MERT sormuş:
ISLEMCI ON BELLEKLERI (CACHE) 3MB VEYA 6VEYA 8 OLMASI PERFORMANSI NE KADAR ETKILER???
Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows XP
Sistem Özellikleri:
A
İnternet Tarayıcı: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.1)
MERT sormuş:
ISLEMCI ON BELLEKLERI (CACHE) 3MB VEYA 6VEYA 8 OLMASI PERFORMANSI NE KADAR ETKILER???
Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows XP
Sistem Özellikleri:
A
İnternet Tarayıcı: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.1)
Ne kadar önbellek o kadar iyi diye biliyorum...
Bilgisayarınızın hızını 2. dereceden etkiler. İşlemlerin hızını etkiler. Önbelleği şöyle düşünün:
bir kütüphanede kitaplar hızla taranmak istendiğinde, aynı konuyla ilgili birden çok kitabın bir anda alınması bilgiye her ihtiyaç duyulduğunda kitap aramak için zaman kaybedilmez. İşlemci de herhangi bir veri öbeğine ulaşmak istediğinde, önbellek sayesinde tekrar tekrar ana bellekte arama yapmak zorunda kalmaz, ulaşacağı veriyi öncelikle önbellekte arar ve büyük bir hızlanma sağlar.
6 Mb şu an iyi bir önbellektir. Ama Ghz'lere de dikkat edilmesi gerekir. Bu da işlemin hızını etkiler.
Tabii önbellek ne kadar yüksekse o kadar iyidir ;)
Önbellek şuan için sadece sentetik testlerde öne geçiriyor işlemcileri. Ama şuan için en azından 4mb şart derim. Daha düşüğü alınmaz. 4 ile 12mb arasında oyunlar için çok fazla bir fark yoktur. Hatta fazla önbellek ofis uygulamalarında performans kaybına bile neden olur. ( bkz. bellek gecikme süresi ) Tabi bu farklar gözle görülür değil. Ancak şuan için en azından 4mb önbellek iyidir.
Bilgisayarın açılışını ve birçok uygulamaların açılışını azda olsa etkiler...
fakat arkadaşların da dediği gibi uzman olmayan kişilerin bu artışı pekte hissedebilecekleri bir özellik değil.. ama 4-6 mb den aşağı almak mantıklı olmaz...
E8300 mü daha iyi yoksa amd athlon 64x2 6400+ BE mi daha iyidir bi arkadaşım arkadaşım yeni sitem kuracak amd mi intelmi karasız kalmış bu iki işlemci arasında tercih yapacakmış ben E8300 hakkında bilgim olmadığı için bişey diyemedim hatta E8300 varlığından yeni haberim oldu diyebilirim