Internet Explorer 9 diğerlerine karşı!

CHIP Online
17-09-2010, 00:03   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

Internet Explorer 9 beta beklentileri karşılıyor mu? İşte rakipler ve karşılaştırmalı test sonuçları

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/inte ... ne-karsi_22467.html

Resimlerle: Internet Explorer 9 Beta hazır!

Internet Explorer 9 beta sürümü çıktı, peki ama bekleneni verebiliyor mu? Testlerde nasıl sonuçlar veriyor...

Google Chrome 6.0.472.55, Mozilla Firefox 3.6.9, Opera 10.62 ve Safari 5.0 (7533.16) internet tarayıcılar Internet Explorer 9 beta ile birlikte test edildi ve kıyaslandı. Neowin'in Core 2 Duo T7300, 2GB DDR2 RAM ve Windows 7 64-bit sistem üzerinde yaptığı test durumu ortaya koyuyor.

SunSpider JavaScript benchmark testinde her tarayıcının performansı tek tek ölçüldü. Mozilla Firefox 3.6 sürümü en yavaş tarayıcı olarak 2574ms'te testi tamamlayabildi. Safari 5 451ms, Google Chrome 423 ms ve Opera 381ms süreler elde ettiler.

Internet Explorer 9 beta ise testi 898ms'de tamamladı ve JavaScript testinde sondan ikinci oldu. Elbette sonuncu olan Firefox 3.6 ile arasında dağlar kadar hız farkı olduğu dikkati çekiyor.

Tüm konu: Internet Explorer 9 diğerlerine karşı!

Resimlerle: Internet Explorer 9 Beta hazır!

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Internet Explorer 9 beta sizin beklentilerinizi karşıladı mı?

alpbilgekagan
17-09-2010, 02:44   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
111 mesaj

64 bit sistemde 32 bite uyumlu tarayicilari koyup test yaparsan olacagi budur. O listede sadece IE9, 64 bite uyumlu. Her neyse bunu da gecelim. Belli basli butun tarayicilari deneyen biriyim. IE9'u da dunden beri test ediyorum. IE8'den pek farkli oldugunu soyleyemem. IE9 icin "Chrome gorunumlu IE8" demek daha dogru olacaktir. Gerci bu yorumlarim beta bir surum icin gecerli. Belki microsoft sesimizi duyar da final surumde gerekli degisiklikleri yapar. Biz IE9'dan ne bekliyoruz. Bunlari siralamak gerekirse:

1- Mozilla Firefox'da oldugu gibi cok etkin bir parola yonetimi.

2- Mozilla Firefox ve Google Chrome da oldugu gibi sik guncelleme. Yeni ozelliklerin eklenmesi icin 3-4 yil beklemeye gerek yoktur.

3- Uyumluluk modu denen sacmaliktan kurtulmali ve her siteye uyumlu hale getirilmeli. Nitekim Firefox bunu cok iyi basariyor. Gecen gun kardesime Hotmail'den sikistirilmis resim gonderecektim. IE8 activex sorunu yuzunden bu islemi gerceklestiremedim. Ayni sorun IE9 icin de gecerli. Ayni firmanin iki urunu arasinda boyle uyumsuzluk olmaz.

4- Daha etkin bir resim yonetimi. Firefox ve Chrome'da bulunan resme bak ve resmi baska sekmede ac secenekleri eklenmeli.

5- IE'nin guvenlik sistemi cok karisik. Daha basite indirgenmeli. Mesela bu acilir pencere engelleyicisini adam gibi ozellestirmek istiyorum.

6- Kilitlenme sorunu cozulmeli. Cok fazla sekme acildiginda cokmeler olmamali.

7- Chrome'daki gizli mod ozelligi eklenmeli.

8- Firefox'daki gibi sinirsiz eklenti destegi icermeli.

Benim aklima gelenler bunlar...

Son Düzenleme: alpbilgekagan ~ 17 Eylül 2010 02:47
alexkidd
17-09-2010, 11:56   |  #3  
alexkidd avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
361 mesaj

alp dostum sen çok şey istemişsin ve sağlam eleştirilerde bulunmuşsun da ben birşey anlamadım test ediyorum dedin ya nasıl test ediyorsun, bunu birkere acarmısın ?
-ikincisi guncelleme konusunda 3-4 yıl beklemeye gerek yok demişssin microsoft bu kadar uzun aralıklarla guncelleme yapmıyor ki gerektiğinde güncelliyor, he sen görünüm olarak diyorsan doğru haklısın.
-birde çok fazla sekmeden kastın ne 10 sekme bazı bilgisayarı kasar kitler bazısınıda 50 sekme açsa tık demez bu tamamen bilgisayarın donanımına ve ayrıca açtığın sayfaların içeriklerine bağlı.
-chrome daki gizlimod eklenmeli demişssin işte buna bayağ bi dumur oldum bu kadar araştırmacı bir arkadaş ve birgün boyunca da IE9 test eden biri nasıl olurda inprivate ı fark etmez IE8 den beri bu özellik zaten mevcut microsoftta
-eklenti konusunda bişey diyemem çünkü eklenti kullanan biri değilim o yüzden haklı olabilirsin
benim genel fikrime gelirsek,
bende dün kurdum dünden bugüne hangi siteye nereye gireceksem IE9 dan girdim evet IE8;'den hızlı opera, safari yada mozilla ile kıyaslayamayacağım çünkü hiçbirini kullanmıyorum IE9 ve chrome kullanıyorum ikisi arasında ki farka gelirsek hız olarak nasıl test edileceğini bilmediğimden hız için bişey diyemem ama görünüm olarak kullanış olarak chrome 6 gene daha iyi gibi geldi bana tabi birinin betası diğerinin final sürümü kıyaslamak ne kadar doğru kimbilir?
burası önemli;
-bunların haricinde sizden denemenizi istediğim birşey var bir özellikmidir yeni IE de yoksa benden kaynaklanan bir sorunmudur anlamadım dailymationdan bir müzik acın biraz calsın 15-20 saniye daha sonra tarayıcıyı kapatın tarayıcı kapanıyor ama müzik çalmaya devam ediyor ben çözemedim ses karıştırıcısında IE den geldiğini gösteriyor sesin ama IE açık değil denerseniz sidede böyle birşey olup olmadığını yazarsanız memnun olurum benimde kafamda ki soru işareti kalkar.

Son Düzenleme: alexkidd ~ 17 Eylül 2010 12:08
alpbilgekagan
17-09-2010, 22:06   |  #4  
Yıllanmış Üye
111 mesaj

ondur dostum testimizde ozel araclarla falan degil sik girdigimiz ve bol flashli reklamli siteleri acarak aradaki farki gozlemliyoruz. Gizli mod konusunda iyi yakalamissin beni. Firefox kullana kullana IE'yi unutmusuz gercekten. IE guncelleme meselesini yanlis anlamissin. IE icin genel olarak guvenlik guncellemeleri yayinlaniyor. Ilk cikan IE8 ile simdiki arasinda ne fark var soyler misin? O kadar guncelleme ile ne kazandik. Demek istedigim su yeni cikan bir ozelligi hemen eklesinler IE'ye. Diyelim ki IE9 cikti cok guzel hersey. Ama biliyorsun Chrome gibi urunler cok cabuk geliyor. One geciyor. Yeni ozelliklerin eklenmesi icin neden IE10'u beklemeliyim. Dailymotion ile ilgili yasadigin sorun cok ilginc gercekten. Ben de bir cok sitede yazilarin birbirine karistigini gordum. Ayrica cok fazla cokme var. Cok fazla sekme meselesini anlamamissin. Ayni bilgisayarda Firefox'da 50 sekme aciyorum. Hicbir sorun yokken, IE9'a 30 sekme bile fazla geliyor. Hemen kilitleniyor. Yani ayni donanim...

Ama bir konuda haklisin Google Chrome her gecen gun daha iyi oluyor. Boyle giderse 2 yil icinde buyuk patlama yapabilir. Zaten son donemde herkes Chrome'u kopyaliyor. Boyle giderse Chrome tarayici standi haline gelecek...

Asil konuya donmek gerekirse. IE9 simdiki haliyle Firefox, Chrome veya Opera aliskanliklarimizi degistiremez... Son soz olarak sunu soyleyebilirim. Sadece bilgisayara yeni baslayan insanlar IE kullanirlar. Cunku onlar henuz diger tarayicilari tanimiyorlardir...

Son Düzenleme: alpbilgekagan ~ 17 Eylül 2010 22:28
alexkidd
17-09-2010, 23:40   |  #5  
alexkidd avatarı
Yıllanmış Üye
361 mesaj

alp kardeş eyvallah anladım yani sen gözle test ediyorsun,

bana kalırsa IE pazarını kaybetmesinin büyük sebebi microsoft IE yi bağımsız bir program haline getiremedi çünkü IE yıllardır windows işletim sistemine bağlı yada işletim sistemi paralelinde ilerliyor fakat google, mozilla, apple gibi firmaların tarayıcıları tamamen bağımsız yani firmaları ile anılmıyor e hal böyle olunca güncellemeleri ve değişimleri daha hızlı oluyor microsoft umarım bunun farkına varır yoksa bu gidişle elinden işletim sisteminide alırlar ki google bu konuda sağlam çalışıyor.
sıcağı sıcağına;
şuan yaşadığım bir problemi daha yazayım, bu yazıyı IE9 dan yazıp yanıtla dediğimde hata veriyor fakat chrome da yaptığımda bir sorun olmadı yani bu iletiyi chrome dan gönderebildim umalımda IE9 final de bunlar yaşanmasın

alpbilgekagan
18-09-2010, 08:32   |  #6  
Yıllanmış Üye
111 mesaj

Tabi ki gozle test ediyorum. Bir programi kullanacaksam devamli girdigim sitelerde sorun cikarmamali. Yalniz ilginctir IE9 Chip'te sorun cikariyor. Senin yasadigin mesaj gonderememe bende de oldu. Ben de senin gibi mesajimi senin gibi Chrome ile gonderiyorum. Microsoft'un IE9 icin cok ugrastigi malum. Boyle basit bir hata nasil olur anlamiyorum. IE9'dan beklentilerimizi madde madde yazdik. Umarim final surumde sorunlar cozulur. Bu arada programi bagimsiz hale getirme dusuncene katilmiyorum. Zira Microsoft bunu yaparsa IE kullanan kimse kalmaz. Durust olmak lazim IE9 bile piyasadaki Chrome, Firefox ve Opera ile basedemez. Sorun sadece hiz degil. Bilincli kullanicilar IE kullanmiyor. Acikcasi ben genel olarak Firefox kullaniyorum ve kisa zaman sonra da tamamen Chrome'a gececegim. Indirme programlariyla olan uyum sorunu cozuldugu an Chrome'dan baska tarayici kullanmam. 

Hazir tarayicilarla ilgili yazmaya baslamisken Opera'ya deginmeden gecemeyecegim. Dun bir daha denedim son surumu gercekten hayran kaldim. Hiz konusunda rakipsiz doyebilirim. Biraz daha kullanisli hale getirilse dusunmeden kullanirdim. Bir yorum gordum. Bir arkadas " Opera'nin neden bu kadar az kullanildigini anlayamiyorum" diyor. Ona hak veriyorum serzenisinde hakli ama ozellikle yer imleri konusunda duzeltme yapilmazsa Opera'nin yayginlasmasi pek mumkun degil. 

Tarayici savaslarini baslatan Chrome'a tesekkur etmek lazim. Bu savas olmasaydi bu kadar gelismis tarayicilari gormemiz icin epey beklememiz gerekiyordu.

alexkidd
18-09-2010, 12:22   |  #7  
alexkidd avatarı
Yıllanmış Üye
361 mesaj

aksine bana göre baş etmesi için IE nin microsoft tarafından tamamen özerkleştirilmesi gerekiyor. senin gibi bilincli kullanıcılara daha güncel ve sağlıklı hizmet verebilmesi için ayrıca IE windows çatısı altında kaldıkca yavas guncellemelerden ve zamanla olusacak arayüz problemlerinden sebep tercih edilebilirlik oranını çok düşürecek ve gittikce kaybolan bir tarayıcı olacak fakat microsoft IE'yi ayrılırsa windows'dan ozaman pazarda ki diğer tarayıcılar gibi hızlı güncellemeler, eklentiler ve arayüzler oluşturabilir. bak senin bile ilk yazıdığın yazıda 3-4 senede bir guncelleniyor gibi bir şikayetin var, işte neden oluyor bu işletim sistemi ile paralel gitmesinden emin ol windows 8'den önce IE10 gelmez ve IE10 gelene kadar chrome, firefox, safari ve opera pazarda dahada büyük paya sahip olmuş olur bu git gide böyle IE nin pazarını %20 hatta %15 lere düşürür, işte bu yüzden microsoft tarayıcısını özgürleştirmesi gerek böylece tarayıcı yarışına dah agresif ve hızlı tepki verebilir.
tarayıcı savası başlatan chrome kelimesi cok doğru tamamen katılıyorum sana.