İşlemci Fanı

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
theironman
28-01-2004, 18:57   |  #1  
theironman avatarı
OP Genel Denetmen
Teşekkür Sayısı: 63
8,347 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Merhaba, benim Celeron 2000 işlemcim var ve bir de fanı var tabi. İşlemciyi alalı 3 ay oldu ama fan da bir sorun var. Fan durduk yere yavaş yavaş dönmeye başlıyor. Ses çıkarıyor dolayısıyla ve ben kasanın içini açmadan ve pervaneye bir kaç el tıklamadan düzelmiyor. Tozdan olabilir mi? Tozdansa eğer 3 ay da bir odada bu kadar toz yutabilir mi bu fan? İlk defa tanık oluyorum böyle bir olaya. Eski pc m 3 senelikti ama aynı odada hiçbir şey olmadı. Sizce sorun ne olabilir?

Mansuninight
29-01-2004, 05:12   |  #2  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
19 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Nasıl bir ortamda çalıştığını bilmemiz mümkün değil fakat tozdan şüpeleniyorsan nekadar kirli olduğu gözle görülebilir. Sen ne diyorsun sence tozlumu? Değilse araya saç yada mekanik sistemi etkiliycek bir parça sıkışmış olabilir. Bazı anakartlarda bilgisayar fanın hızını kendide ayarlayabiliyor bunuda dikkate almak lazım. İşlemcinin ısısını ölçen programlar var (sandra gibi) bunlarla duruma bir göz atman iyi olur. Fanında işlemciyle birlikte geldiğini varsayıyorum aldığın yere bir göster arızalıysa değiştirirler.

hasanyasin
29-01-2004, 05:55   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,100 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Fan yerine oturmamış ya da Mansuninight'ın da söylediği gibi içine bir şeyler girmiş olabilir. Fanın arızalı olma olasılığı da yüksek tabii. Fanı sök bak içine ne var ne yok. Yağlaman da fayda sağlayabilir. Bir iki damlacık sadece...

Benim dikkatimi çeken ve bu mesajı yazmama sebep olan şey, birkaç el tıklama olayı. Bu çok tehlikeli bir iş. Çalışır durumdayken kasaya elini sokmamalısın. İşlemcine tıklamamalısın. Yanar giderse fan sesi olsaydı keşke de yanmasaydı dersin sonra...

Bir de "birkaç" birleşik yazılır Gülümseme

CYRUS THE VIRUS
29-01-2004, 15:12   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
209 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

3-5$ bir şey. Yeni bir tane al hiç uğraşma. Ayrıca fan ve işlemci soğutucusu önemli bileşendir. Arıza yapması halinde işlemcinden olabilirsin. Bu arada makina yağı falan deneme. Eğer illa bir sıvı yardımcı kullanacaksan yağlı kontakt sprey kullan.

ercu
31-01-2004, 15:47   |  #5  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
9 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

FAn durduk yer yavaş çalışıyor demişsin ama neye göre dedin bunu..
Bir oyun aç. Şöyle 3D performansını zorlayan türden. Ve o zaman bak bakalım FAN yavaş mı dönüyor ya da hızlı.
Evet doğru bazı anakartlar fan hızını kendisi ayarlayabiliyor. Bu ısı ile alakalı. BIOS'dan ayarlayabiliyorsun. Mesela işlemci 40 dereceye geldiğinde %70 performansta dön diyebiliyorsun fan için.
Kaldı ki Celeron öyle çok ısınan bir işlemci de değil. Ve yavaş dönen fan, sistemini soğutabiliyorsa üstelik sessiz ve sedasız o zaman yat kalk dua et sistemi sana toplayan kişiye. Kahkaha

Ama ısı değeri ciddi anlamda yükseliyorsa ( motherboard monitor programları gösterir ısı ve fan dönüş hızını ) ve rahatsız eden bir ses de varsa en mantıklı seçim yeni bir FAN almak olacak.

Sevgilerle
Ecevit BIKTIM

egemengiga
31-01-2004, 20:10   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4,298 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Fanın büyük ihtimal tozdan aksaklık yapıyordur.Önce soğutucunun orjinal olup olmadığına bak.Büyük ihtimal pervanede bir bandrol plması gerek.Benim de başıma aynı olay gelmişti.Fanı değiştirdim.Tabi işlemciyi, ekran kartını, anakartını da...Yani fan değip geçme en kısa sürede değiştir.Kasanın içini de ayda bir temizle.