Internet tarayıcı savaşları yeniden başladı

CHIP Online
03-09-2009, 13:15   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

IE'nin payındaki hafif oynamayla taşlar yuvarlanmaya başladı! İşte analizler, işte rakamlar...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/inte ... -basladi_15008.html

Resimlerle: 1991'den 2009'a tüm internet tarayıcılar

Uzun zamandır tahtında hiç sarsılmadan oturan Internet Explorer, küçük miktarlarda da olsa pazar payı kaybediyor. Rakipleri hem IE ile, hem de kendi aralarında savaşıyor. İnternet tarayıcı savaşları, araştırmaların ortaya koyduğu  değişimlerle yeniden alevleniyor!

Internet tarayıcılar yenilik ve farklılık arayışında biz kullanıcılara daha zengin bir deneyim, daha keyifli sörf sunuyorlar. Sayısız yeni özellik, bir zamanlar Netscape ile Internet Explorer arasındaki rekabette doğmuştu. Bugün de benzer bir süreç yaşıyoruz ama daha fazla katılımcıyla. Bu rekabetin sonucunda ortaya çıkan özellikler Internet Explorer'ı da gelişmeye zorluyor. Yani ister alternatif bir tarayıcı kullanın, ister bu piyasa devini, kullanıcıalr karlı çıkıyor.

Mesela Microsoft'un HTML 5 tartışmalarına gerçek bir çabayla katkıda bulunması bunun br sonucu. Microsoft'un en büyük rakibi olan Google da internet uygulamalarıyla ve bulut bilgi işlem çalışmalarıyla düşmanına meydan okuyor.


Tüm konu: Internet tarayıcı savaşları yeniden başladı

İzleyin: IE8: Tarayıcı performans testi

Resimlerle: 1991'den 2009'a tüm internet tarayıcılar


Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Internet Explorer'ın ve diğer tarayıcıların payları sizce nasıl değişecek?

PcMaKeR
03-09-2009, 13:53   |  #2  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

Baydı artık bu haberler. Tınlamıyorum bile.

Opera hiçbir zaman ie yada firefox un yerini alamayacak. Kedinin ciğere pis dediği gibi microsofta laf atacak falan fıstık.

IE nin yeri hiçbir zaman birincilikten düşmücek.

Zaten ie 8 den sonra diğer tarayıcılara baktığım yok evde firefox kurulu ama aklıma bile gelmiyor kullanmak... Artık takmıyorumda. MS IE 8 ile önünü tekrar açtı. Hergün kullanımı artıyor.

posicor
03-09-2009, 14:11   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
358 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

IE, uzunca bir süre daha en büyük olma özelliğini koruyacak (çünkü hem alışkanlıklar hem de windows bağlantısı var) ancak kan kaybetmeye devam edecektir.En büyük sıkıntısı ve eksikliği malesef kaputun altındakiler değil üzerindekiler.En yeni versiyonu bile kullanıcı deneyimi açısından yenilik vaadetmekten oldukça uzak.Son kullanıcı açısından IE8 ile IE6 arasındaki tek ciddi hissedilebilen fark tabbed browsing.E tabi yıllarca IE6 kullanmış (ve bir ölçüde sıkılmış) son kullanıcı es kaza (işte bu es kaza faktörü ciddi kan kaybını önlüyor) bir Chrome veya Firefox yüklediğinde internet bağlantısını evrim geçirmiş gibi hissediyor.Kabul edelim, son kullanıcı elinde kronometre ile sörf yapmıyor veya IE8'e otomatik olarak geçmiş çoğunluk "in private browsing" in yerini bile bilmiyor dolayısı ile microsoft'un daha fazla kan kaybını önlemesi için 9. versiyonunda artık biraz risk alıp farklı kullanıcı deneyimi yaşatması şart.

Firefox, 4.0'a kadar yavaş ama istikrarlı bir biçimde yükselmeye devam eder.Yeni ana sürümle birlikte (vaatlerini yerine getirirse ve iyi pazarlarsa) ya alır başını gider ya da yerinde sayar.Pazarlama kısmı malesef mozillanın en büyük eksikliği.

Chrome, eksikliklerini giderir (21. yüzyılda bir browser nasıl rss desteklemez ya?) ve google'ın pazarlama gücünü daha da arkasına alırsa (Sony'de olduğu gibi) IE'den çok ciddi bir pazar payı alabilir.

Opera, bu kafayla giderse bir cacık olamaz.Aslında ellerinde çok sağlam bir ekip ve ciddi bir ürün var ancak pazarlamayı beceremiyorlar.Üstüne üstlük yaptıkları saçma sapan hukuki çıkışlarla deneyimli kullanıcıların da tepkisini çekiyorlar.Oysa zamanında mesela bir gömülü sistemler konusunda oldukça başarılılardı.

Safariye söyleyecek sözüm yok, "ne kaa ekmek o kaa köfte" usulü ne kadar apple cihazı satılırsa o kadar safari kullanılacak gibi görünüyor.Windows versiyonu malesef biraz port oyunlara (hani şu konsollardan port edilmiş, herşeyi konsola göre yazılmış, windows'a bir türlü uymayan oyunlar) benziyor.Apple kullanıcıları ise biz windows'culara benzemiyor, tarikat mantığıyla Hazreti Jobs neyi eylediyse onu kullanıyor, dolayısı ile apple pazarında başka bir browser'ın bir mucize olmadan palazlanması zor bence.

PcMaKeR
03-09-2009, 14:30   |  #4  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

posicor kaputun altında da çok değişiklik var.
Javascript Motoru, Daha fazla paralel bağlantı,CSS 2.1 Tam desteği,Eklenti Yönetilebilirliği. Bunlar kaput altında ve hiçbiri ie6 da yok. ie 7 de de yok. IE 8 yüz oynama değil sadece. Sırf javascript teki özellik bile tek başına büyük değişiklik.

Sırf bu yüzden bazı projelerimde özellikle ie 8 kullandırıyorum yoksa giremiyor. Almayız diye tehdit ediyorlar almazsan alma diyoruz bizde çokta tın. IE 6 ve 7 için onlarca satır kod yazacamda yok css ayıracamda ohooo ölme eşşeğim ölme.

Bu yüzden ie 8 i tam olarak irdeleyip özelliklerini tam anlamıyla kullanırsanız göreceksiniz değişiklikleri. ie 6 dan bile hızlı açılıyor ie 8. aynı makinalardan 4 tane var iş yerimizde birinde mecburen ie 6 herzaman tutuyoruz testler için diğerleri ie8 açılma hızı bile farklı.

posicor
03-09-2009, 15:15   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
358 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

PcMaKeR, ben de tam olarak onu diyorum işte :)

IE8 ve IE7'nin IE6'ya göre en büyük değişiklikleri hep kaput altındakiler.Bunları da sadece deneyimli kullanıcılar ve o işin profesyonelleri algılayabiliyor.

Son kullanıcı IE8'i açtığı zaman IE6'nın tablı versiyonu gibi algılıyor sadece.Oysa bir chrome'u açınca "vay be" diyor :)

İşte microsoft'un tam da bunun üzerine gitmesi lazım, "kullanıcı deneyimi"

ReFeRaNSs
03-09-2009, 15:26   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,225 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2008

iyi diyorsunda çoğu kullanıcının hala ne ff den nede bu tab olayından haberivar,zaten insanlarımız araştırma işini tam anlamıyla yapsa bu tür sorunlarda olmaz, isteyen istediğini kullanır olay biter, ortaya boş konuşan kalabalık yapan öyle çok insan varki  bilmeyip bilmeyenin de aklını karıştırıyor, araştırmadan kastım mesela öğretmen ödev verir öğrenci gider vikipedia dan ctrl+a yapıp sonra word e girip ctrl+v yapıp sonra yazdır , yav biraz oku bakalım, biraz düzenle , böyle ufak işlerle başlansa bile bir adım sayılır ama yok nerde,  gelde anlat...

PcMaKeR
03-09-2009, 15:36   |  #7  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

posicor pardon kardeşim yanlış anladım ben. ;)

MS de tasarımcı adam çok az sanırım :Ç Windows Vistadan sonra tasarım gücü arttı. Dediğin gibi bir arayüz e hasret ie 8. ama genede çok iyi ie 6 kullanırken tiksiniyorum be.

melen
03-09-2009, 17:58   |  #8  
melen avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
3,638 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Mozilla Firefox'a döndüm bu sefer de :)

espada
03-09-2009, 19:32   |  #9  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
67 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

Araştırma huyu milletimizde sıfır,benim biraz bilgim var diye öyle şeyler soruyor ki arkadaşlarım kafam almıyor.Buyrun diyorum yazın google sorunu hemen çıkıyor bunun çözümü ama hayır 2 dk ayırmak mesele bilen birini bekleyip hazıra konmak daha iyi,kısacası bu çoşkulu hevesle! ne ff ne opera ned e diğerleri tanınır.
 iE nin microsoft ve net desteği varken yani siteler ie ye göre yapılıyorken de fazlasını bekleyip diğer tarayıcılar için piyasanın hakimi olmasına az kaldı diye destan yazmak sadece hayal ürünüdür.

hsngrms
03-09-2009, 21:46   |  #10  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
401 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

IEnin payı düşebilir ama %50nin altına inmez diye düşünüyorum ayrıca FF %40ları görebilir ama diğerlerine fazla şans vermiyorum :)