İnternet ön belleğinin şiişmesini sağlayan fazlasıyla etken bulunmakta. Biraz Yardımcı olacağını düşünerek sorunları ve düzenlemesini konuya aldım. Açılmış olan konuda soruyu cevaplamak istedim acak yazı uzadıkca uzadı bende ayrı açayım sorunu olanlar varsa kendileride burdan yola çıkarak bir düzeltme yaparlar diye düşündüm.
1. Bellek aşımı.Bellek aşımı sanal-gerçek belleğin dolmasıyla oluşur. Bu dolumun nedenlerinden bazıları Şöyle..
#flash player yoğunluğundaki durdurulamaz bellek kullanımı. Buna ençok kapalı bellek programları neden olur. Bir virüs yada arka planda siz görmeden açılışa giren güncellemeler yapar. Güncelleme alanında bir reklam helede flash lı reklam varsa bellek gereksiz yere işkal edilmiş olur.
#fazla javascript li site yoğunluğu aslında bu siteler bellekten çok CPU kullansalarda belleğide işkal edebiliyor. Bunda arkadan açılan programlar ve gizliden etkin olan pencereler neden oluyor. Bu sitelerin özelliği bir pencere açtıklarını hiç göremeyeceğimiz gerçeği. Hali hazırda bellekte pencereyi açık bırakırlar örneğin facebook paylaş alanı bu sitelerde önceden açık bırakılır butona bastığınızda açma süresini beklemezsiniz ama bellekte açılan pencere yer kaplar. Dahası JAVA tabanı CPU ya yönelik çalışıyorsa kasılmalar oluşur ve GPU yu da kasar. Eski bir saldırı yöntemi olan EKRAN KARTI YAKMA metodu olarak kullanılmıştır. Java yoğunluğu CPU kullanışı ve GPU kullanışı yapan çift tabanlı bir yazılımdır. Sadece siteden gelen içerikte yeralmaz. Bazen sitelerin çalıştıracağı bir kombinasyon olarak tarayıcıda gömülü kodlardada durağan olarak çalışır. Buna eklentiler neden olur.
#Eklentiler. Tarayıcılarda yer alan eklentiler tarayıcıların bellek aşımını yaşamasını sağlar ki en büyük paya eklentiler neden olur. Bir eklenti arka planda sitelere özel yada tüm siteler için çalışcak görsel yada işlemsel bir kod barındırabilir. Buna örnek olarak FOX_TAB mozilla eklentisini örnek gösterebilir. Uyulama görsel açıdan mükemmel grafik sergilesede hem ön gösterim hemde yoğun bellek miktarı 1 gb lik ram bilgisayarı için uygun bir eklentiden uzak.Bazı ekletirin sitelere özel kod araştırmasıda mümünkündür hatta virüs niteliği taşırcasına yönlendirmeli girişi yapabilir.Bu sitelerde genelde ön arama siteleridir. Arama kanalı googlenin elinde olsada amaçları cebe reklam üzerinden para indirmek. Bu Eklentiler örneğin dini sisteye girmiş olamnıza rağmen sexsi kızlar linkini sanki sitedeymiş gibi gösterebilme özelliğine sahiptir. İstesenizde istemesenizde reklamı görürsünüz hatta tarayıcıyı kapattığınızı sanabilirsiniz ama o arka planda çalışır.
#ultra eklentiler. Bu eklentilerin genel özelliği reklamcı eklentilerdir. Örneğin Bing eklentisi. Bu eklentinin özelliği arama koşullarınızı etkileyip Microsoftun kendi arama sitesine yönlendiriyor olması. Sıkıcı tarafı ise uygulamayı kullanmasanızda kullanmış oluyorsunuz. O sizin yerinize bingte o aramayı gizliden yapıyor ve hafızada az bir şekildede olsa tutuyor. Bu sistemin basit bir örneği ve virüs olmayan tipi ancak Birde Virüs açısından bakarsak Hayalgücünüzü zorlayın diyebilir.
#Virüsel eklentiler. Bu ekletilerin özelliği sadece gir çık yapıyor olaması. ancak gir çıklar ertıkca Ping ve Upload da artar hafıza boşa tüketilir ve ZOMBİ AĞINA KATILMIŞ BİR BİLGİSAYAR OLURSUNUZ.. Sadecve gir-çık yaptılarından virüs koruyucularcada tespiti zordur. Bunu siz tespit edersiniz.
#Özel Site Tasarımları Eklentisi. Başınıza mutlaka gelmiştir. " Bu videoyu çalıştırabilmeniz için xxxxx adlı uygulamayı indirmiş olmanız gerkir bu video kodu sadece bu programla çalışı". örneğin FlashCAHT bir radio caht uygulaması ve sadece bu tabandaki uygulamayla çalışıyor. VErdiğim örnek virüs değil ama bunun virüs boyutundan reklam boyutuna her haltı bulunabilmekte.
#Fazla Yoğun site. Bu sitelerde Görsel öğe fazla kullanılmıştır sitelerde Kullanılan görsel plan okadar fazladırki arkaplanın arka planındaki arka plan resmi bile bulunur diğer bir deyişle üst üste 3-4 resim konulmuş olur. Bu siteler Görsellliği artırmak için kaliteli resim planması yapar ancak java ve flash ta kullanıyorsa site belleği gittikce zorlar.
#TARAYICI BUGları. Bu hataların başını virüsler çeker. Örneğin mozilla simgesini tıkladığınızda Mozillanın yerine İEXPLORER gelebilir. Yine Tarayıcı tabanlı bellek sızıntılarıda buna neden olur. Beta aşamasındaki bir sistemin test için bırakılması ve üzeirne ghüncellemenin yanlış yapılmasıda bunlara neden olur.
#Sistem Yetersizlikleri. Adı üzerinde bu hatanın nedeni sistem yetersizlikleridir. Ram işletim sistemi için yeterli değilken video player çalıştırmak oyun oynamak sistemin kasılmasına ve tıkanıklıklara yol açar. İşletim sistemi kapatılamayacağını hesaba katarsanız ram aşımı yapılmaz ve İşletim sistemi Rami dolduran önemsiz uygulamları kapatmaya başlar ve tarayıcıda kapatılabilir.
#Sanal Bellek Yetersizlikleri. Bu aslında kullanıcının sistemin ayarlarıyla bilinçsiz oynamasıyla oluşur Virüsler bile bu alanı genişletmeye çalışır çünkü gizli çalışabilemek için bu alanın büyük olamsı şart. Kullanıcı İnternet tarayıcısı için Hafızayı az tutarsa bellek tıkanması yaşanacağı kaçınılmazdır.
#TARAYICI yetersizlikleri. Her tarayıcı HTML5 açmaz yine aynı şekilde her tarayıcı bazı eklentileride açamaz. Chrome için FLASHCAHT eklentisi yeni yapıldı( 2 sene) . Hal böyle olunca tarayıcıyla böyle bir siteye girdiğinizde chrome donukluk yapabilir. Normalde sadece eklentinin olmadığını bildirir ama eklentinin orda olup olmadığını önce arayacaktır.
ÇÖZÜMLER...
Eklentileri Gözden geçirin. Sadece Tarayıcı eklentilerini değil windows eklentilerinide gözden geçrin Gözünüze çarpan bir uygulamayı bizlere sorarak ne işe yaradığını öğrenebilirsiniz.
Tarayıcıyı kaldırıp yeniden kurmak yada eklentileri kaldırıp yeniden kurmak bazen sorunu hemencecik çözer. Denemenizi tavsiye edebilir.
Virsü koruyucunuz yoksa kurup bir araştırma yapatırın belki virüs nedeniylede bellek aşılmış olabilir.
Tarayıcınızın bellek ayarlarına girebilirseniz sanal bellek miktarını 1.5 gb den aşşağıda yapmayın büyük olması kötü olsada hız açısından biraz yavaşlatsada çökme yada donukluklardan sizi baya uzaklaştıracaktır.
GPU-CPU kullamımlı siteleri gördüğünüzde olabildiğince onlardan uzaklaşın. Bu sitelerin amacını henüz çözebilmiş değilim.
CMD ile yönetici modda netstat -n -b yapın ve bağlantı ping program listesini izleyin hangi program internete bağlanıyor ve nereye bağlanıyor görmüş olursunuz ve programın virüs olup olmadığındanda yada gizli çalışıp çalışmadığından da haberdar olmuş olursunuz.
Sisteminize bir el atar temzilik yaparsanız sorunuznu böylede çözülebilir. Aşırı ısınma fazla yavaşlamayı getirir.
Sisteminizin alt yapısnı değiştirebilir veya geliştirebilirsiniz. Yenir ram almak yada eskisini değiştirmek(arızalı ise) bellek sorununu çözebilir.
İşletim sistemi sanal belleğini Performan ayarlarından artırmakta bellek aşımını azlatacak bir önlemdir. Böylelikle Fazla bellek ihtiyaçlarında HDD yi kullanmaya açmış olursunuz...