalışmıştım.

Türk Telekom  sadece adı kaldı, Halktan tepki almaması için isim kullanılıyor,yoksa isimde değişirdi merak etmeyin.

Dünyanın düzeninde birilerinin güçlü , birilerinin güçsüz olması lazım. Buda bir gerçekki ülkemize baktığımızda Türk Telekom dışındakilerin fiyatlarıda standart.. Aynı fiyatlara daha kaliteli kesintisiz internet hizmetini kullanıcıya  sunan yok.

Büyük olmak ve bazı şeyleri elde etmek yönetmek Tekelcilik değildir. Önce bu düşünceyi benliğimizden çıkarmak gerekiyor.Eğer günümüzdeki Bilgisayar Teknolojileri şaşırtası yenilikler ve özellikler getiriliyorsada , sizin hitabeniz ile Tekelcilerden meydana getiriliyor...

OEM den tutun,internet sağlayıcılığına,ordan tutun yazılım firmalarına hepsi tekelci olarak görüyor ve suçluyorsunuz siz...Fakat savunduğunuz ve çok ısrar ettiğiniz korsan kullanım yaklaşımı sizin için tekel olmuyor. Diğer konulardaki mesajlarınızlada bu bağlamı örnek verdim.

Zaman zaman bazı şeylere  güçlüler tarafından yön verilmelidir. Otokrasinin böyle zamanlarda sağlanması bu yüzden şarttır...

Banned
16-05-2009, 14:06   |  #17  
Banlandı
127 mesaj

tekelin olduğu yerde demokrasi olmaz....diğer internet servis sağlayıcılar demişsiniz ama sonuçta çoğu ttnet altyapısını kullandığı için "diğer" kelimesini ne derece hakettikleri mechul...en az 2 büyük servis sağlayıcı(belki daha çok) başbaşa rekabet etmedikçe kullanıcıyı canları istediği kadar soyarlar kimse de birşey diyemez..alın işte türkiyenin durumu...üstelik sadece ttnet para verip bu işi yapsa gene üzülmem bir tek bu firma bu işi sıkıntıdan yapıyor hizmet veriyorlar aferin derim geçerim ama öyle de değil, diğer firmaların önüne taş koymalar, 3g ihalelerini geçiktirmeler, interneti baskı altında tutmalar....say say bitmez...üstelik yaptıkları şeyler ne derce kanuni onu da bilemem...kenara çekilse gölge etmese bundan iyi ama hem gelişmiyor hem "geliştirmiyor" ben bu duruma anca söverim çünkü hakettiği bu(sana değil yanlış anlaşılma olmasın)...bakın avrupa en güçlü demiyor denetliyor sınır koyuyor doğrusu budur çünkü biri çok güçlenirse yasal veya yasadışı şekillerde rakiplerini ezer en büyük örneklerden biri intel davası, bir başka örnek ise ie ve firefox-opera davası...

Ahmet Ertuğrul
16-05-2009, 17:04   |  #18  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
3,651 mesaj
Turkish Developer
...Zaman zaman bazı şeylere  güçlüler tarafından yön verilmelidir. Otokrasinin böyle zamanlarda sağlanması bu yüzden şarttır...
Ortada ne otokrasiyi gerektiren bir durum var ne de bunun zamanı. AB kararını haklı buluyorum. AMD'nin de aynı sebeple Intel'le mahkemede kapıştığını hatırlıyorum seneler önce. Intel'in bilgisayar üreticilerini "duygusal" olarak ikna etmesiyle makinelerine Intel işlemci koydurduğuyla ilgiliydi o davada.

Neden Intel işlemci pazarını domine etsin ki? Intel'e cezalar kesilir, belki rakipler biraz daha palazlanır da, tüketici daha uygun şartlarda işlemci satın alır.

Turkish Developer
16-05-2009, 19:42   |  #19  
Yıllanmış Üye
671 mesaj
ahmeyt05
Ortada ne otokrasiyi gerektiren bir durum var ne de bunun zamanı. AB kararını haklı buluyorum. AMD'nin de aynı sebeple Intel'le mahkemede kapıştığını hatırlıyorum seneler önce. Intel'in bilgisayar üreticilerini "duygusal" olarak ikna etmesiyle makinelerine Intel işlemci koydurduğuyla ilgiliydi o davada.

Neden Intel işlemci pazarını domine etsin ki? Intel'e cezalar kesilir, belki rakipler biraz daha palazlanır da, tüketici daha uygun şartlarda işlemci satın alır.

Ortada bir durum olduğu söz konusu değilse ''Tekelcilik'' kelimeside bir o kadar yersizdir.Bahsini ettiğiniz davanın sebepleri ve gerekçeleri farklıydı bu davadan, dikkat ederseniz. Ayrıca a) b) c) falanca filanca firmaya veya firmalara cezaların kesilmesine neden bu kadar toplu yaklaşım duduyorsunuz. İntel'e kesilen ceza çözüm olduğunumu düşünüyorsunuz siz hala..

Bunun dışında takip ediyorsanız, intel in cezasından sonrasında AMD nin talihsiz açıklamaları oluyor.Hala benzer bir konuda 2010 ılk çeyreğin sonlarında ABD'de görülecek davaya ilişkin AMD yaklaşımlarına kulak vermeniz'de gerekiyor...

Ahmet Ertuğrul
17-05-2009, 13:19   |  #20  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
3,651 mesaj
Turkish Developer
Ortada bir durum olduğu söz konusu değilse ''Tekelcilik'' kelimeside bir o kadar yersizdir.Bahsini ettiğiniz davanın sebepleri ve gerekçeleri farklıydı bu davadan, dikkat ederseniz. Ayrıca a) b) c) falanca filanca firmaya veya firmalara cezaların kesilmesine neden bu kadar toplu yaklaşım duduyorsunuz. İntel'e kesilen ceza çözüm olduğunumu düşünüyorsunuz siz hala..

Bunun dışında takip ediyorsanız, intel in cezasından sonrasında AMD nin talihsiz açıklamaları oluyor.Hala benzer bir konuda 2010 ılk çeyreğin sonlarında ABD'de görülecek davaya ilişkin AMD yaklaşımlarına kulak vermeniz'de gerekiyor...

Şimdi; önceki cevabınızda "Zaman zaman bazı şeylere güçlüler tarafından yön verilmelidir. Otokrasinin böyle zamanlarda sağlanması bu yüzden şarttır." demiştiniz. Benim bundan anladığım, yanlış anlıyorsam düzeltin, "Intel şu an güçlü, ona kimse 'dur' dememeli, herkes 'yürü ya kulum' demeli. Intel'in diktatörlüğüne kimse ses çıkarmamalı."

Ortadaki durum Intel'in parasıyla haksız rekabet yaratmasıdır. Siz de yukarıdaki sözünüzle bu durumu destekler bir tutum içerisindesiniz.

Toplu yaklaşımdan kastınız nedir anlamadım ancak neden karşı olayım ki? Cezalar elbette çözüm değildir. Yine de birilerinin onların karşısında durabilmesi hoşuma gidiyor. Daha iyi yöntem nedir sizce?

Onun dışında, doğrudur önceki davayı çok iyi hatırlamıyorum. İki firma arasındaki atışmaları da çok iyi takip etmedim.

Turkish Developer
17-05-2009, 23:51   |  #21  
Yıllanmış Üye
671 mesaj
ahmeyt05
Şimdi; önceki cevabınızda "Zaman zaman bazı şeylere güçlüler tarafından yön verilmelidir. Otokrasinin böyle zamanlarda sağlanması bu yüzden şarttır." demiştiniz. Benim bundan anladığım, yanlış anlıyorsam düzeltin, "Intel şu an güçlü, ona kimse 'dur' dememeli, herkes 'yürü ya kulum' demeli. Intel'in diktatörlüğüne kimse ses çıkarmamalı."

Ortadaki durum Intel'in parasıyla haksız rekabet yaratmasıdır. Siz de yukarıdaki sözünüzle bu durumu destekler bir tutum içerisindesiniz.

Toplu yaklaşımdan kastınız nedir anlamadım ancak neden karşı olayım ki? Cezalar elbette çözüm değildir. Yine de birilerinin onların karşısında durabilmesi hoşuma gidiyor. Daha iyi yöntem nedir sizce?

Onun dışında, doğrudur önceki davayı çok iyi hatırlamıyorum. İki firma arasındaki atışmaları da çok iyi takip etmedim.

Yazıdan alıntı bir yeri almışsınız,bu yüzden anlatmak istediğimi biraz farklı ele almışsınız. Teknolojiye yön veren firmaların önünü bu şekilde engellemek iyimser yaklaşım değildir. AMD Kullanıcının hakkını değil kendi hakkını savunuyor. Yani kendileri arasındaki rekabetin unsurları üzerine, süreci işleyen ve sonuçlanan davadır.
Kullanıcıyı piyasası ikinci plandadır. Kullanıcı zaten istediği ürünü alma hakkını sahiptir kimse kimseye zorla bir model veya ürünü satmıyor.

Ayrıca ben; '' intel değilde AMD ye ceza kesilsin'' demedim.
Dikkat ederseniz '' a) b) c) falanca filanca firmaya veya firmalara cezaların kesilmesine neden bu kadar toplu yaklaşım duduyorsunuz ? '' diye birde genelleme yapmıştım...:)=

Sevgiler...

Ahmet Ertuğrul
18-05-2009, 02:16   |  #22  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
3,651 mesaj
Turkish Developer
...Teknolojiye yön veren firmaların önünü bu şekilde engellemek iyimser yaklaşım değildir.
Doğru.
Turkish Developer
AMD Kullanıcının hakkını değil kendi hakkını savunuyor. Yani kendileri arasındaki rekabetin unsurları üzerine, süreci işleyen ve sonuçlanan davadır.
Kullanıcıyı piyasası ikinci plandadır. Kullanıcı zaten istediği ürünü alma hakkını sahiptir kimse kimseye zorla bir model veya ürünü satmıyor.
O da doğru, tüketici AMD'nin umrunda olmayabilir ama sonuçta ucu tüketicilere iyi olarak yansıyabilecek bir dava olarak değerlendiriyorum bunu.
Turkish Developer
Ayrıca ben; '' intel değilde AMD ye ceza kesilsin'' demedim.
Onu ben de demedim. Sanırım yanlış anlaşılma olmuş.
Turkish Developer
Dikkat ederseniz '' a) b) c) falanca filanca firmaya veya firmalara cezaların kesilmesine neden bu kadar toplu yaklaşım duduyorsunuz ? '' diye birde genelleme yapmıştım...:)=

Sevgiler...

Sanırım şimdi sizi anladım. Sizin kaygınız teknolojide önder bir firmanın böyle cezalandırılarak onun gelişimine ve dolayısıyla teknolojiye de sekte vurulmuş olacağı. Yani siz genel olarak böyle uygulamalara karşısınız. Yoksa Intel'i savunmuyorsunuz aslında.

Son Düzenleme: Ahmet Ertuğrul ~ 18 Mayıs 2009 02:18