"Makale ARŞİV
Lütfen biraz hazırlık...
Biraz abartıp, iş görüşmelerini savaşa benzetmeye ne dersiniz? Sonuçta, kendi geleceğiniz için bir mücadele ise bir iş görüşmesi, bir anlamda hayatınızın veya kariyerinizin ilk savaşı gibi düşünülebilir.
Peki büyük savaş uzmanlarının özlü sözlerinden yararlanalım mı ?
Sun Tzu: “Başkasını ve kendini bilirsen sen, yüz kere savaşsan da tehlikeye düşmezsin; başkasını bilmeyip, kendini bilirsen bir kazanır bir kaybedersin; ne kendini ne de başkasını bilirsen, girdiğin her savaşta tehlikedesin demektir.”
İşte iş görüşmelerine gitmeden önce bir adayın hem kendisiyle ilgili bir değerlendirme yapmasını hem de gideceği kurumla ilgili araştırma yapmasını öğütleyen bir öneri. Kendi özellikleri üzerinde hiç düşünmeyen bir aday ne kendi güçlü yönlerini vurgulamayı hatırlar ne de geliştirmesi gereken yönlerini ustalıkla gizleyebilir. Yine aynı şekilde, kurum hakkında yeterli bilgi toplamayanlar, ilgisiz ve isteksiz olarak değerlendirilebilecekleri gibi, kendi özelliklerini kurum kültürüne nasıl yansıtabileceklerine ilişkin avantajı da hiç kullanmamış olurlar.
Peki ne yapılabilir? Öncelikle aynayı kendi içimize tutararak, olabildiğimiz kadar nesnel bir incelemeyle kendi özelliklerimizi düşünmeliyiz. İçsel miyiz yoksa dışa dönük müyüz? İçsel bir insansak ve örneğin Satış-Pazarlama alanında bir kariyer hedefliyorsak, kendimizi nasıl geliştirebiliriz? Dikkatimizi toplamada zorluklar yaşıyorsak, acaba Kalite alanı bizim için gerçekten doğru bölüm müdür?
İş görüşmesine gideceğimiz kurumla ilgili de epey çalışma yapabiliriz. Öncelikle kurum web sitesi varsa (yoksa gitmemek iyi olabilir!), vizyon, misyon, değerler ve hakkımızda bölümlerini inceleyin derim. Şirket ne üretiyor, ne sunuyor, hangi pazara sunuyor bakın. Örneğin Balkanlara satışı varsa ve Bulgarca biliyorsanız alın size önemli bir avantaj. Arama motorlarına girin, şirketin adını bakın neler çıkıyor. Rakipler ne demiş, kullanıcılar veya satın alanlar ne demiş? Şirket büyüyor mu? İhracatçı mı?
Atilla: Savaş ya da anlaşmaya başlamadan önce, tüm olasılıkları göz önüne almak akılılıktır. Bunları iyice düşünün. Hareketlerinizin doğuracağı sonuçları gözden geçirin. Böylece en kötü duruma hazırlıklı olursunuz.”
Tüm olasılıkları düşünmeli, yani gelebilecek tüm sorulara hazırlıklı olmalı. Başka şehirde mi iş arıyorsunuz? Hemen nereye taşınabileceğinizi önceden, kabaca da olsa düşünmeli ve yanıtını hazırlamalısınız. Okulu 1 yıl geç mi bitirdiniz? Geçerli bir nedeniniz varsa bunu anlatmalı, yoksa çok da ayrıntıya girmeden okulun zorluğundan veya bulacağınız mantıklı bir açıklamadan bahsedebilirsiniz.
Tüm savaşlardan başarılı çıkmanız dileğiyle...
Artemiz Güler"
"Görüşmeye Giderken
- Görüşmede karşılaşabileceğiniz sorular
- Görüşmeye gitmeden önce yapmanız gerekenler
- Ne Giymeli
- Görüşmede dikkat etmeniz gerekenler
- Görüşmeden sonra
(()"