1.InPrivate Gözatma
InPrivate Gözatma, internet üzerinde gezerken geçmiş, tanımlama bilgileri gibi verileri depolanmamasını sağlayarak internet üzerinde iz bırakmadan gezmenizi sağlar.Inprivate modunda internette gezinmeye başladığınız anda normal olarak bazı bilgileri depolar ama Inprivate penceresi kapatıldığı anda veriler silinir.
Bu gizlilik web'de gezerken sizin kimliğinizi saklamak için değil aynı bilgisayarı kullanan başkalarının sizin geçmişinizi veya parola,kullanıcı adı gibi kişisel bilgilerinizi saklamak onların öğrenmemesine yönelik bir gizlilik aslında.
Inprivate modu açmak için :
IE/Güvenlik/InPrivate Gözatma'ya tıklayın.
Bu işlemin ardından yeni bir IE penceresi açılacak.Açılan IE penceresi Inprivate mode'da çalışacak, bu adımdan sonra açacağınız her pencere Inprivate mode'unda çalışmaz.Yeni bir Inprivate gözatma penceresi için yeniden güvenlik bölümünden Inprivate Gözatma'yı seçmelisiniz.
Açılmış bir Inprivate penceresi, adres çubuğunun yanındaki Inprivate yazısı, Inprivate mode'da kullandığınızı gösteriyor.
2.InPrivate Filitreleme
Web siteleri, diğer web sitelerinden içerik alabiliyor.Diğer web sitelerinden içerik alan web sitelerini ziyaret edildiğinde kullanıcı hakkında bazı bilgiler içerik sağlayıcıya gönderiliyor olabilir.Sebebi kullanıcıların internet kullanma alışkanlıklarını analiz edip olası reklam veya benzeri uygulamaları bunlara göre düzenlemek.
İnprivate filtreleme sayfaya girildiğinde içeriği kontrol edip, eğer 3. parti bir içerik görürse bunu filitreliyor.Hangi içeriğin ortak olduğunu veya başka sitelerce kullanıldığını
Inprivate filtreleme'yi açmak için:
IE/Güvenlik/Inprivate Filitreleme'ye tıklayın.İki seçenekten birini seçmelisiniz, "Benim için engelle" yada "Hangi sağlayıcıların bilgilerimi alacağını benim seçmeme izin ver".Benim için engelle derseniz IE otomatik olarak kendi filtreleme sistemini kullanacak, Hangi sağlayıcıların bilgilerimi alacağını benim seçmeme izin ver'e tıklarsanız kendiniz opsiyonel seçeceksiniz.Inprivate filtreleme açıkken herhangi bir sayfaya girdiğinizde, sağalt kısımda Inprivate filtreleme'nin simgesini göreceksiniz,simge üzerine tıklayıp ayarlara ulaşabilir, sayfada engellenen öğelerin olup olmadığı hakkında bilgi alabilirsiniz.
3.Etki alanını vurgulama
Web sitesinin etki alanına vurgu yaparak, belirterek web sitesinin gerçek adını ön plana çıkartır.Bundaki amaç olası kötü amaçlı sitelere kullanıcın girmesini engellemek.
Adres satırında adresin etki alanı adını(Domain name) siyah olarak belirtip diğer kalan kısmı soluk bir görünüm vererek etki alanı adına vurgu yapar.
Resimdeki gibi.
Ayrıntıda olsa önemsiz de deseniz bence yararlı.
4.SmartScreen Filtresi
İnternetten gelecek malware,phishing,kimlik avı...vb gibi tehlikelere karşı IE8'in barındırdığı koruma sistemidir.Bu koruma sistemi IE7'de Kimlik avı filtresinin yeni adı.Koruma Smartscreen Filtresi tarafından web sitedeki zararlı kodları algılama, sezgisel olarak vede ve sürekli güncellenen, dinamik zararlı web sitelerinin bilgileri bulunduğu liste yardımı ile yapılıyor.Kötü Amaçlı Yazılım Temizleme Aracı ve Live OneCare gibi servislerden de yararlanalıyor.Kısacası zararlı web sitelerini filtreleme sistemi.
Zararlı bir siteye girildiğinde size geri bildirim de verebileceğiniz bir uyarı penceresi çıkıyor bu pencerede sitenin bilgisayarnıza zarar verebileceğini girmemenizi tavsiye eden bir yazı bulunuyor.
Smartscreen filitrelemesini açmak için:
IE/Güvenlik/SmartScreen Filtresi/SmartScreen Filtresi'ni aç'a tıklayın.
Yine şüpheli gördüğünüz bir siteyi aynı yol yardımı ile "Güvenli Olmayan Web Sitesini Bildir" tıklayarak bildirebilirsiniz.Web sitesini bildirmek için, görüntülenen web sayfasını kullanın.Bildirilmiş web sitelerine girildiğinde diğer kullanıcılar bu web sitesininde zararlı olduğunu belirten bir uyarı ile karşılaşır uyarıda bildirilmiş sözcüğü vurgulanır.
Smartscreen Filtresini mutlaka açık tutun.Filtrenin işlevselliği vede güvenirliliğinin süreki günce Windows'tan geçtiğini unutmayın.
5.Cross-Site-Scripting filtrelemesi.
Bu filtrelemede olası XXS saldırılara karşı korumayı amaçlayan güvenlik hizmeti.XXS saldırıları kısaca saldırganın herhangi bir siteye yolladığı ,yerleştirdiği zararlı kodun, ziyaretçiye bulaşması ardından ziyaretçi hakkında bilgilerin cookie'ler vasıtası ile edinilmesidir.IE8 bu tür saldırıları önleme amacı ile sitede kodların bağlantılarını ve yapısını inceleyen XXS filtrelemesi'ni barındırıyor.Böyle bir saldırı oluşması muhtemel bir sayfada yada eylemde IE8 uyarıda bulunuyor.
IE8'deki pencere içerisinde XXS saldırısı uyarısı.
Internet Explorer 8'in güvenlik özelliklerini özetleyen bir video.
Resimler alıntıdır...
Not:Konuyu açma sebebim "IE fanatikliği" ile ilgisi yoktur.Hemen hemen bütün tarayıcıları kullanırım tabi IE'yi biraz daha fazla.Sadece okuduklarımı ve bildiklerimi paylaşmak istedim.