arkadaşlar klavyeler nasıl çalışıyo acaba biz bir tuşa bastığımızda neler oluyo ve nasıl bastığımız tuş algılanıyo. klavye içerisinde bulunan işlemcinigörevi tam olarak ne. klavyelerdedi martis yapı nasıl okunuyo. yardımcı olanlara çok teşekürler.
klavye nasıl çalışır
geçen 4 hafta önce arızalı klavyemi çöpe atmadan önce açıp içine bakayım dedim.içinde sadece plastik plaka var.pek te kafa yoramadım şaşırmaktan.
bu bir odev mi? yoksa merak mi? cunku klavyenin nasil calistigini elektronikciler daha iyi anlatir. ve biraz makina dili bilmek gerek. hayatinin bir cok alaninda klavye vardir. cep telefonu, bankamatikler vs... her klavye ureticisi kendine has devreler tasarlayip uretim yapaiblir. yani bu konuyu arastirmak biraz sacma. eger bu bir odevse hocan kendisi aciklasin. neredeyse nvidia 8800 ler nasil calisir diye odev verecekler... sen de kodlari, semalari bulup hocaya sunacaksin ki bu IMKANSIZ!!!
istersen dijital semasini da bulabilirim. tabi elektronikci isen...
ya ben merak ediyorum. klavyenin çalışma mantığını inceliyodum klavye işlemcisinin ne işe yaradığını tam olarak anlamadım.
elektronik bilgide olsa yardımcı olursan sevinirim.
tabiki anlayamazsin dedigim gibi elektronik veya makina dili bilmen gerekir. klavyesine gore degisir. en basitinden bir hesap makinasininkini bile elektronik bilmeden anlayamazsin. birisinin bu durumu sana hikaye gibi anlatmasi gerekir... cok merak ediyorsan once elektronik ogren. klavyeyi merak eden hesap makinasini da merak eder, CPU yu da merak eder, BIOS u da merak eder, ses karti chiplerini de merak eder, ekran karti... hayatinin her alaninda bu klavyedeki basit olayin gelismis ornekleri var.
bana elektronik anlatan birkaynak gösterebilirimisin.oradan bakayım zaman. saece ben klavye işlemcisi ne yapar bunu istiyorum.işlemcinin bacak bağlantısı falan değil ve neden elektronik istiyo anlamadım
klavye üzerinde bir tuşa bastığında, tuşun yerin itanımlayan bir elektrik sinyali üretilir. Bu sinyal genlede, klavye içerisinde bulunan klavye işlemcisi tarafından tutulur.Bu işlemciye 8048,8042 işlemcileri örnek verebiliriz.
klavye işlemcisi bastığınız tuşun yerini belirten bu sinyali trama kodu adında bir numaraya çevirir,daha sonra klavye işlemcisi de bu numarayı bilgisayara gönderir. tabi bu gönderme işlemini arada klavye kontrolörü adı verilen klavye işlemcisi ile bilgisayar CPU arasında iletişim sağlayan chipler yerine getirir.
mesela birden fazla tuşa aynı anda bastın diyelim. klavye işlemcisi onları klavye tamponuna kaydeder.Tamponun kapasitesi genelde 10 karakterliktir.eğer bu tamponun kapasitesi aşılırsa lavye uyarı verir. Klavyenin tuşuna elini devamlı basılı tuttuğunda duyduğun beep sesinin nedeni de budur. Ta bi bu 10 karakterlik kapasite yeterlidir. Neden? çünkü işlemci kullanıcıdan daha hızlı çalışır.
ayrıca tuştan elinizi çektiğinizde de bir kod üretilir burada klavyeden elimizin çekildeiği ya da halen elimizin basılı durduğu bildirilir.aynı şekilde klavye işlemcisi tarafından bir numaraya çevrilerek tutulur. aynı işlemler söz konusudur. bu elinizin çektiğinizde klavyenin kod üretmesi bize tuşları birlikte kullandığımızda yarar sağlar.
CTRL+ALT+DEL gibi sitemin yeniden yüklenmesini sağlayan birleşik tuşlar. ya da en belirgin büyük harf yazmak için SHIFT+herhangi bir harf gibi...