internette ıp mizi saklayabilirmiyiz

HPQ-User
14-06-2010, 09:53   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 29
30,996 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

acemi kullanıcı sormuş:
selam arkadaşlar, bilgisayarla geç tanışmış birisi  olarak, merak ettiğim bir konu internette kimliğimizi ve ıpmizi nasıl gizleyebiliriz. nedeni kendime ait makaleleri blog ve paylaşım sayfalarında yayınlamak istiyorum, ama bu yazılarımın hukuki anlamda başımı ağrıtıp ağrıtmayacağından emin değilim, piyasada tordan ve proxy gizleyen sitelerden bahsediliyor, ama interneti yavaşlattığı hatta işleyemez hale getirdiği söyleniyor, bi kaç proxy gizlediğini söyleyen siteye girdim ama sayfalar açılmıyor girdiğim siteler bilgisayarı tanımıyor, kablosuz bağlantımda çok düşük bana pratik bir yol gösterebilirmisiniz nasıl anonimleşebilirim. şimdiden teşekkürler.

Soru Türü: Yazılım
İşletim Sistemi: Windows 7
Sistem Özellikleri:
düşük kablosuz ağ bağlantısı :))  
windows 7
hp pavilion dizüstü

İnternet Tarayıcı: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 6.1; Trident/4.0; GTB6.5; SLCC2; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 3.5.30729; .NET CLR 3.0.30729; Media Center PC 6.0; Tablet PC 2.0; InfoPath.2)

IceManF1
14-06-2010, 11:49   |  #2  
IceManF1 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
3,542 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2009

Evet saklayabilirsiniz.
 
Ama bunu yapmadan önce IP hakkında temel şeyleri bilmelisiniz.
 
İşe güvenlik boyutuyla bakacak olursak IP numaranızı gizlemeniz, internet üzerinden gelebilecek izinsiz giriş ve trojan benzeri arka kapı açıkları yaratan yazılımlardan korunmanızın bir yöntemi diyebiliriz. Çünkü kendisine hacker statüsünü yakıştıran zararlı beyinlerin, emellerine ulaşmak için yapmaları gereken ilk şey, hedef olarak belirledikleri bilgisayarın (ya da sunucunun) IP numarasını öğrenmektir. Bu nedenle bize düşen, hacker'lardan kurtulmak için onların yöntemlerinden bazılarını kullanmak; yani IP numaramızı meraklı gözlerden uzak tutmaktır.

Ancak IP numaramızı saklayıp, sahte numaralar kullanmanın avantajları olduğu kadar dezavantajları da mevcut. Örneğin bir sabit IP numarasına sahipseniz ve küçük de olsa bir ev sunucusu kullanıyorsanız IP numaranızı gizlediğiniz zaman web sitenizin yayınında aksamalar olacaktır. Bunun yanı sıra voiceIP benzeri bir hizmetten yararlanıyorsanız yine IP numaranızı gizlemeniz halinde kullandığınız sistem sizi tanımayabilir, arkadaşlarınız sizi aramak istediğinde ulaşamayabilirler.

Tabii ki bunlar fazlasıyla spesifik örnekler. Bunun yanında IP numaranızı gizlemenizin çok eğlenceli taraşarı da var. Bunların başında internette görünmeden gezinmek ve forumlara yerel IP numaralarıyla mesajlar bırakmak sayılabilir.

Peki, nasıl gizleyeceğiz IP numaramızı? Bu uygulama için kullanabileceğiniz birçok yöntem mevcut. Bu yöntemler internet tabanlı hizmetler ve kurulabilir yazılımlar olarak ikiye ayrılıyor. İnternet tabanlı hizmetler en basit tanımıyla Proxy hizmeti veren web sitelerinden oluşuyor.
 
IP nedir?
IP, internete bağlandığınız zaman servis sağlayıcınız tarafından bilgisayarınıza atanan bir dizi numaradır. Kendi IP numaranızı merak ediyorsanız www.whatismyip.com adresini ziyaret edebilirsiniz. Eğer servis sağlayacınızdan statik bir IP numarası talep etmediyseniz, internete her bağlandığınızda IP numaranızın son üç rakamı değişebilir. Diğer rakamlar değişmez çünkü, baştaki rakamlar sizin ülkenizi ve bağlı bulunduğunuz servis sağlayıcısını gösterir. Bu numara sayesinde web sitelerini dolaşabilir, arkadaşlarınızla konuşabilir ya da e-posta alışverişi yapabilirsiniz. Kısacası internette bir şeyler yapmak için bir IP numarasına ihtiyacınız var.
 
Anonymouse.org
Bu web sitesi, ücretsiz Proxy hizmeti veren sitelerinin başında geliyor. Herhangi bir üyelik ya da ücret talep etmeyen site, çok sade bir tasarıma sahip oluşuyla dikkat çekiyor. İngilizce ve Almanca dil destekleri sunan sitede, IP numaranızı gizleyerek gezinmek istediğiniz bir web sitesinin adresini, ana sayfada bulunan adres çubuğuna yazmanız yeterli. Bu şekilde IP numaranız belli aralıklarla değişerek size, internette iz bırakmadan sörf yapma zevki sunuyor. Web sitesinin doğru şekilde çalışıp çalışmadığını merak ediyorsanız, yapmanız gereken tek şey Anonymouse.org web sitesi üzerinden WhatIsMyIP.com adresini ziyaret etmek. Tabii, önce gerçek IP numaranızı öğrenmeniz gerekiyor. Bunun için de WhatIsMyIP.com adresini kullanabilirsiniz.

Anonymouse.org umuma açık (mesela internet cafeler) ya da yazılım kurmaya yetkinizin bulunmadığı bilgisayarlar üzerinde kullanabileceğiniz basit bir çözüm. Elbette ki, internet üzerinde Proxy hizmeti veren daha başka web siteleri de mevcut, ancak biz daha esnek bir kullanım şekli sundukları ve çok daha etkili oldukları için, sisteminize kurabileceğiniz IP gizleme ve değiştirme yazılımları kullanmanızı öneriyoruz. Bu yazılımların başında, demosu 7 günlük süre kısıtlaması ile dağıtılan Internet Anonym Pro 2006 ve tamamen ücretsiz olan Torpark 1.5.0.2 geliyor.
Steganos firması tarafından geliştirilmiş olan Internet Anonym Pro 2006, IP gizleme ve değiştirme yazılımları arasında en ünlü ve başarılı olanı. Yazılımın kurulumu oldukça basit, ön tanımlı olarak Almanca başlayan kurulum dilini Türkçe hariç dilediğiniz bir dile çevirebilirsiniz. Çünkü yazılımın dilimize desteği bulunmuyor. Yazılım hızlı bir kurulum süreci sonrası hemen çalışmaya başlayarak IP numaranızı değiştirmeye başlıyor. Yazılım sayesinde 1 saniye ile 1 dakika arası periyotlarla IP numaranızı değiştirebiliyorsunuz. Bu noktada bağlandığınız sistemlerin Proxy kullandığınızı anlamaması ve tabii ki bulunduğunuz yerin de açığa çıkmaması için bu ayarı 20 - 30 saniye arası bir rakama çekebilirsiniz.

Yazılımın ara yüzü de oldukça kullanışlı ve açık. Bir dünya haritası üzerinde IP numaranızın ve internete bağlandığınız ülkenin sürekli değiştiğini görüyorsunuz. Ayrıca Internet Anonym Pro, size atadığı IP numaralarının hangi sunuculardan geldiğini de göstermeyi ihmal etmiyor. Yazılımın güvenilirliğini test etmek için yine www.whatismyip.com adresini kullanabilirsiniz.

Yazılımın en büyük artısı, herhangi bir web tarayıcısına bağımlı olmadan çalışabilmesi, yani dilediğiniz web tarayıcısını kullanarak internet üzerinde görünmeden dolaşabiliyorsunuz. Ayrıca internet bağlantınızda da herhangi bir yavaşlama gerçekleşmiyor ama eğer anonimus bağlantı seçeneğini aktif hale getirirseniz bağlantınız hissedilir şekilde yavaşlayacaktır.
Torpark 1.5.0.2
İkinci yazılımımız ise Türkçe dil desteği de sunan ve tamamen ücretsiz olan Torpark. Torpark tipik bir Firefox web tarayıcısı gibi davranan, (gibisi fazla) işinde de oldukça başarılı olan bir yazılım. Torpark'ı Mozilla ya da Firefox kullanıyorsanız bir eklenti, kullanmıyorsanız başlı başına bir tarayıcı gibi değerlendirebilirsiniz. Eğer bir tarayıcı olarak kullanmayı seçerseniz, IP numaranızı gizleyip sürekli değiştirmenin yanında, Javascript ve reklam önleme özelliklerini de yabana atmamanızı tavsiye ederiz. Torpark çalışmaya başladığında bir Firefox penceresi açılıyor ve tarayıcının altında sizin için atanan sahte IP numarası yer alıyor. Bu sahte IP numarası belli bir sıklıkla ve durmaksızın değişiyor. Bu da Torpark tarayıcısını kullandığınız sürece güvende olduğunuz anlamına geliyor. Son günlerde oldukça popüler olan ‘taşınabilir yazılım' modasına uymakta geç kalmayan Torpark, dilerseniz USB belleğinize de kurulabiliyor. Bu sayede başına oturduğunuz her bilgisayarda ‘görünmez' olarak sörf yapma keyfine erişebiliyorsunuz.
 
 

nuhhamza
14-06-2010, 17:00   |  #3  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2009

sağol bu makaleyi okumuştum, dediğim gibi düşük bir ağ bağlabtısıyla kablosuz bağlanıyorum ve anymousadan giriş yaptğımda facebook hatta googleyi dahi açmıyor, birçok internet bilgisyarımı tanımıyor. yinede çok sağol