IRQ çakısması nasıl birşey??

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
alperince
19-04-2004, 16:31   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2004

Karizmabari bu soruma cevap alabileyim.. arkadaşlar.. 2 senedir sorunsuz çalışan bir bilgisayar birden neden IRQ çakışması vermeye başlar... bu nasıl olur... nasıl düzeltilir..Üzgün

karamurat
19-04-2004, 20:57   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
408 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2004

IRQ çatışması denilen şey O 403 te cep telefonu çaldığında sistemlerin kilitlenmesi gibi bir şeydir.Türkiyede tüm uyarılara karşı millet 403 te cep telefonunu kapatmaz ve sistemler kilitlendiğinde kimseye o otobüsün içinde olmayı tavsiye etmem.Ama gazetelerde hergün 100 lerce 403 sistemlerinin kilitlendiği haberini okumuyoruz.Bilgisayarda da durum böyledir.Bazen biligisayar durup dururken delirir ( Ekran kartı varsayılan en düşük çözünürlükte çalışır ,TV kartı çalişmaz ).Maalesef bu noktada yapacakların biraz vakit alıcı ;dene ve gör olayı var.Kısaca özetlersek
1- İlk olarak IRQ kanalını kullanan seri ,paralel bağlantıları ( Com1,com2 ,USB gibi ) eğer bunları kullanmıyorsan ( yazıcı,tarayıcı  gibi) BIOS tan kapat.
2-Eğer sorun hala çözülmüyorsa windowsu yeniden kur
3-Eğer windowsu yeniden kurmak istemiyorsan veya kurduğun halde hala sorun devam ediyorsa bilgisayara bağlı bileşenleri tek tek sök.Tercihen en son taktığın parçadan başla ( PCI slotlarına bağlı parçalarıda teker teker çıkarmayı unutma )
4-Hala sorun çözülmediyse veya hangi parçadan olayın kaynaklandığını bulamadıysan PCI slotlarına takılı bileşenlerin yerlerini değiştir.
5-Hangi parçadan kaynaklandığını buldun ,fakat bu parçayı taktığında sorun hala devam ediyorsa internetten tüm bileşenlerin en son sürücülerini indir ve teker teker kur.
6-Hala sorun varsa anakartın BIOS u güncelle ( aslında bana sorarsan bunu ilk yap fakat acemi isen bu işi bi bilene yaptır )
7-Sorunu hala çözemediysen çözdüğünde bana da haber vermeyi unutma
Bu işi yazarak anlatmak gerçekten biraz zor fakat elimden gelenin en iyisi bu kadar nede olsa hergün yazı yazmıyoruz