Kemoterapi sonrası Kemo-beyin durumu

Özgür Güçlüoğlu
27-01-2025, 21:41   |  #1  
Özgür Güçlüoğlu avatarı
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
9 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2017

Herkese selamlar. Annem Meme kanseri ve şu anda hormon tedavisi görüyor. Sorum ise şu;

Kemo-beyin denilen bir durum var. Meme kanseri hastalarında sık görülüyormuş. Annamde de unutkanlık ve sıradan işleri yapmakta zorluk hatta algılamada güçlük çekme gibi problemler var. Doktora gittik ilaç verdi vs.

Ama ben bu durumu yaşayan var mıdır. Bu durum hakkında bilgisi olan var mıdır onu öğrenmek istiyorum. Yani kısacası bu durum geçici midir ? Bu durumu tedavi etmenin önlemenin bir yolu varmıdır ?


Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

seto__
06-02-2025, 13:36   |  #2  
seto__ avatarı
Yönetici
Teşekkür Sayısı: 43
885 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2011

Ben de kendi annemin yaşadığı süreci baz alarak cevap verebilirim ama durum herkeste aynı değildir diye tahmin ediyorum. Annemin de benzer unutkanlık, beyin sisi, algılama sorunları olmuştu. Öncelikle sizin de muhtemelen bildiğiniz gibi sabırlı olmak gerekiyor, kendinizi tekrarlamanız gerektiğinde veya bir şeyi algılayamadığında sivri çıkmamak gerekiyor. Biz annemi bir derneğin örgü kursuna yazdırıp hocaya da durumu anlatmıştık. Orada öre söke el işini yapıyordu. Hem sosyalleşmesi hem de ince motor kaslarını kullanıp beynine de egzersiz olması için böyle bir kurs bulduk. Doktor mobilite egzersizleri, grup yürüyüşleri ve egzerlsizleri önermişti ama kendisinin belinde sakatlığı olduğu için bu tür hareketlerde ve toplu faaliyetlerde zorlanacağından biz kendisini hergün yürüyüşe çıkardık, kendi hızında dinlene yürüye dolaştırdık. Annemin tedavi süreci de çok ağır geçmediği ve normalde de sosyal ve aktif biri olduğu için gördüğüm kadarıyla annem süreci görece daha kolay atlattı. Bu süreç bizde yaklaşık 1-1.5 sene sürdü ama şu an bilişsel fonksiyonları da fiziksel durumu da gayet iyi. Kişiye göre daha uzun/kısa veya zor/kolay geçebilir tabii. Hem beynini hem vücudunu aktif tutacak minik aktiviteler yardımcı olabilir benim gördüğüm kadarıyla. Belediyelerin, derneklerin kurslarına ve aktivitilerine bakıp kendisine uygun bir etkinlik bulmayı deneyebilirsiniz belki siz de. Yine de bir doktora danışırsanız sizin için daha iyi olur. Geçmiş olsun.