Arkadaşlar şimdi sosyal internet siteleri epeyce çoğaldı. Arkadaşlarım olacak, listemde 500-600 tane tarayıcıyı kapatınca ortadan kaybolan sanal listelerimiz varken acaba kişisel gizliliğinizi kendi ellerinizle karşınızda kimin oduğunu bilmeden teslim ettiğinizin farkında değil misiniz?
Basit bir aramayla kendiniz test edin. Arama motorlarında elmek adresinizi ve diğer sosyal internet sitelerinde kullandığınız adınızı ayrı ayrı yazıp deneyin. Bunu sizin hakkınızda bilgi almak isteyen sizi şıp diye bulmak isteyen iyi ya da KÖTÜ niyetli insanların olduğunu düşündünüz mü?
Fişlemek, tespit etmek hastalığı olan bazı güvelik birimlerinin bu araçları ne şekilde kullanabileceği olasılığını gözden geçirin ve internette ne kadar güvende olduğunuzu hesap edin.
Çok paranoyakça diye düşünebilirsiniz. Siz bilirsiniz, yarın kapınızda ecüc becük adamları bulursanız çok geç olacak.
Neler mi yapabilirsiniz?
1- Elmek hesabı alırken mümkün olduğunca internet kafelerden alın. IP'niz ev adresiniz olmasın.
2- Elmek hesap bilgileriniz kesinlikle kimliğinizi belli edecek bilgiler içermesin. Alacağınız elmek hesabının adı buna dahil.
3- Sosyal ağ sitelerine adınızın harflerini farklı kombinasyonlarla kullanarak üye olun. Örnek: Mustafa Örnek (Mıdtafe Ötmrl) Ötmrl = tuşları -1 oranında yerine koyun soyadınız çıkacaktır. Tabi kendinize göre kombinasyonlar üretmeniz sizin faydanıza çünkü kombinasyonu bilen kişi için bunu öğrenmek çokta zor değil.
4- Sosyal ağ sitelerinde kesinlikle kişisel bilgilerinizi doğru girmeyin. Ne mi bunlar?
a)Doğum tarihi
b)İlişki durumu
c)Beğenileriniz, hobileriniz
ç)Aile bağlantılarınız
d)Bulunduğunuz yer
5- Cep telefonu numaranızı asla cep telefonuyla üyelik gerektiren yerlere vermeyin. Çok gerekli değilse üye olmayın. O internet sitesi sizin numaranızı reklam şirketlerine satabilir, güvenik birimlerine bildirebilir. O internet sitesi gezgininizi kapatınca ortadan kaybolmuyor. Yazdıklarınızda silinmiyor. Ama güvenliğinizi o kişi ya da kişilere teslim ediyorsunuz. Hiç kimse bu dünyada dürüst değildir. Aman benim tehlikeli birşey yaptığım yok diyorsanız belkide başkası için bir kurban gerekiyordur ve bu siz olabilirsiniz.
6- Hiçbir şekilde forum sitelerinde konulara bişeyler istemek için sık kullandığınız elmek adresinizi yazmayın. Hemen cevap geleceğinden eminseniz bir sürü geçici elmek adresi veren siteler var bunları kullanın.
7-Olabildiğince sık bir şekilde farklı antivirüs tarayıcılarıyla bilgisayarınızı tarayın. Softpediada günlük olarak güncellenen Dr.Web Cure IT, Kaspersky, Norman Malware, Norton bulunuyor. Ücret gerektirmiyor. Sadece tara-sil uygulamalar. İnternet güvenlik duvarı tabiki olmazsa olmaz. İstediğiniz birini kullanın ama tavsiyem Norton, Kaspersky ve Norman. Belki daha iyileri vardır. Ben Norton 360 kullanıyorum ve çokta memnunum. Antivirüs incelemelerine bakın ve kararınızı verin. Süresi bitince Windowsu yeniden yükleyin. Ben öyle yapıyorum. :D 3 ayda bir...
8-Paypal, interaktif bankacılık, online alışveriş işlemlerinde gerçek bilgilerinizi kullanacağınız zaman kesinlikle proxy ya da diğer IP gizleyici işlemleri uygulamayın. Sistemini geçici kullandığınız serverlarda bu bilgiler kalıyor. Paketlerinizin dinlenmediğinden emin olamazsınız.
9-Şifrelerinizi olabildiğince güçlü yapın " ½#^@' "bu gibi karakterleri kullanmaktan çekinmeyin. Arkadaşlarınıza, tanıdıklarınıza yapamadığınız, beceremediğiniz şeyleri yapmaları için vermeyin! Gizli sorunuzu sizi tanıyan insanların kolayca tahmin edeceği şekilde ayarlamayın. Unutkan bir insansanız bunu bir kağıda yazın gizli bir yere saklayın.
Daha pekçok şey var ama şimdilik aklıma gelenler bunlar. Farklı güvenlik tedbirleri olan arkadaşlarımız varsa burada yazarak kişisel gizlilik hakkımızı savunmuş oluruz.
Vakit ayırıp okududuğunuz için teşekkür ederim.