Kablosuz veri iletiminde devrim...

CHIP Online
26-01-2010, 21:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

Kablosuz bağlantılarda radyo sinyalleri devri bitiyor, bakın yerine ne geliyor?

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/kabl ... e-devrim_17839.html

Resimlerle: Adım adım: Kablosuz ağınıza anten dopingi

Teknoloji devi Siemens son zamanlarda çok ilginç bir araştırma üzerinde çalışıyor. Araştırma sayesinde var olan kablosuz veri iletimi yöntemlerinin eriştiği 200Mbps hızın çok daha ötesine geçildi ve tam 500Mpbs'ye ulaşıldı.

Araştırmacılar Ostar LED ile gerçekleştirdikleri çalışmalarında ışığı, veri taşıyabilecek bir frekansta gönderdiler. Alıcı tarafta bulunan bir foto detektör ise ışığı alıp, ardından elektrik akımına çeviriyor. Siemens'e göre Visible Light Communication (VLC) yani görünebilir ışık iletişimi adını verdiği bu yeni teknolojinin sunacakları çok fazla. Daha hızlı bir veri iletişimi bunlar arasında ilk akla geleni ama var olan Wi-Fi sistemler nedeniyle birbirine karışan sinyallerin VLC sayesinde rahatlayabileceği de düşünülüyor.

VLC'nin diğer ilginç bir yönü ise geleneksel kablosuz iletişimlere göre güvenliğinin çok daha kolay sağlanabilecek olması. Alıcı tarafta bulunan foto detektörün ışığı tam olarak görmesinin gerekmesi, basit bir perde ile bile güvenlik sağlanabilmesi anlamına geliyor.

Tüm konu: Kablosuz veri iletiminde devrim...

İzleyin: Kablosuz ağlarda yüksek performans

Resimlerle: Adım adım: Kablosuz ağınıza anten dopingi

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce bu yöntem yaygın olarak kullanıma uygun mu?

Nicoll
26-01-2010, 22:14   |  #2  
Nicoll avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
1,352 mesaj
Alıntı: CHIP Online  
Tartışıyoruz: Sizce bu yöntem yaygın olarak kullanıma uygun mu?
Hayır. Kesinlikle uygun değil. Bunun kişisel cihazlarda kullanılabileceğine inanmıyorum.

Aradan geçerek bağlantımı kesen adamı döverim ben...

Bu yeni bir teknoloji değil, daha önce de vardı...

Düzenleme:

Yukarıda yazdığım birinci olasılık.

İkinci olasılık: Resimde görüldüğü kadarıyla infrared vericinin bir odak merkezi yok... Yani ışık odanın içini kaplıyor. Eğer alıcı kısım kornea şeklinde, birden fazla veya cihazın üzerini kaplayacak şekilde tasarlanırsa önünde bir engel dahi olsa ışık yandan girer... Yani ışığı engellemek çok zorlaşır... Işığı kesmek için üzerine kalın bir havlu atmanız lazım...

Bu durumda radyo dalgalarından tek farkı duvardan geçememesi olacaktır. İkinci olasılığa göre kişisel cihazlarda sorunsuz bir şekilde ve yaygın olarak kullanılabilir.

Son Düzenleme: Nicoll ~ 28 Ocak 2010 01:04
posicor
26-01-2010, 22:25   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
358 mesaj

infrared  ile benzer kısıtlamalara sahip, yani alıcı ile verici belirli bir dar açıda birbirine bakmak zorunda, hem taşıma ortamının hem de alıcı/verici ikilisinin temizliği çok hayati.

Yani sorunun cevabı yaygınlıktan ne kastettiğinize bağlı.Spesifik uygulamalarda (iki bina arası çatıdan çatıya iletişim veya uzayda iletişim) çok başarılı olabilir ama genel kullanımda mikrodalga iletişiminin (bluetooth, wlan, gsm) yerine geçemez.

gitarci34
27-01-2010, 11:40   |  #4  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
12 mesaj

bir oda içersinde cihazlar genellikle aynı dolap yada sehpa üzerinde bulunur.bu durumda hem maliyeti hemde yarattığı kalabalık yüzünden kızıl ötesi iletişimi kullanmak aptallık diyorum .alıcı verici cihazlar ve adaptörleri her iki gurubun skart kabloları kalabalık bir grup oluşturuyor.bunların yerine bir tek skart kablosu işi bitiriyor.

world_pc
27-01-2010, 12:11   |  #5  
world_pc avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
3,357 mesaj

ewt

Kapalı Hesap (158417)
27-01-2010, 12:12   |  #6  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 8
1,060 mesaj