İnternette Güvende misiniz?

Kombat
21-09-2011, 19:13   |  #1  
Kombat avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
425 mesaj

Arkadaşlar şimdi sosyal internet siteleri epeyce çoğaldı. Arkadaşlarım olacak, listemde 500-600 tane tarayıcıyı kapatınca ortadan kaybolan sanal listelerimiz varken acaba  kişisel gizliliğinizi kendi ellerinizle karşınızda kimin oduğunu bilmeden teslim ettiğinizin farkında değil misiniz?

Basit bir aramayla kendiniz test edin. Arama motorlarında elmek adresinizi ve diğer sosyal internet sitelerinde kullandığınız adınızı ayrı ayrı yazıp deneyin. Bunu sizin hakkınızda bilgi almak isteyen sizi şıp diye bulmak isteyen iyi ya da KÖTÜ niyetli insanların olduğunu düşündünüz mü?

Fişlemek, tespit etmek hastalığı olan bazı güvelik birimlerinin bu araçları ne şekilde kullanabileceği olasılığını gözden geçirin ve internette ne kadar güvende olduğunuzu hesap edin.

Çok paranoyakça diye düşünebilirsiniz. Siz bilirsiniz, yarın kapınızda ecüc becük adamları bulursanız çok geç olacak.

Neler mi yapabilirsiniz?

1- Elmek hesabı alırken mümkün olduğunca internet kafelerden alın. IP'niz ev adresiniz olmasın.
2- Elmek hesap bilgileriniz kesinlikle kimliğinizi belli edecek bilgiler içermesin. Alacağınız elmek hesabının   adı buna dahil.
3- Sosyal ağ sitelerine adınızın harflerini farklı kombinasyonlarla kullanarak üye olun. Örnek: Mustafa Örnek (Mıdtafe Ötmrl) Ötmrl = tuşları -1 oranında yerine koyun soyadınız çıkacaktır. Tabi kendinize göre kombinasyonlar üretmeniz sizin faydanıza çünkü kombinasyonu bilen kişi için bunu öğrenmek çokta zor değil.
4- Sosyal ağ sitelerinde kesinlikle kişisel bilgilerinizi doğru girmeyin. Ne mi bunlar?
a)Doğum tarihi
b)İlişki durumu
c)Beğenileriniz, hobileriniz
ç)Aile bağlantılarınız
d)Bulunduğunuz yer
5- Cep telefonu numaranızı asla cep telefonuyla üyelik gerektiren yerlere vermeyin. Çok gerekli değilse üye olmayın. O internet sitesi sizin numaranızı reklam şirketlerine satabilir, güvenik birimlerine bildirebilir. O internet sitesi gezgininizi kapatınca ortadan kaybolmuyor. Yazdıklarınızda silinmiyor. Ama güvenliğinizi o kişi ya da kişilere teslim ediyorsunuz. Hiç kimse bu dünyada dürüst değildir. Aman benim tehlikeli birşey yaptığım yok diyorsanız belkide başkası için bir kurban gerekiyordur ve bu siz olabilirsiniz.
6- Hiçbir şekilde forum sitelerinde konulara bişeyler istemek için sık kullandığınız elmek adresinizi yazmayın. Hemen cevap geleceğinden eminseniz bir sürü geçici elmek adresi veren siteler var bunları kullanın.
7-Olabildiğince sık bir şekilde farklı antivirüs tarayıcılarıyla bilgisayarınızı tarayın. Softpediada günlük olarak güncellenen Dr.Web Cure IT, Kaspersky, Norman Malware, Norton bulunuyor. Ücret gerektirmiyor. Sadece tara-sil uygulamalar. İnternet güvenlik duvarı tabiki olmazsa olmaz. İstediğiniz birini kullanın ama tavsiyem Norton, Kaspersky ve Norman. Belki daha iyileri vardır. Ben Norton 360 kullanıyorum ve çokta memnunum. Antivirüs incelemelerine bakın ve kararınızı verin. Süresi bitince Windowsu yeniden yükleyin. Ben öyle yapıyorum. :D 3 ayda bir...
8-Paypal, interaktif bankacılık, online alışveriş işlemlerinde gerçek bilgilerinizi kullanacağınız zaman kesinlikle proxy ya da diğer IP gizleyici işlemleri uygulamayın. Sistemini geçici kullandığınız serverlarda bu bilgiler kalıyor. Paketlerinizin dinlenmediğinden emin olamazsınız.
9-Şifrelerinizi olabildiğince güçlü yapın " ½#^@' "bu gibi karakterleri kullanmaktan çekinmeyin. Arkadaşlarınıza, tanıdıklarınıza yapamadığınız, beceremediğiniz şeyleri yapmaları için vermeyin! Gizli sorunuzu sizi tanıyan insanların kolayca tahmin edeceği şekilde ayarlamayın. Unutkan bir insansanız bunu bir kağıda yazın gizli bir yere saklayın.

Daha pekçok şey var ama şimdilik aklıma gelenler bunlar. Farklı güvenlik tedbirleri olan arkadaşlarımız varsa burada yazarak kişisel gizlilik hakkımızı savunmuş oluruz.

Vakit ayırıp okududuğunuz için teşekkür ederim.

Son Düzenleme: Kombat ~ 21 Eylül 2011 19:18
hakean
21-09-2011, 19:21   |  #2  
hakean avatarı
Yıllanmış Üye
1,572 mesaj

Dostum Amacın Ne Senin :D

Kombat
21-09-2011, 19:26   |  #3  
Kombat avatarı
OP Yıllanmış Üye
425 mesaj

İnsanları uyarmak. Son pişmanlıkları engellemek. Siz ne anladınız?

M.G.G
21-09-2011, 19:53   |  #4  
M.G.G avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
3,367 mesaj

5,7,3, ve 1 harici hepsine katılıyorum.Sosyal paylaşım platformlarında gerçek isminizi verseniz bile sizle aynı isimde 200+ vatandaş vardır.Cep telefonu ile doğrulama yapmadan önce şikayetler araştırılabilir.1 ile 8 eşittir.Çoğu net kafenin bilgisayarında çeşitli trojanlar bulunur.Bu da net kafede hesap açmamızın güvenli olmadığını gösterir.
Antivirus paranoyası yapmayalım kendimizi.Gerçek bilinçli kullanıcı olduysak(lamerlar bu grupta değildir karıştırmayalım.Lamer beyni olmayan bir acemidir ve bilgisayarı tahmin edemediğiniz kadar hacker tarafından ciritlenmiştir.) bilgisayarımıza virus giremez.Girdiği an farkedersiniz.Ve virusu silmeniz basit olur ;)

Kombat
21-09-2011, 21:35   |  #5  
Kombat avatarı
OP Yıllanmış Üye
425 mesaj

İnternet kafede açacağınız hesap zaten sahte ve kişisel bilgilerinizi içermediği için eve geldiğinizde şifrenizi değiştirmeniz yeterli olur. Söylediğim şey hesaba kayıt olduğunuz sıradaki IP'niz evinizi işaret etmesin diye. Gerçi o hesapla yeniden girdiğinizde diğer IPlerinde kayıt ediliyor ama birden çok IP görünmesi karşı tarafın kafasını karıştıracaktır. Maksat bu...

Ben elmek adresinizle beraber adınızın bulunması hiçte zor değil demek istedim ama anlaşılmamış sanırım. Örnek: Sizin profilinizde sizin tanışıklığınız olan ama sırf insanlara; "listemde çok kişi var, ben inanılmaz müthiş sosyal bir insanım" mesajını vermek için eklediğiniz kişiyim. Adınızı biliyorum. Profil sayfanızdan elmek adresinizide öğrendim. Sıra sizin o elmek adresinizle nerelere üye olduğunuzu, nerelere neler yazdığınızı öğrenmeye geldi. Çok zor mu? Hayır. Yaklaşık 2-3 saat içinde; sizin siyasi görüşünüzü, şansım varsa adresinizi, telefon numaranızı, yakınlarınızı hatta ve hatta T.C kimlik No'nuza kadar öğrenebilirim. Böyle bir olasılığın sizin başınıza ne dertler açabileceğini hayal edin ve itiraz edecekseniz yine edin. Hayat sizin hayatınız beni hiç ilgilendirmez. Amacım meraklı gözlerin, gizliliğimizin; "internet bu aman canım işleri güçleri yokta beni mi takip edecekler Allahını seversen" diyen insanları az da olsa bilinçlendirmek.

Şikayetten sahte profilleri ve rahatsız edici mesaj gönderebilecek insanlardan bahsediyorsanız. Bunlarla başa çıkmak için insanların gizliliğini ihlal etmek gerekmez. Site olarak bu tür bot hesapları kontrol edecek sistem geliştirmeleri gerekir. Zaten şikayet etseniz bile bu hemen yapılan birşey değil. Suç unsuru olacak bir durumu engellemekse amaç o zaman neyin suç neyin suç olmadığı tartışması oluşur ki konu hiç bitmez.

Son Düzenleme: Kombat ~ 21 Eylül 2011 21:39