Bilgi vermek amacıla donanım haberden aldıgım birşey paylaşmak istiyorum. Bir şey daha soracagım bu upslerin içerisindeki aküden dışarıya sürekli kurşun vb. agır metallerin gazları sızmaktaymış buna göre ben ups linı uzun süre dar bir odada çalıştıracagıma göre kesintisiz güç kaynagı almaktan vazmı geçmeliyim.
"Şehir şebekesinin elektrik-elektronik cihazlara 2 türlü tehlikesi vardır:
1-Voltaj dalgalanmaları
2-Ani voltaj bindirmesi
Şimdi bunları açalım:
1-Voltaj dalgalanması sanıldığı gibi tehlike arzetmez. Modern elektrikli cihazların çoğu geniş bir voltaj aralığında sorunsuz çalışırlar.
Voltaj dalgalanması trafoya uzaklığınız, çevrenizdeki işyerleri, bu işyerlerinin yoğun elektrik kullanımı vs gibi sebeplerle voltajın gün içerisinde değişmesidir. Bu değişim yavaş olduğundan (örneğin sabah 220 olan voltaj saat 8-9'dan sonra yavaş yavaş 160-170 voltlara düştükten sonra gece 11-12'den sonra 240'lara kadar çıkar) cihazlarınız için hiç bir tehlike arzetmez.
Bu şekilde aşırı uçlarda dalgalanmayı görmeniz için çok anormal bir elektrik şebekesinin olduğu yerde oturuyor olmanız lazım. Çoğunlukla şebekelerde 210 civarında elektrik vardır ve bu 15-20 volt oynar.
Yani ciddi bir tehlike yoktur. Cihazlarınız bu oynamaları çok rahat tolare eder.
"İçim rahat etsin" diyen uyduruk ta olsa basit bir regülatör ile bu sorunu halleder.
2-Ani voltaj bindirmesidir asıl korkmamız gereken. Bu bir dalgalanma değildir! Saliselik bir olaydır.
Aniden, birden aşırı yüksek voltaj gelir. Elektriğin sık kesildiği ve geldiği yerlerde karşılaşılır.
Saliselik olduğu için cihaza zarar vermeside o salise içinde olur. Siz o yükselmeyi hissetmeden cihaza ciddi zararlar verir. Cihazın sigortası atsa bile sızbildiği yere kadar zarar verir.
Bu tür voltaj fırlamalarını, parlamalarını regülatör ile önleyemezsiniz!
Regülatörlerin reaksiyon zamanları çok uzundur. Regülatör voltaj yükselmesini algılayıp onu regüle edene kadar voltaj vereceği zararı on kere verir.
Akım korumalı prizler de ne kadar iyi olurlarsa olsunlar bir yere kadar koruma sağlayabilirler. Onlarında reaksiyon süreleri vardır ve yetersiz kalabillirler.
Regülatörler voltaj fırlamalarında işe yaramadığından onu ha doğrudan şebekeya, ha UPS'e bağlamışsınız bir fark yoktur. Line-interaktif UPS'ler normalde şebekeyi by-pass verdiklerinden ups çıkışına regülatör koymanın hiç bir esprisi yoktur.
Bir elektronik cihazı mutlak olarak korumanın tek bir yolu vardır: şehir cereyanı ile muhattap etmemek!
Yani akımınızı bir aküden alacaksınız, akü çıkışındaki DC akımı bir invertör vasıtası ile AC akıma çevireceksiniz. Şehir cereyanını sadece ve sadece aküyü şarj etmek için kullanacaksınız.
Akü çıkışı sabit ve harmoniksiz olduğundan invertör çıkışında tertemiz 220V,50Hz cereyanınız olur. Şehir şebekesi isterse 30 volta düşsün isterse milyon volta vursun. En ufak bir şey hissetmezsiniz. Ayrıca bu cereyan mükemmel sinüs olduğundan ses sistemlerinde de çok temiz ses alırsınız.
İşte bu akü-invertör sistemine Online UPS deniyor.
Line-interaktif UPS'lere göre çok pahallıdırlar.
En basiti bile 500-600 liradan başlar.
-------------
Online UPS'ler genelde gürültülü çalışırlar çünkü fanları sürekli devrededir.
Verim kaybından dolayı da ısı üretirler.
Ayrıca UPS'lerinizi asla yattığınız, yaşadığınız odalarda tutmayın!
Yaşam alanlarında akü bulundurmak hiç de iyi değildir.
Sızan gazlar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. "
http://forum.donanimhaber.com/m_20485194/tm.htm