Kasa elektrik çarpması

Boracalin
25-02-2012, 01:29   |  #1  
Boracalin avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 8
1,591 mesaj

Arkadaşlar herkese kolay gelsin ; benim ufak bir sorunum var... 
Pc Kasası hafiften çarpıyor... Böyle bir kere kasanın saç kısmına dokununca ÇIT diye bir ses ile beraber , gıdıklıyor... 

Nedenini çözemedim...

Kasada eskiden böyle bir sorun yoktu. Geçenlerde anakart değişikliği yaptım , aklıma gelen tek o... 
Priz aynı priz , kablolar aynı kablolar... 
Ama bilgisayarı açıp 5-10 dak. sonra parmağımı değdirdiğimde ÇAT diye çarpıyor... 

Şimdi sistemde elektrik kaçağı var desem olmaz... Sistem elektrik kaçırsa , donanım kısa devre yaparak yanar , yada sigortalar atar , yada ben harbi harbi çarpılırım... 

Tek aklıma gelen , statik elektirik oluyor. Ama priz topraklı , kasa aynı kasa , ben aynı ben ; sadece anakart , işlemci ve ram değiştirdim...  Anakart kasa ile temas ediyor dicem ama yok zannatmem... 

Bu arada Pc kapalıyken sorun yok , açıp 5-10 dak sonra dokununca ÇIIIT... 

Acaba ben mi statik elektrik yükleniyorumda topraklı priz vasıtası ile atıyorum anlamadım... 

Bilen biri allah rızası için fikir verebilir mi ? 

(Bazı yerlerde , kasanın vidalarından birine bakır tel bağlanıp ucununda duvara falan yapıştırılması ile sorunun atlatıldığını falan okudum... Siz ne dersiniz ? )

bosluk
25-02-2012, 03:20   |  #2  
bosluk avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 39
1,894 mesaj

İpucu : Anakartı kasaya takarken altı ve üstü plastik olan vidalardan kullandınız mı, yoksa direkt anakarttaki statik elektriği kasaya rahatça geçiren basit vidalardan mı taktınız?

Gözden kaçan böyle birşey olabilir sanırım ;)

Kapalı Hesap (203105)
25-02-2012, 10:11   |  #3  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 4
4,414 mesaj
Alıntı: bosluk  
İpucu : Anakartı kasaya takarken altı ve üstü plastik olan vidalardan kullandınız mı, yoksa direkt anakarttaki statik elektriği kasaya rahatça geçiren basit vidalardan mı taktınız?

plastik vidalar derken acaba alabileceğimiz  bir link veya bakabileceğimiz bir resim link i verir misin

Boracalin
25-02-2012, 10:39   |  #4  
Boracalin avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,591 mesaj
Alıntı: glscgn  
plastik vidalar derken acaba alabileceğimiz  bir link veya bakabileceğimiz bir resim link i verir
Alkış evet oxford vardı da bizmi gitmedik Beğendim

Boracalin
25-02-2012, 10:41   |  #5  
Boracalin avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,591 mesaj
Alıntı: bosluk  

Bildiğimiz standart vidalardan taktım , plastik vida nereden bulabiliriz ?

Boracalin
25-02-2012, 11:41   |  #6  
Boracalin avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,591 mesaj

Kasanın arkasında ki anakartın arkasında ki aynasını (usblerin oradaki metalik kısım) kontrol kalemi ile kontrol ettiğimde elktrik var görünüyor

Bunu nasıl önleyeceğiz ?  :(

bosluk
25-02-2012, 12:44   |  #7  
bosluk avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 39
1,894 mesaj

Şöyle birşey onlar üsttekilerden. Amaç kasayla anakartın birbirine değmemesi olayı. Elektrikçilerden, tesisatçılardan, vb.. bulabilirsiniz sanıyorum :

Banned
25-02-2012, 13:58   |  #8  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 10
2,368 mesaj

sistemi yenilemişşsin vay be :D 
o kasaya bi hd5850 vereyim.

Kapalı Hesap (200174)
25-02-2012, 14:22   |  #9  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 9
3,759 mesaj

Arkadaşım anakartı kasaya monte ederken zaten vida yerleri bakır iletkendir kasa ile anakart temas ediyor (şase) 
Plastik vidayı ilk kez senden duyuyorum..
Soruna gelince Boracalin arkadaşım bu sorundan bende muzdariptim şöyle çözdüm sorunu evin topraklama tesisatına ev eşyalarıda bağlı halde olduğundan onların yaptığı kaçak direk toprak hattına iletiliyor tabi haliyle bilgisayarımızda aynı hatta takılı olduğundan haliyle oda nasibini alıyor..
Sadece bilgisayara özel topraklama yaptım daha çarpmıyor elektrik....
(Ev eşyaları buzdolabı,çamaşır makinası,bulaşık,fırın bunlar hepsi topraklama hattına bağlıdır bunlardan biri kaçak verse hatta bulunan bütün cihazlar alıyor o kaçak akımı)

Son Düzenleme: Kapalı Hesap (59205) ~ 25 Şubat 2012 14:29
Kapalı Hesap (200174)
25-02-2012, 14:26   |  #10  
Kapalı Hesap
3,759 mesaj
Alıntı: Boracalin  
Kasanın arkasında ki anakartın arkasında ki aynasını (usblerin oradaki metalik kısım) kontrol kalemi ile kontrol ettiğimde elktrik var görünüyor

Bunu nasıl önleyeceğiz ?  :(

Sana tavsiyem eğer oturduğun ev toprak zemine yakınsa elektrikçilerde şöyle bir kablo al kasanın dışına tak diğer ucu ise toprağa sok (su ile ıslat kabloyu soktuğun bölümü) sonra bi bak kaçak olacakmı kesin olmayacaktır...
Ülkemizde bozulan ev eşyalarının % 90'ı yalış tesisattan bozuluyor...
Ben böyle denedim sonuç verdi temelli olarak böyle bir toprak hattı kurdum rahatım
Kablo ne kadar kalın olursa o kadar iyi iş yapar (bakır)
[url=http://bit.ly/c25MCx][/url]

Son Düzenleme: Kapalı Hesap (59205) ~ 25 Şubat 2012 14:27
Boracalin
25-02-2012, 14:28   |  #11  
Boracalin avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,591 mesaj
Alıntı: Artisit Genç  
sistemi yenilemişşsin vay be :D 
o kasaya bi hd5850 vereyim.
Varmı az kullanılmış :D PM at...

Boracalin
25-02-2012, 14:33   |  #12  
Boracalin avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,591 mesaj
Alıntı: kesko  
Sana tavsiyem eğer oturduğun ev toprak zemine yakınsa elektrikçilerde şöyle bir kablo al kasanın dışına tak diğer ucu ise toprağa sok (su ile ıslat kabloyu soktuğun bölümü) sonra bi bak kaçak olacakmı kesin olmayacaktır...
Ülkemizde bozulan ev eşyalarının % 90'ı yalış tesisattan bozuluyor...
Ben böyle denedim sonuç verdi temelli olarak böyle bir toprak hattı kurdum rahatım
Kablo ne kadar kalın olursa o kadar iyi iş yapar (bakır)
[url=http://bit.ly/c25MCx][/url]
Maalesef o dediğini deneme şansım yok 7. kattayım :) 
Bu buraya epey yağış düştü , acaba onunla ilgili olabilir mi ? Topraklama sorunu ? Şimdiye kadar yoktu çünkü ?

Kapalı Hesap (200174)
25-02-2012, 14:49   |  #13  
Kapalı Hesap
3,759 mesaj
Maalesef o dediğini deneme şansım yok 7. kattayım :) 
Bu buraya epey yağış düştü , acaba onunla ilgili olabilir mi ? Topraklama sorunu ? Şimdiye kadar yoktu çünkü ?
Binaları bu yüzden sevmiyorum işte bütün binanın toprak hattı bir kablo üzerine bağlı
Yağmur konuusnda ise bilgim yok inşallah çözersin arkadaşım ama o elektrik donanımına zarar verebilir..
Haberin olsun.

Banned
25-02-2012, 15:46   |  #14  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 10
2,368 mesaj

Boracalin mesaj kutun dolu
burdan söyliyim şaka değilse 260 dan verecem
full kutu+1yıl garanti.

Kapalı Hesap (154666)
25-02-2012, 16:02   |  #15  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj

Bilgisayar kasasının elektrik fişini prize ters olarak takıp kasayı kontrol kalemi ile kontrol et. Yine elektrik kaçağı varsa PSU kaçak yapıyordur. Eğer kaçak kesilirse önlem olarak kasadan bakır telle kalorifer borusuna bağlantı yap.

Kapalı Hesap (91855)
25-02-2012, 18:13   |  #16  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 25
2,006 mesaj

eğer toprak hattınız yoksa çok normal çünkü psu'ların içini açtıysanız toprak hattının kablosu psu'nun kasasına temas ettiğini görürsünüz psu kasasından da bilgisayar kasasının tamamına gider o elektrik

dabbe1
25-02-2012, 18:53   |  #17  
dabbe1 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
2,665 mesaj

elektrikçi çağır kontrol etsin kullandığın priz sortisinde toprak var mı yok mu baksın... bence ekletmende fayda var... o kaçak senide götürür... bir çocuk banyodan sonra kurulanmadan pc kasasına dokunmuş ve hastanelik olmuş en son komadaydı...

Banned
25-02-2012, 21:04   |  #18  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 0
108 mesaj

Fişi topraklı pirize takın. Pirizin toprak bağlantısı yapılmış olacak.
NOT: Eski binalarda topraklama sadece mutfak ve banyolarda olur. Odalarda topraklı priz olmasına karşın toprak bağlantısı yoktur.

Boracalin
25-02-2012, 23:34   |  #19  
Boracalin avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,591 mesaj
Alıntı: LZMA  
Fişi topraklı pirize takın. Pirizin toprak bağlantısı yapılmış olacak.
NOT: Eski binalarda topraklama sadece mutfak ve banyolarda olur. Odalarda topraklı priz olmasına karşın toprak bağlantısı yoktur.
Valla bina epey eski sanırım... 20-25 yaşında vardır...

Nötr bağlasak , prizi işimizi görür mü dersin ? 

En son anakartı tekrar söktüm tüm vida ve kasaya temas eden noktaları pvc bant ile izole ettiğimi düşünüyorum... 
Şu an epey azaldı yok gibi... Zaman zaman çok hafif bir çıtırdama oluyor... Ama ilk başlarda ki gibi can yakabilecek düzeyde değil... 
Ama hala daha kasanın arka tarafına kontrol kalemi ile dokunduğumda elektrik var görünüyor... Sanırım topraklama ile ilgili bir durum... :(((

dabbe1
26-02-2012, 00:38   |  #20  
dabbe1 avatarı
Yıllanmış Üye
2,665 mesaj
Valla bina epey eski sanırım... 20-25 yaşında vardır...

Nötr bağlasak , prizi işimizi görür mü dersin ? 

En son anakartı tekrar söktüm tüm vida ve kasaya temas eden noktaları pvc bant ile izole ettiğimi düşünüyorum... 
Şu an epey azaldı yok gibi... Zaman zaman çok hafif bir çıtırdama oluyor... Ama ilk başlarda ki gibi can yakabilecek düzeyde değil... 
Ama hala daha kasanın arka tarafına kontrol kalemi ile dokunduğumda elektrik var görünüyor... Sanırım topraklama ile ilgili bir durum... :(((

sakın yapma daha kötü... hatta ölümcül hata...

Boracalin
26-02-2012, 15:57   |  #21  
Boracalin avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,591 mesaj

Arkadaşlar , prizi söküp baktım , topraklı priz ama bir sorun var , prizin altında sadece iki tane kablo var   toprak , moprak hattı yok  

Prize , bakır kablo ile kalorifer tesisatından topraklama yapmayı düşünüyorum... Demir borularla döşenmiş tesisat... İş görür mü ?

dabbe1
26-02-2012, 16:03   |  #22  
dabbe1 avatarı
Yıllanmış Üye
2,665 mesaj

olmaz çakma elektrikçiler su tesisatını toprak olarak kullanıyor oda çarpılmana yolaçar... banyo yada mutfaktaki toprak hattını besleyen buata gir oradan toprak hattına ekleme yap...

Boracalin
26-02-2012, 20:31   |  #23  
Boracalin avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,591 mesaj
Alıntı: dabbe1  
olmaz çakma elektrikçiler su tesisatını toprak olarak kullanıyor oda çarpılmana yolaçar... banyo yada mutfaktaki toprak hattını besleyen buata gir oradan toprak hattına ekleme yap...
Yalnız bina çok eski 20-25 senelik , doğru dürüst toprak hattı olduğunu zannetmiyorum... 
Petek işi sıkıntılımıdır ?

dabbe1
26-02-2012, 20:35   |  #24  
dabbe1 avatarı
Yıllanmış Üye
2,665 mesaj

suyu kullananlar elektrik şokuna maruz kalabiliyor... kalbinde sorun olanlar kalp pili olanları öldürebilir... ölümcül olabiliyor... kontrolkalemi.com adresinden toprak hattı diye bölüm var oraya bak yada elektrikçiye toprak hattı çektir hayati bir konuda cimrilik yapılmaz...

Boracalin
26-02-2012, 21:45   |  #25  
Boracalin avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,591 mesaj
Alıntı: dabbe1  
suyu kullananlar elektrik şokuna maruz kalabiliyor... kalbinde sorun olanlar kalp pili olanları öldürebilir... ölümcül olabiliyor... kontrolkalemi.com adresinden toprak hattı diye bölüm var oraya bak yada elektrikçiye toprak hattı çektir hayati bir konuda cimrilik yapılmaz...
Şimdi ben kiracıyım , bireysel olarak daireye toprak hattı döşetmeye kalksam , ev sahibi sittin sene kalkmaz o işe.... 

Yalnız mutfak prizlerinden birinde toprak bağlantısı gördüm , acaba sağlıklı çalışıyor mu çalışmıyor mu onu öğrenmem gerek , eğer çalışıyorsa oradan bir ekle öteki prize toprak hattı çekebiliriz sanırım... 
Ama oda çalışmıyorsa yandı gülüm keten helva...