selamlar
biz adsl hattini iki bilgisayara (birbirinden bagimsiz internete girebilmeleri icin) paylastirmak istiyoruz.apache ae dsl (router+usb) modem ve surecom mini switch var. bilgisayarlari agda tanittik ve birbirlerini görüyorlar.ama ikisi de internete giremiyor.ip ayarlarini elle yaptik.modemde dhcp acik ve makinalarin birinde usb baglantisi da tanimli. ip, gateway vs ayarlarini nasil yapmam gerekiyor? anlatirsaniz cok sevinirim. telef oldum walla internette aramaktan...
internet paylasimi
Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.Walla keşke modem almadan önce biraz araştıırsaydın,ben de önce apache alacaktım, baktım adı sanı duyulmamış ve gittim her alışveriş sitesinde bulunan zoom marka kendinden switchli modem aldım, 4 portu var takıyosun ethernetlerden gelen kabloları, her ayarı otomatikmen modem yapıyor, 1-2 dk içinde inteernettesin.Apache nasıl olr bilmem valla, bizimkinde modem yapıyo herşeyi.
.Apache?...Niye adı sanı duyulmamış olsun yaw.. Ayrıca arkadaş o kadar çok etkilenmiş ki modemden, nickname'ini de apacheee yapmış.
Sevgili apacheeee,
Modem USB porttan tek bir bilgisayara bağlanmıyor mu? Üzerinde ethernet girişleri mi var yoksa?
Eğer USB portsa, bir bilgisayar "internet kapısı" [bu tabiri de ben uydurdum, iyi mi?] olacak, diğeri de onun üzerinden bağlanacak. Bunun için eğer sunucu bilgisayar [internete doğrudan bağlanan] XP ise, bağlantı oluşturma sihirbazını kullan. Elle yapılandırmaktan vazgeç...
İşletim sistemlerinin ne olduğunu yazarsan, adım adım açıklama da elde etme şansın olur.
şimdi şöyle bir durum var arkadaşlar:
bi tane adsl modem var hem usb hemde ethernet çıkışı olan...
iki tane xp professinoal makina var birinde surecom eth. var diğerinde asus'un on board eth. kartı var...
ağ tanıttık yaziciyi falan kullaniyoz,ama interneti paylaşamıyoz...
makinalarin birinde iki bağlantı var.(usb+eth)bütün denemelerimizi bu bağlantılar varken yaptık...
modem ip si 192.168.1.1 (eth için) 192.168.1.2 /(usb için),192.168.1.3 bi makina ***.4 bi makina,***.5 usb için elle tanimli...modemden sonra da surecom mini switch (8'li) var. bütün kablolarimiz da düz... (Bu arada switch uplink'i hangisi oluyor biliyormusunuz? uplink kablosunun kros olmasi gerekiyormuş galiba?...)
makinanın birisinde yüklü olan usb bağlantısı ağa etki edermi? etmez ise bi tek sorun kalıyor zannımca oda uplink kablosunun kros olmasi gibi bisey de; hangisi uplink
Kardeş switch varsa kolay, uplink portu switch de olmaz, hup olur.switch kullandığın ve uplink olmadığı için switchdeki numaralı portardan birine takacaksın modemden gelen kabloyu ve numaralı portlara takılan kablo çapraz bağlı olması gerek, eğer hub kullanıp uplink portuna takacak olsaydın düz bağlantılı kablo gerekirdi.Yani san çapraz bağlı kablo lazım.Sorun düz kablo kullanmandan kaynaklansa gerek , hadi kolay gelsin.
İki bilgisayarı birine ethernet kartlarının ellerinden tutup birleştirerek bağlamışsınız ve bu ağ da çalışıyor anladığım kadarıyla. Bundan sonra yapacağınız şu sadece: modeme ip vermeyeceksiniz. Modem ip numarasını adsl sunucusundan talep edecek. Yani evde bir ağ var, bu iki makine birbirine bağlı. Sonra bir de telekomun ağı var ve biz bilgisayarlarımızdan birine USB porttan bağladığımız bu modemle, bu bilgisayarı telekom ağına da bağlıyoruz. Bunun için ip numaralarına müdahele etmememiz gerekiyor; zira bu ağda biz istemciyiz, ip numaramızı sunucuda alacağız. Kablo falan gerekmiyor. Yazıcıyı nasıl kullanıyorsanız birlikte, interneti de aynı şekilde paylaşacaksınız. Yazıcı bir bilgisayara bağlı ve öteki onun üzerinden kullanıyor değil mi? Aynı şekilde internete de bir bilgisayar bağlı ve diğeri onun üzerinden kullanıyor olmalı.
Siz telekoma bağlanamıyorsunuz ki... Bunun için şunu düşünmeniz gerekiyor: 1 ağ değil, 2 ağ kuruyorsunuz. Daha doğrusu bilgisayarlarınızdan internete doğrudan bağlı olanı, aynı anda iki farklı ağın üyesi oluyor ve bu iki ağı birleştirmekle görevli.
Eğer bu bilgisayarı açmadan da diğer bilgisayarda internet bağlantısı istiyorsanız, ikisini de doğrudan ADSL modeme bağlamalısınız. Bunun için de switch kullanabilirsiniz...
arkasim biz bilgisayarlari ethernetleriyle birbirine baglamadik.switch ile bagladik.ve birbirlerinden bagimsiz nete girmelerini istiyoruz.switchden üc kablo cikiyor.ethernetle baglaninca internete cikamiyoruz.dogrudan modemden ethernetle baglaninca da internete girmiyor, modemi switche baglayinca da girmiyor. ne yapcammmm?????
kusura bakmayın cümle biraz düşük olmuş.
bi ara sadece bir makinayı ethernet üzerinden nete cıkarabilirken simdi artık oda mümkün değil...
iki makinayla zaten malumunuz, canım cok fena sıkılıyor bu işe gözden kaçırdığımız bişey var ama ne olduğunu bulamadım henüz...
birde çapraz kablo ile deneyelim de bi sonucs ulaşırsam bildiririm...
apaçe çapraz bağlantı denemediysen, sorun ondandır, sen modemi switce çapraz bağla olacaktır.İsteyende özgürce bağlanacaktır.
capraz baglamayı da denedim. hicbir sey degismedi. baska neden kaynakli olabilir bu durum? bilgisayarlar agda birbirini görüyor ama ikisi de nete baglanamiyor.
switchin numaralı portuna çapraz bağlanacak, orası bikere kesin.Eğer bağlantı yoksa modem ayarlarına bak, hattında adsl'in aktif olduğundanda emin ol.
bu switchte numarasiz port yok ki zaten. 8tane port var,hepsi numarali:)) cross kablo ile de bagladik, bi sey düzelmedi. modem ayarlari düzgün. adsl de calisiyor. (su anda kullaniyorum:)) yok mu benim derdime bi derman yani?????
Kardeş çapraz bağlaman doğruysa senin ayarlarda bi sorun vardır, bende zoom var default ayarlarla paylaşım yapıyorum.Sende ip ayarları girilmesi gerekebilir.Kullanma klavuzunu iyi oku bence,Ayrıca numaralı port dediğim: switchin portlarıdır(1,2,3,..)Hub kullanıyo olsaydın numarasız uplink portu olacaktı buraya düz bağlantıyla bağlayacaktın.Yani modem switche çapraz, hub'a düz bağlanır.Sen ayarlarına bak eniyisi.
Hasan abı gereklı acıklamayı yazmıs oraya onu anlasan ısı 5dk da cozersın.
arkadaslar sorunu cözebildik sonunda. modemi degistirince ayar bile yapmaya gerek kalmadi. simdi iki bilgisayar da internete cikiyor. yardimlariniz icin tesekkürler:)))