anlatamıyorum.
anakartınız 4 gb tek bi modülü açar. onda sorun yok. yanına 4 daha koyabilirsinişz. ama 10 gb ram zaten olmamakla beraber anakartınızdabüyük ihtimal zaten 2 slot olmasını da geçelim ecc ram dediği sunucu ramidir. ecc rami araştırırsanız görürsünüz onlarda duruma mgöre 1 veya 2 adet ram bankı hata düzeltme için kullanılır. bu ramler normal ramlerden farklıdır daha yavaştır ama çok daha büyük boyutlarda üretilebilir. ama bunu intel anakartların çoğu açamaz ws sınıfı değilse. amd lerin ise çoğu açar. özellikle anakartta bazı hatlar koyulmadı ise bilemem tabii. çünkü amd k8 den beri ecc desteğine sahip. yani corei7 ilk nesilden beri zaten bu iş işlemciye bakan bi şey. çünkü kontrolcü işlemcide.
şöyle diyeyim. p4 lerde 4 ramli bi anakart ddr400 ise maksimum 4 gb çalıştırır değil mi? modül başına 1 gb dan. ama eski anakartım modül başına 4 gb ramden toplam 16 gb ram desteğine sahip. türkiyede bu tür ramler çok çok nadir bulunuyor. yurt dışında da bulmak zor. normal pc satıcısında bulamazsınız. serverlerden çıkar. ben bi ara buldum bu ilanlardan. adam 50 liraya satıyordu misal.
yani ecc farklı bi ram tipği. normal ramle fiziksel olarak nerde ise aynı. sadece normal ramler 2 nin katı şekjlinde bank dizilimine sahipken bu ramler tek sayılı bank dizilimine sahiptir.