İyi ve hızlı bir işletim sistemi için gerekenler !

Karub
01-12-2010, 11:24   |  #1  
Karub avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,652 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2009

Öncelikler herkese merhaba..
Bir çok kişi işletim sistemi biraz yavaşlayınca hemen formata koşuyor. Genelliklede bu yavaşlamalar, donmalar gibi can sıkıcı sorunlar bilinçsiz kullanımdan kaynaklanıyor. Ama format atmadan bir kaç program ile bu can sıkıcı sorunlarla başa çıkabilirsiniz. Ben bu yöntemi dizüstü bilgisayarıma yaptım ve gerçekten çok fark etti.
Yapmanız gereken sadece tıklamak ve biraz sabretmek :)
 
Öncelikle "Ccleaner" isimli programı indiriyoruz > http://www.piriform.com/ccleaner/download/standard
 
Programı açtıktan sonra Cleaner menüsü karşınıza gelecektir. Bu menü bilgisayarda biriken çerezler, internet şifreleri, internette dolaşırken sitelerde gözüken resimler, program, oyun dosyaların artıkları kısaca bütün Templeri siliyor. Sağ alttaki "Temizliğe Başla" buton nuna tıklamanız yeterli olacaktır.

 
Gereksiz artıklar temizlendikten sonra Araçlar sekmesine gelip Geri yükle(kaldır) menüsüne girip gereksiz, kullanılmayan programlarınız varsa silebilirsiniz. Yer açılmış olur :)
Silecekleriniz varsa silmek istediğiniz program adına sağ tıklayıp "Geri yüklemeyi çalıştır" demeniz yeterli olacaktır. Hiç artık bırakmadan temizliyor.
Sonra Solda bir başka menü olan "Başlangıçta" menüsüne giriyoruz. İşte bir çok kullanıcı ne varsa buraya dolduruyor ve işletim sistemi açılırken zorlanıyor. Bunları temizlemek çok basit.
 
- Başlangıçta açılmamasını istediğiniz programı seçin
- Sağ tarafta "Devredışı" bırak buyonuna tıklarsanız başlangıç dosyası durur ama açılmaz.
- "Girdiyi sil" butonuna tıklarsanız hem devredışı kalır hemde açılış dosyaları arasından silinir.
 
Altta gösterdğim gibi uygulayabilirsiniz.
Artık silmiş veya devredışı bıraktığınız dosyalar başlangıçta açılmaz. Ne kadar az bırakırsanız o kadar iyi ve hızlı olur. Örneğin bende bir tek virüs programı ve Hava durumu gadget'i var.

 
Bu işlemlerden sonra dilerseniz bilgisayarınızı yeniden başlatabilirsiniz. Tazelemek amacıyla...
Daha sonra güzel bir virüs taraması yapın ama Eset, Kaspersky gibi bir programlar ile değil. Dilerseniz yapabilirsiniz ama ComboFix adı taşıyan ve trojen, solucan gibi zararlı yazılımları dos ekranında tarayıp temizleyen bir program varken gerek yok diye düşünüyorum. Hatırlatmakta fayda var. Combofix XP uyumlu olduğu için sorunlar çıkıyor. Güvenli modda açabilirsiniz. Zorunuza giderse elinizde bulunan virüs programıyla taratma yapabilirsiniz. Tavsiyem Spyware Doctor.
 
ComboFix > http://www.tamindir.com/downloading/18628/ComboFix.htm
 
Cmbofix'e tıklayın ve kısa bir çubuk görülecek dolmasını bekleyin gerisini kendi yepıyor zaten :)
 
Daha sonra sıra HDD (Hard Disk) durumlarına geldi. Parçalanmış Hard disk bilgisayarı yavaşlatabilir. Parçanmış disk nasıl oluyor derseniz;
 Çorabınızın teki bir yerde teki bir yerde gibi düşünü ve almak için kalkıp gitmeniz gerekir buda zaman kaybına yol açar ama birleştirince yani çorapları yanınza alınca hemen ulaşabilirsiniz. buda bunun gibi işte... Programların dosyalarını birleştiriyor.
 Bunun çöüzümüde basit... Windows 7 kullananlarda, Xp kullananlarda yapabilir. Ama Xpdeki gibi görsel bir tablo bulunmadığı için Windows 7de ne zaman bitecek tam bilinmiyor. Aşama aşama bir birleştirme yapıyor.
Disk birleştirme yapmak için şu yolu takip edin:
Bilgisayarıma girin> Kullandığınız Hard Diske sağ tıklayın> Özellikler> Üstten Araçlara gelin> İkinci sıradaki Şimdi Birleştire tıklayın ve karşınıza bir ekran çıkacak. Altta görüldüğü gibi...
İlk önce "Diski Çözümle" seçeneğini seçip kaçta kaçı parçalanmış diye bakıyoruz sonra "Diski Birleştir" diyoruz ve diskin boyutuna göre bekliyoruz.
 

 
Diks birleştirme yani Defrag işlemi bittikten sonra bilgisayarımızı yeniden başlatalım ve biraz bakalım garanti veriyorum daha hızlı, daha stabil çalışan bir işletim sisteminiz olacaktır. Ccleaner programında Kayıt Defteri hatalarını düzeltme imkanıda var ama kayıt defterine fazla bulaşmamakta fayda var diye düşünüyorum.
Dilerseniz bu işlemleri yapmadan bir ara Chip'in sunduğu " BootTimer" programı ile açılış zamanınızı ölçün sonra bu işlemleri yaptıktan sonra açılış süresini ölçün ve kıyaslayın.
 
Boottimer > http://www.planetsoft.org/
 
Umarım faydalı bir konu olmuştur.
Herkese kolay gelsin.

Son Düzenleme: Karub ~ 01 Aralık 2010 11:27
Erşah
01-12-2010, 14:02   |  #2  
Erşah avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 11
2,183 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2010

Bilgiler için çok teşekkürler.Şu aralar benim pc'de yavaşlamaya başladı.ccleaner programını denedim.Ayrıca kullanıcılara disk birleştirmek için auslogics disk defrag programını tavsiye ederim.Gerçekten işe yarıyor.

ihsan96
04-12-2010, 15:57   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
172 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2010

ben kayıt defternini her fırsatta temizliyorum yedekleme almadan hiçbişey olmuyor sapasağlam pc :D