Laptop Bataryasını Nasıl Kullanıyorsunuz???

Phoenix_
23-06-2010, 23:14   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
895 mesaj

Arkadaşlar hem merak ediyorum nasıl kullandığınızı hem de bir şey soracağım.

Batarya takılı diyelim ki.Tamamı dolu.Sistem Tepsisi'nde "Pil %100.Dolmuyor" Yazıyor.Bu o an ***Bataryanın Kullanılmadığını*** mı gösterir?Yani bataryadan akım geçmez mi.

Merakım da şuradan kaynaklanıyor.Birisi diyor ki batarya takılıyken kullanılmaz elektrikle.Bataryasız kullanmalısın...
Diğeri diyor ki artık Akıllı Bataryalar var.Doluyken akım geçmez yani kullanılmaz .Prizden alır gücünü laptop.Bu makinayı ani kesintilere karşı korur diyor.

Ne yapayım.Bulunduğum yerde " ADSL i resetleyecek biçmde voltaj düşmesi,elektrik kesintisi oluyor" bu da önemli :))

Anket
Phoenix_
23-06-2010, 23:16   |  #2  
OP Yıllanmış Üye
895 mesaj

500. Mesajımı da Post Kasarak Kendi Konumun altına yazmış oluyorum.Hep özenmişimdir post kasmaya :))

Kendime hayırlı olsun :))

mcafee23 ayrılmıştır
23-06-2010, 23:33   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
3,717 mesaj

fişe takılı %100 batarya dolmuyor durumunda elektrik bataryadan kullanır.Ancak % 1 bile düşse adaptör bunu %100'e tamamlar.(Daha doğrusu düşmesine hiç izin vermez gerektiğinde devreye girer ve 10-15 sn elektrik iletip durur)
Bu durumda dikkat ettiyseniz adaptör düşük güçte çalışır soğuktur veya soğumaya başlar.Buradan adaptörün fazla güç kullanmadığı ve kontrolün bataryada olduğunu gösterir.Adaptör bilgisayara hiç takılı olmadığında da fişe takılı olsa bile soğur.
Adaptörün soğuması kullanılmadığını veya az ihtiyaç duyulduğunu gösterir.

Tam tersi durumda %10 doluyor durumu varken azalmakta ısrar eden bataryayı hem aynı seviyede tutmak hemde doldurmak amacıyla adaptör aşırı ısınır.Bu durumda da pil şarj durumundadır.
Pil takılı değilken bilgisayar prize bağlı ise adaptör her daim sıcaktır
Pil sadece bilgisayara takılı olmadığı zaman kullanılmaz durumdadır.

Son Düzenleme: mcafee23 ayrılmıştır ~ 23 Haziran 2010 23:35
Roadrunnner
24-06-2010, 00:14   |  #4  
Yıllanmış Üye
694 mesaj

Bu adreste güzel bilgiler var.Başlığa aldanma.Sadece satın alma rehberi değildir.Aynı zamanda laptop kullanımına dair ince bilgiler vardır.Bataryalar konusu biraz aşağılarda kalmış...

Son Düzenleme: Roadrunnner ~ 24 Haziran 2010 00:20
noleafclover
24-06-2010, 00:59   |  #5  
Yıllanmış Üye
311 mesaj
Alıntı: mcafee23  
fişe takılı %100 batarya dolmuyor durumunda elektrik bataryadan kullanır.Ancak % 1 bile düşse adaptör bunu %100'e tamamlar.(Daha doğrusu düşmesine hiç izin vermez gerektiğinde devreye girer ve 10-15 sn elektrik iletip durur)
Bu durumda dikkat ettiyseniz adaptör düşük güçte çalışır soğuktur veya soğumaya başlar.Buradan adaptörün fazla güç kullanmadığı ve kontrolün bataryada olduğunu gösterir.Adaptör bilgisayara hiç takılı olmadığında da fişe takılı olsa bile soğur.
Adaptörün soğuması kullanılmadığını veya az ihtiyaç duyulduğunu gösterir.

Tam tersi durumda %10 doluyor durumu varken azalmakta ısrar eden bataryayı hem aynı seviyede tutmak hemde doldurmak amacıyla adaptör aşırı ısınır.Bu durumda da pil şarj durumundadır.
Pil takılı değilken bilgisayar prize bağlı ise adaptör her daim sıcaktır
Pil sadece bilgisayara takılı olmadığı zaman kullanılmaz durumdadır.
Peki o zaman bu nasıl oluyor?

Arkadaşım bu yazdıklarının neresini düzelteyim ki?
Bilgisayar teknisyenliği yapıyorsun da hiç mi elektrik nedir akım nedir nasıl çalışır bunlar hakkında bilgin yok.

Atıyorum pc 100 watt güç tüketiyor.
Senin mantığına göre bunu bataryadan güç alarak yapıyor ama batarya boşaldıkça adaptör bataryayı dolduruyor.Bu mantığa göre soğuduğu anlarda güç havadan mı geliyor?

Son Düzenleme: noleafclover ~ 24 Haziran 2010 01:00
mcafee23 ayrılmıştır
24-06-2010, 01:17   |  #6  
Yıllanmış Üye
3,717 mesaj
Alıntı: noleafclover  
Peki o zaman bu nasıl oluyor?

Arkadaşım bu yazdıklarının neresini düzelteyim ki?

Bilgisayar teknisyenliği yapıyorsun da hiç mi elektrik nedir akım nedir nasıl çalışır bunlar hakkında bilgin yok.

Atıyorum pc 100 watt güç tüketiyor.

Senin mantığına göre bunu bataryadan güç alarak yapıyor ama batarya boşaldıkça adaptör bataryayı dolduruyor.Bu mantığa göre soğuduğu anlarda güç havadan mı geliyor?

o zaman işletim sistemi ve laptop markasını kesin söyleyeceksin kesin cevap alacaksın

benim ki şarj ediyor nasıl olacak

her yazılan her makinede doğrudur demiyorum ki genelinde olanı yazıyorum.

Monster'in bazı modellerinde batarya takılı olmadan direk fişe takılı olarak çalışmıyor.O da ona özgü birşey

Bunu yazacaktım aslında oraya ama sonra sayfada konu dağılıyor ve yazı uzuyor

Aynı makinede aynı pil ile işletim sistemi farkını görüyor musun?
vista

win7

Son Düzenleme: mcafee23 ayrılmıştır ~ 24 Haziran 2010 01:46
noleafclover
24-06-2010, 01:42   |  #7  
Yıllanmış Üye
311 mesaj

O zaman senin makina bayaa bi eski
Tam tarihi bilmiyorum ama yaklaşık son 4 senedir Türkiye de satılan her laptop akıllı batarya kitleri gömülü satılıyor
Bu bataryalar dolar dolduktan sonra şebeke ile hiçbir bağlantıları kalmaz
Beklemeden dolayı(Her pil zamanla biter son kullanma tarihi geçmiş pillerin sudan ucuza satılma sebebi budur) artı bu batarya kiti bataryadan beslendiğinden dolayı batarya doluluğu zamanla azalır. Doluluk  %94 e düştüğü anda tekrar şarj etmeye başlar.(Buda sürekli prize takılı kullanan bir kullanıcıda 10-15 gün sürer)
Yani soruyu soran arkadaşın cevabı şudur;
Evet dolmuyor yazdığında pil gerçekten de Ağzı kulaklarına varıyor dolmuyor.
Doluyor olsa  pilin seviyesi nasıl %95 e düşer?
Notebook larda desktop lar gibi bir güç ünitesi olmadığı için ani güç kesilmeleri arıza yapmasına + veri kaybetmenize sebep olabilir.Bu yüzden bataryayı notebooktan çıkarmayın

mcafee23 ayrılmıştır
24-06-2010, 01:54   |  #8  
Yıllanmış Üye
3,717 mesaj

makine casper nirvana t6400 işlemcili nisan 2009 çıkışlı bir makina
win7 çıktığında pil seviyesi ölçme konusunda yanlışlıklar olduğu için microsoft tarafından açıklama yayınlanmıştı.Sanırım güncelleme ile düzeltildi ancak pilin takılı olduğunu anlamasına rağmen şarj etmeme sorunu düzeltilemedi.Fişe takılınca algılıyor ancak 2-3 dakika sonra şarja başlıyor
Konu ile ilgili linkler
http://www.teknoblog.com/donanim ... ek-suclu-degil.html
https://www.chip.com.tr/forum/win-7-pil-algilanamadi_t158996.html

Son Düzenleme: mcafee23 ayrılmıştır ~ 24 Haziran 2010 02:13
infoman
24-06-2010, 08:26   |  #9  
infoman avatarı
Yıllanmış Üye
2,884 mesaj

adaptör takılı iken adaptörden kullanır ve bataryayı şarj eder batarya dolu ise bataryayı kullanmaz.
batarya içindeki devre bir miktar elektrik tüketir ve bazende batarya kendiliğinden biraz güç kaybeder böyle durumlarda tekrar şarj eder fakat kendiliğinden çok çok az bir boşalmanın süresi 1-2 gündür. 
Elektrik kesintisi sonucu bataryanın devreye girme süresi ortalama 0.4 milisaniyedir.
Pil seviyenizi belirleyen batarya içindeki devredir. Bu devre aşırı şarjı ve aşırı ısınmayı engeller aynı zamanda ne zaman şarj edileceğini, pilin sağlık durumunu belirler. bu devrenin sağlıklı çalışması ve bozulmaması için enerjisinin hiç bitmemesi lazım yani pil %0 olup bilgisayar çat diye kapanana kadar kullanmak bu devreyi bozar. Sonra % 97 de dolu der yada batarya aşırı şarj olur, ısındığında şarjı kesmez, seviye ve süreyi yanlış ölçer. Bataryaların düzensizleştiren yada bozuldu dedirten genellikle bu devrenin cortlamasındandır.

%98 batarya dolu yada doluyor gibi uyarılar alıyorsanız :
Gelişmiş güç ayarlarını açıp pil sekmesindeki kritik pil seviyesini %3 e alın. Bilgisayarınızı aşırı işlemci gpu ram ve hdd kullanmayacak düzeyde normal olarak hazırda bekletmeye geçene kadar bataryadan kullanın. hazırda bekletme durumunda bilgisayarınızı hiç açmadan ve şarja takmadan 3-5 saat dinlendirin sonra yine bilgisayarı hiç açmadan şarja takın ve yine bilgisayarı çalıştırmadan pil dayanma sürenizin yaklaşık 2 katı kadar şarjda tutun. örneğin benim pilim 2 saat 30 dk dayanıyor ben  5 saat kapalı şarjda tutuyorum.
bu işlemi ayda bir veya 15 şarj deşarj dan sonra bir kere yapın.
bu konuyla alakalı bir blog yazısı yazacağım:)

Kapalı Hesap (135391)
24-06-2010, 15:46   |  #10  
Kapalı Hesap
2,758 mesaj

Kullanmıyorum. 2 sinide yakınca , kullanmamaya karar verdm.

Phoenix_
24-06-2010, 17:52   |  #11  
OP Yıllanmış Üye
895 mesaj

tartışma tadında yazılmış biraz pek anlamadım :))

yani batarya takılı ve şarj halindeyken kullanırsam pilimin ömründe büyük bir düşüş olur mu???

asıl amacım bunu sormaktı :))

infoman
24-06-2010, 21:54   |  #12  
infoman avatarı
Yıllanmış Üye
2,884 mesaj

yok düşüş olmaz. pil dolduğunda adaptörden kullanır.

Phoenix_
25-06-2010, 12:44   |  #13  
OP Yıllanmış Üye
895 mesaj

teşekkür ederim :)