Kopya oyun salgını Crysis'i kötü etkiledi

CHIP Online
01-05-2008, 17:51   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

Crysis'in yapımcısı Crytek PC'deki kopya oyun furyası yüzünden diğer oyun platformlarına yönelecek.

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Kopy ... -etkiledi_6672.html

Geçtiğimiz gün bir röportaj veren Yerli kardeşler, PC endüstrisindeki kopya kullanım oranlarından yakındılar. Said Yerli, "Crysis'in korsan kopyaları yüzünden çok rahatsızız. Crysis kopyalanma rekorunu elinde tutuyor ve hiç de sevindirici bir gelişme değil. Bir oyun konsola çıktığında PC sürümüne göre en azından 4-5 kat daha fazla satıyor. Biz de planlarımızı buna göre oluşturacağız. Elbette PC platformu için ürünler vermeye devam edeceğiz, ancak Crytek bundan sonra yoluna sadece PC oyunları üreten bir firma olarak devam etmeyecek" dedi.  

Röportajın tamamı http://www.pcplay.hr/modules.php?r=23 adresinden okunabilir.

CHIP Online notu: Yapılan araştırmalar, her oyunda kopya yerine legal sürüm kullanılsa üretici firmaların cebine milyarlarca dolar fazla gelir gireceğini gösteriyor. Crytek gibi PC platformları için harika oyunlar yapan bir firma bile iş gücünün bir kısmını konsol dünyasına ayırmayı planlıyorsa, eninde sonunda kopya oyunların PC platformunun sonunu getireceği açık seçik ortaya çıkıyor.

Tüm konu: Kopya oyun salgını Crysis'i kötü etkiledi

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Kopya oyunlar PC oyun endüstrisini yok eder mi?

Borga-x
01-05-2008, 18:22   |  #2  
İlk Maestro
Teşekkür Sayısı: 2
11,767 mesaj

Hangı oyun olursa kopyasını alın dicem ama şu Crysis için yapmayın. O kadar söyledik kopya almayın bakın bu adamlar bizi deniyor eger kopya almazsak Türkiye oyun endüstrisi büyür diye ama saolsun benım uyanık vatadaşım yine bildigini okuyor. Bu toplum bir gün kendini yok edecek haberi yok...

Alibaba
01-05-2008, 19:42   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
427 mesaj

kopyacılardan kurtulmak için istiklal mahkemeleri kuralım! :)

Atatürk bizi, molla ideolojileri kopyalamaya çalışanlardan öyle kurtarmıştı.

aslına bakarsan yerli kardeşler bile gençliğinde az oyun kopyalamamıştır.. ;)

koskoca micropsoft gibi firmalar bile bu konuda sabıkalı.

alma emektarın ahını çıkar aheste aheste.
ya da hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için!

soulmy
01-05-2008, 20:45   |  #4  
soulmy avatarı
Yıllanmış Üye
1,935 mesaj

Ya doğru söylüyorsunuz. Ama bazı şehirlerde orjinal oyun satan mağaza yok. Olanlarda ise her oyunu bulmak zor. Tabi adamlar da haklı herkes korsan oyun alıyor diye orj. oyun satmıyorlar. Tabi söylediğim İstanbul İzmir gibi şehirler geçerli değil. Söylemek istediğim Küçük şehirlerde orj. oyun bulmak zor. Şimdi internetten satın alınabilir diye. Doğru ama hiç kimse internetten alışveriş yapmayı güvenli bulmuyor. Bu problem korsan satan mağazaların kapatılmasıyla çözülebilir. Böyle forum sayfalarında n'lur korsan almayın demekle çözülmez.

OnnuuR
01-05-2008, 21:45   |  #5  
OnnuuR avatarı
Yıllanmış Üye
2,675 mesaj

Forumlarda da Crysis'in full versiyonunu yayınlıyolar etmediğim laf kalmadı onlara.
Ayrıca pasajlar korsan cd'ci kaynıyo hiç kimse bişi yapmıyo karakol da 2 sokak ötede anlamadım gitti gayet rahat adamlar.

soulmy
01-05-2008, 21:47   |  #6  
soulmy avatarı
Yıllanmış Üye
1,935 mesaj
Onur Baba
Forumlarda da Crysis'in full versiyonunu yayınlıyolar etmediğim laf kalmadı onlara.
Ayrıca pasajlar korsan cd'ci kaynıyo hiç kimse bişi yapmıyo karakol da 2 sokak ötede anlamadım gitti gayet rahat adamlar.
Ben de az önce demek istediğim buydu. Yani polisler birşeyler yapmazsa sorun asla çözülmez.

mavifmg
01-05-2008, 23:50   |  #7  
Yeni Üye
20 mesaj

Orjinal oyunları daha ucuza satmaları lazım bence.. evet maliyet'e ve iş gücüne baktığın zaman delilik gibi ama.. gerçekten ucuza satarak ( Yani kopyasını alıpta ne yapayım, 1 lira vereceğime 5 lira 7 lira verir orjinal alırım dedirtecek bir ucuzluk bahsettiğim.) sürümden kazanma mantığı güdülebilir. Yada ucuza satılan orjinal ürünlerde windows box , windows oem farklarındaki mantık yapılabilir. Eminimki bu şekilde belki yine bekledikleri kazanç olmayacak firmaların ama, hiç satmamaktan iyidir. Sonuçta elbette bilinçli olmak lazım, ancak bunu demeklede olmaz..  İnternet , paylaşım siteleri , kopya oyun satıcıları , pasajcı mantığı, heleki bizim gibi geliri düşük ülkelerde zor değişir.

Kısaca; Oyun yapımcıları, orjinal ürün mantığında değişikliğe gitmeli diye düşünüyorum.

erguvan
02-05-2008, 14:35   |  #8  
Taze Üye
13 mesaj

ben oyun fazla oynamıyorum çünkü yapılacak o kadar işim var ki oyuna zaman ayrılamıyor haliyle ama oynayanlara saygım var oyunlurı kopyalayıp satmaları çok yanlış bir eylem tabiki bu konuda onları vazgeçiremeyiz ama biz onlardan almayarak  o şahıslara çelme takmış  oluruz...

black_eternity
02-05-2008, 15:09   |  #9  
Üye
57 mesaj

sadece crysis i satın almak bu işi çözecek mi yani..biraz hayal dünyasında yaşıyorsunuz bence...oyun sektörü dediginiz milyarlarca dolarlık bir sektör..ve her oyunun kopyası mevcut ve genelde kopya oyunun internette yayılma oranı %80 civarında..sizse crysisten bahsediyorsunuz..sadece crysis ile çözülecek bi sorun değil bu..

OnnuuR
03-05-2008, 15:50   |  #10  
OnnuuR avatarı
Yıllanmış Üye
2,675 mesaj
black_eternity
sadece crysis i satın almak bu işi çözecek mi yani..biraz hayal dünyasında yaşıyorsunuz bence...oyun sektörü dediginiz milyarlarca dolarlık bir sektör..ve her oyunun kopyası mevcut ve genelde kopya oyunun internette yayılma oranı %80 civarında..sizse crysisten bahsediyorsunuz..sadece crysis ile çözülecek bi sorun değil bu..
Crsysis Türk yapımı bi oyun olduğu için bu kadar kızıyorum diğerlerinden banane ki.

M3ric
07-05-2008, 08:05   |  #11  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
385 mesaj

Televizyonda izledigimiz haberlerde korsan cd satisi yapanlarla ortaklik eden bir savci oldugu dahi ortaya cikarildi. Mahkemelerin guvenirligini sarsan bu insana siivl vatandastan daha agir ceza verilmeli ki ornek olsun. Insanlarin bu kadar cikarci oldugu bir dunyada muzik sektorunde oldugu gibi oyun ve sinema sektorunde de cok buyuk kayiplar yasanacak. Fiziksel olarak PC ve oyun konsolalrinin cogunda kopya engellenemiyor. Ancak bir konsol ureticisi standart disinda ozel uretim cd lerle sorunu engelledi. Gorunuse gore yakinda tum firmalar anlasarak kendi gelistirdikleri ve PC ler icin uretilmeyecek ortamlarda oyun ve hatta film saklama yolunu sececekler. Gelecekte boyle olacak gibi gorunuyor.

OnnuuR
07-05-2008, 17:35   |  #12  
OnnuuR avatarı
Yıllanmış Üye
2,675 mesaj

Bence bu oyunları CD yerine kopyalanamayan korumalı bi aygıt geliştirip ona yüklemeri gerekir ve oyunun kopyasının C: sürücüsünden çıkarıldığında da oynanama ması gerekir o zaman hiç bişe yapamazlar korsancılar.(o zamanda suç oranları artar gibime gelio:D kapkaç,soygun,gasp...:D)

samet1986
07-05-2008, 18:31   |  #13  
Yıllanmış Üye
944 mesaj
Onur Baba
Crsysis Türk yapımı bi oyun olduğu için bu kadar kızıyorum diğerlerinden banane ki.
Maalesef "diğerlerinden banane" diyip "crysis i orj. alın" demekle korsan bitmez. Crysis'in korsan satılmasınıda engelleyemezsiniz. Ya korsana tam karşı çıkarsınız, ya da destek...

Zaten oyunları korsan alıp, korsan bağımlısı olmuş birinden crysis'i orjinal almasını beklemek biraz hayalcilik olur. (Orjinal alanlarda var tabi, yok değil )

OnnuuR
07-05-2008, 23:04   |  #14  
OnnuuR avatarı
Yıllanmış Üye
2,675 mesaj

Sanmıyorum devir deişti adam babasını bile satıyo şimdiki zamanda.
Yılamz morgül eski çağın adamı.

Son Düzenleme: OnnuuR ~ 07 Mayıs 2008 23:07
erge_kc
10-05-2008, 00:15   |  #15  
Taze Üye
4 mesaj

Eğer bir ülkenin milli geliri düşükse ve buna bağlı olarak DENETİM faktörü SIFIR ise ister oyun ister müzik ister sinema aklınıza ne gelirse gelsin korsanlık her zaman böyle devam eder ve hiçbir sektör gelişemez..Hal böyle olunca biz de gelişemeden kalır ve yabancı sermayenin ağzına bakarız..
Keşke bizim millet yeterince eğitilmiş olsaydı,korsanın önüne geçilseydi ve her türlü sektörde TÜRK MALI damgasını görebilseydik.Böylece her zaman bu kadar emek verilerek hazırlanan projelerin gerçekten ne vermek istediğini anlardık...