1-laptop diski masaüstüne takılır mı ? teknik olarak mümkün mü ?
2-ikisinde de işletim sistemi olursa boot sorunu olur mu ? hangisinden boot edeceğini ayarlayabilir miyim ?
laptop diski masaüstüne takılır mı ?
laptop diski ancak harici kutusu ile takılabilir çünkü ince olduğu için tutturucak vidası yokh
2si boot sorunu olurmu harici ile e-sata veya sata ile takılmış ise sonradan kurulsa sorun olmaz gibime geliyor ama bariz kasılır orası kesin :)
Öncelikle çok teşekkürler. Şimdi ben uzun süreli kullanımlardan bahsetmiyorum vidalar tutmasa da olur :). veri aktarımı ve küçük müdahaleler için laptop'ın diskini kısa süreli masaüstüne takıp işimi görebilir miyim onu öğrenmek istiyorum.( ör; laptop'ın şarjı bitti diski çıkarıp masaüstünde takıcam gibi..) Bu konuda herhangi bir problemle karşılaşır mıyım ? nasıl bir kurulum gerekir vs.. vs.. yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Uzun süreli de takabilirsiniz :) Sata sürücülerin büyüğü, küçüğü tümünün giriş ve çıkış yuvaları birbirinin aynısıdır. O yüzden ek bir kurulum bilgisine ihtiyacınız yok efendim. Sadece yavaş usb hızı yerine hızlı sata ile bağlantı yapacağınızdan, kasa içi hava sirkülasyonu ve serinliğini sağladığınız sürece hiçbir problem yoktur.
Aslında konu ile ilgili daha önce de sorular soruldu. Bu tarz şeyleri Google'dan da ararsanız binlerce sonuç gelecek karşınıza. Alttaki, benim yanıtladığım bir tanesi :
Teşekkürler, voltajdan bahsetmişsiniz sizce böyle bir iş riskli midir ? bir de dizüstü pc lerdeki işletim sistemleri sadece o pc için galiba yani diski farklı bir sisteme takınca işletim sistemi çalışır mı ?
Voltaj günümüzde sorun oluşturmuyor pek. Biraz eski anakartlar ve çok yetersiz güç kaynaklarıyla ilgili aslında o durum. Bir problem olmaz. İşletim sistemi de anakart çipleri ve sürücülerinin birebir aynı olması lazım. Yoksa yine de çalışır işletim sistemi (en azından markaya özel Windows kurulumlarını OEM lisans olarak değiştiren cracklar mevcut), ama her seferinde onlarca sürücü kurulumu gelecektir karşınıza ve çoğu zaman da yeni donanım; kurulu mevcut eski donanım sürücüsü ile çakışacağından mavi ekran hatası da pekala alabilirsiniz.
O iş şöyle olabilir. Misal dizüstündeki çip ve işlemci tipi ile masaüstündeki aynı tarzdır. Ekran ve ses kartı sürücüleri de aynıdır. XP bu tip durumlarda oldukça seçici olsa da (anakartın en ufak bir değişiminde kullanıcı ve donanım id'si de değiştiğinden işler çok karışıyor) mesela kurulu Windows 7 dediğim şekilde OEM olarak yazılımsal donanım kilidi kapalı hale getirilmiştir. Tabi, o zaman aynı sabit sürücü iki bilgisayarda da kullanılabilir. Ama bakarsak bunun pratikte ne gibi bir anlamı var, yani tartışılır aslında :)