Kişisel Bilgilerinize, Önemli Temel Önlemler...

Turkish Developer
13-10-2009, 02:11   |  #1  
Turkish Developer avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
671 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

Merhaba. Çağımızın en büyük bilgi teknolojisi,  bilgisayarlar  ve internet  üzerine dayalı olduğu bir gerçektir.Her ne kadar sanal yolda yararlı bilgiler  kazanmak ve haberleşmenin yanı sıra çeşitli ihtiyaçlara sebep kullansada insanlar, bu sadece sanal getiri olarak bazan sınırlı  kalmıyor.İnternet üzerinde  faydalı bilgiler toplarken istenmeyecek derecede  internet kullanan bir kullanıcının kişisel bilgilerin çalınmasıda söz konusu olabiliyor, ve devamında,  maddi ve manevi zararlar'da ortaya çıkabilmektedir. Daha önceden CHİP ONLİNE 'de '' İnternet'te Birazdaha Güvenlik...  '' Başlığı altında, internet ve bilgisayar kullanıcıların dikkat etmeleri gereken hassasiyetlere ve Microsoft tarafından  kullanıcılarına yapılan uyarılara yer vermiştik. Çok yararlı bir bilgi olarakta, Kişisel bilgilerin korunması maksadındaki Temel Önlemlerde aşağıdaki yazıda yer almaktadır.

 

İnternetsiz bir günümüz bile geçmiyor artık. Alışveriş, rezervasyon, araştırma, iletişim... Kişisel bilgilerimizi İnternet ortamında kullanmak durumunda kalıyoruz. Peki bu bilgiler neler olabiliyor? Kredi kartı numaralarımız, vergi no, TC kimlik bilgileri, adres-telefon no, şifrelerimiz ve daha birçok bilgimizi paylaşıyoruz fakat ne kadar güvendeler, başka birinin eline geçme olasılığı nedir bilmiyoruz. Bu durumda yapmamız gereken bazı önlemler alarak bilgilerimizi güvenli hale getirmektir.

İnternet Alışverişi Güvenliği Yöntemleri

İnternet alışverişi günümüzde hızla gelişen uygulamalardan bir tanesi olmuş durumda. Çoğumuz artık internetten alışveriş yapıyoruz. Teknolojik açıdan veya yaşamımızı kolaylaştırması açısından çok faydalı olmasına karşın, alışveriş veya rezervasyon yaparken birtakım bilgilerimizi vermek zorunda kalıyoruz. Bu durum bizi bazı önlemler almaya zorlamalı.

Üçüncü taraf ödeme hizmeti:

En sağlıklı yöntemlerden biridir diyebiliriz. Kısaca:

Alışverişte kullanacağımız paramızı çevrimiçi bir hesaba aktararak ödemeyi o hesaptan yapmaktır. Böylece kredi kartı veya banka hesap numarası gibi bilgilerimizi başkalarıyla paylaşmak durumda kalmayız.

Ödeme hizmetini seçme ve kullanma:

Alışveriş yaptığımız sitelerde çoğunlukla ödemeler için standartlar oluyor. Eğer seçim şansı yaratmak istiyorsanız, gizlilik bildirimini okuyun ve kabul ettiğinizden emin olun. Kabul etmiyorsanız başka bir hizmeti kullanın.

Ödeme hizmetlerini daha güvenli kullanmanın bazı yolları şunlardır:

  • Ödeme hizmetlerinin parolalar veya kimliğinizin belirlenmesini sağlayan diğer bilgiler gibi hesap ayrıntılarını onaylamanızı isteyen e-posta iletilerini kesinlikle yanıtlamayın. Bu e-posta iletileri kimlik avı hırsızlığı dolandırıcılık girişimi olabilir.

  • Ürününüzü alacağanız siteyi karar vermeden önce sitelerin İnternet'teki reputasyonlarını araştırın, site hakkında değerlendirme yapmış insanların fikilerine önem verin.

  • Ürününüzü almadan ve bilgilerinizi vermeden önce kesinlikle şirket ile aranızda olacak olan şartnameyi okuyun.

  • Hesabanızı tanımadığınız bir kişi adına havale yapmak amaçlı kullanmayın.

  • Eğer değerli ürün veya ürünler alacaksanız, stoklarda oluduğu şeklinde bilgi veriliyor olmasına dikkat edin.

Kimlik avı hırsızlığı:

Kredi kartı numaralarımızı, kişisel bilgilerimizi,çeşitli sitelerdeki kullanıcı adı veya şifrelerimizi çalmak amacıyla yapılan dolandırıcılık türüdür.

Kimlik avı dolandırıcılığı yöntemleri neler olabilir?

En çok kullanılan yöntemler elektronik posta yoluyla olanlar; örneğin hesabınızı doğrulayın, piyangoyu kazandınız gibi yöntemler en güncel yöntemler. Böyle postalara kesinlikle cevap vermeyiniz, çünkü işletmeler kullanıcı adı, şifre, sosyal güvenlik numarası gibi bilgileri posta yoluyla sormamalıdır ve almamalıdır. Bu tuzaklar gerçekten çok iyi hazırlanıyor artık. Reputasyon açısından güçlü firmaların adıyla bu tarz postalar yollanıyor ve kullanıcı da yeterli bilgiye sahip olmadığından tuzağa düşebiliyor. Bu tuzakları ve önlemlerini aşağıdaki resimlerle daha iyi anlayabilirsiniz.

Nasıl görünür?

 


Şekil-1 Kimlik Avı Dolandırıcılığı Amaçlı e-posta İletisi


  • "Dolandırıcılar bu iletiye yasal bir Web sitesineymiş (1) gibi görünen, ama gerçekte düzmece bir dolandırıcılık sitesine (2) ya da resmi sitenin birebir aynısı gibi görünen bir açılır pencereye götüren bağlantı ekleyebilir."

  • Bu gibi durumlarda aşağıda da görebileceğiniz kontrollerimizden bir tanesi çok temel bir yöntemdir. Faremizi linkin üzerinde bekletip şüphelenendiğimiz farklı bir tanımlama görebiliriz. Bu da zaten o linki kullanmaktan çekinmemiz için yeterli bir nedendir.


  • Alınabilecek önlemlerden bir başkası da antivirüs programı veya casus yazılımlara karşı koyabilen güncel programlar araştırıp bulmak ve kullanmak.

  • Eğer İnternet tarayıcınız güncel ise; Örneğin İnternet Explorer 7 kimlik avı filtresi bu korsanlığa karşı önemli bir önlem olabilir. Yani İnternet tarayıcınızıda güncellemenizde fayda var.

Sonuç >>>

İnternet'teki bilgi ve kimlik hırsızlığını önlemek yukarıda alacağımız önlemlere bağlıdır.Günümüzde herseyin sanal ortamdan gerçeklestirildiğini düşünürsek, bilgi hırsızlığını önlememiz ve bilgisayarımızı buna hazırlamak hem maddi açıdan, hemde manevi açıdan yararlı olacaktır.

 

    Microsoft

        K.Doğu

        UEKAE

TURKİSH DEVELOPER

world_pc
13-10-2009, 11:52   |  #2  
world_pc avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
3,357 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2009

Sonuç >>>
İnternet'teki bilgi ve kimlik hırsızlığını önlemek yukarıda alacağımız önlemlere bağlıdır.Günümüzde herseyin sanal ortamdan gerçeklestirildiğini düşünürsek, bilgi hırsızlığını önlememiz ve bilgisayarımızı buna hazırlamak hem maddi açıdan, hemde manevi açıdan yararlı olacaktır.