Kuzey Avrupa ve İskandinavya

theironman
03-06-2006, 21:23   |  #1  
theironman avatarı
OP Genel Denetmen
Teşekkür Sayısı: 63
8,347 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Merakımdan olsa gerek, yabancı ülkeleri araştırmak da hobilerim arasındadır; bir süre İskandinav ülkeleri ve Kuzey ülkeleriyle ilgili ufak bir araştırma yaptım; çok ilginç şeyler öğrendim. Sizle de edindiğim bilgileri paylaşmak istedim.

*) Kuzey ülkeleri... İngiltere (England), İzlanda (Iceland), Norveç (Norway), İsveç (Sweden), Danimarka (Denmark), Finlandiya (Finland), Rusya (Russia) ve daha sayabileceğimiz birkaç ülke daha Avrupa'da yer alıyor bildiğiniz üzere.

*) İzlanda coğrafik olarak Avrupa'ya bağlı değildir ancak İzlanda'lılar kendilerini Avrupa'lı olarak kabul ederler. İzlanda yani orjinal adıyla Iceland buzlu zemin anlamına gelen bir isim taşır ve konumuyla bu isim bağdaştırılabilir; oldukça soğuk bir ülkedir.

*) İsveç ve Norveç de bilindiği üzere İskandinavya'da bulunurlar; isveç AB üyesiyken Norveç bunun dışında kalmıştır. Norveç ve İzlanda'nın Avrupa'da olup, gelişmişliğini en az İsveç kadar tamamlamalarına rağmen neden AB'de olmadığı sorusu yerindedir. Zira Norveç ve İzlanda'nın AB'ye girmemesi için pekçok nedeni vardır. Bunun en başında Balıkçılık gelir. AB'de balık avıyla ilgili yaptırımlar ve sınırlamalar oldukça fazla, oysa bu ülkeler geçimlerini büyük oranda balıkçılıkla sağlarlar (ihraç ürünleri büyük oranda dondurulmuş balıktır). Ve bunun gibi bazı nedenlerden ötürü AB'de yer almazlar.

*) Norveç'le ilgili bir diğer bilgi: Bu ülkenin kışları coğrafi konumu itibariyle çok soğuk olması gerekir, ancak sıcak su akıntısı Norveç'in iklimini ılımanlaştırır.

*) Norveç, İsveç, İzlanda, Danimarka ve Finlandiya'da yaşayan ulusların kan bağları vardır. İskandinav ülkelerinde yaşayan insanların kendilerini Avrupalı olarak görmek şöyle dursun kendilerini Avrupa'dan daha üstün olduklarını düşünürler.

*) Norveç gibi ülkelerde intihar olayları fazladır. İlginç değil mi? Geçim sıkıntısı olmayan bir ülkede neden intihar olayları sık yaşanır? Bunun aslında spesifik bir nedeni var. Norveç'in kuzey enlemlerinde yer aldığını söylemiştik. Burada kışlar uzun, yazlar kısa, günler ve geceler arasında da büyük farklar vardır. Türkiye'de olduğu gibi 14 saat gündüz 10 saat gece şeklinde gün ve gece birbirini takip etmez. Kaba bir rakam verecek olursak 4 ay gece ve yılı geri kalanı gündüz olarak yaşanır ülkenin kuzeyine gidildikçe. 4 ay hiç durmadan gecenin olduğunu bir düşünün. Yatıyorsunuz gece, kalkıyorsunuz yine gece. İnsanlar işine, okuluna sürekli gece gitmek zorunda, öğle yemeklerini de gece yiyorlar. Aynı bağlamda sürekli gündüz olduğunda da insanlar gündüz uyumak durumunda. İntihar olayına dönecek olursak; gecelerin uzun sürdüğü zamanlar insanlar psikolojik olarak yıpranıyorlar ve her hafta düzenli olarak ışık terapisi adı altında bazı özel seanslara katılıyorlar. Güneş ışığı ihtiyacını bu şekilde karşılamaya çalışıyorlar; ancak bunun yeterli olmadığı zamanlar insanlar bunalımdan intiharın eşiğine gelebiliyor. İntihar olaylarını önlemek için ülkedeki köprüler canlı renklerle bezenmiştir; yani insanı hayata döndüren, ölümü düşündürmeyen renkler.

*) Norveç, İsveç, İzlanda, Danimarka, Finlandiya ülkelerinin bayraklarında aynı desen vardır, renkleri farklıdır sadece. Bu ülkelerin birbiriyle olan bağlarını bu da ortaya koymaktadır.

*) İngiltere'nin içinde özerk uluslar vardır. İskoçya (Scotland), Galler (Wales), ve Kuzey İrlanda (Northern Ireland). Breaveheart filmini sanırım hatırlayacaksınız, William Wallace'in İskoçlar'ın özgürlüğü uğruna neler yaptığını biliyorsunuz. Bunca iç savaşa rağmen İngiltere bu ulusu içine almıştır ama iç işlerinde serbest bırakmıştır. Dünya kupasında bu ufak ayrıntıyı bilmeyenlerimiz olabilir, hatırlatalım:

UK - United Kingdom. Mavi bir bayrağı var ve +x işaretlerinin üstüste gelmiş şekilde bir simgesi var. İngilizlerin kendi bayraklarına 'Union Jack' adını vermiş, nedenini bilemiyorum. Dünya kupasında İngiltere UK olarak sahaya çıkmayacak; kendi adına çıkacak. Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda ise dünya kapısında ayrı ayrı varlar ve kendilerini temsil edebiliyorlar. Bu ülkelerin kendi meclisleri var, kendi kararlarını alabiliyorlar ancak dış ilişkilerde son söz İngiltere'nin oluyor. United Kingdom işte bu şekilde açıklanabilir.


Burada anlattıklarım aslında genel bir ifadeydi. Eksik olan  ya da yanlış telafuz ettiğim bir ifade olabilir, affınıza sığınıyorum.

*) Bugün Hürriyet'te okuduğum bir haber de bu son yazdığım olay bağlantılı aslında. The Times'de bir haber çıkmış ve 2020'de özgürlüklerini ilan edecek olası ülkeleri haritada işaretlemiş ve kendi ulusunu bile parçalanmış göstermiş. Elbette bu anlatılanlar The Times'in kendi öngörüleri; bir dayanağı yok. Ona göre yaklaşımda bulunmakta fayda var.


Son olarak bu yazdıklarım tamamen bilgi paylaşımı içindir; bunları aramızda bilenler de vardır, bilmeyenler de... Zamanım oldukça böyle konuları sizlerle paylaşmayı düşünüyorum.

Banned
03-06-2006, 21:28   |  #2  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 0
1,148 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

yazı için teşekkürler elvis32
saygılar...

make-believe
03-06-2006, 21:49   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,836 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2006

Sevgili elvis32; İngiliz bayrağının adı evet 'Union Jack' olarak geçer ama çoğu İngiliz niye böyle dendiğini dahi bilmez. Tabiki her şeyin tarihsel bir kökeni var burda da olduğu gibi.

Bu terim,  kesin olmamakla birlikte 1700'li yıllara dayanıyor.'Jack' kelimesinin İngiliz tacını devralan İskoç Kral  James VI'dan kaynaklanmış olabileceği söyleniyor. Çünkü Latince'de Jacobus yani Jack : James'ikarşılıyor. Bu kralın bayrağın dizaynını da yaptığı görüşü hakim. Union kelimesi de zaten birlik anlamına geliyor.

Güzel, kültürel bir konu açmışsın, ben de bu konuya katkı yapayım dedim.

theironman
04-06-2006, 00:07   |  #4  
theironman avatarı
OP Genel Denetmen
Teşekkür Sayısı: 63
8,347 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Sağol make-believe, güzel bir eklemede bulunmuşsun, benim de bilgim oldu.