İyi Günler Arkadaşlar,
Benim bilgisyarımda Windows 7 ve Linux Mint işletim sistemleri yüklü.Merak ettğim konu şu;
Ben linux kullanırken bilgisyara giren bir windows virüsü diğer işletim sistem olan Windows 7 yi etkiler mi?Yani bir sonraki boot da Windows 7 ile başlasam bilgisyara giren o windows virüsü Win7 yi etkiler mi?
Şimdiden teşekkürler...
Linux a giren Windows virusü Windows u etkiler mi?
Linux için yazılan virüs ile Windows için yazılan virüs farklıdır. Bir ikincisi siz bir birinden bağımsız 2 işletim kullanıyorsunuz. Sadece sürücüleri görebiliyorsunuz. Yani Linux'a giren virüs Windows'u etikilemez.
Linux kullanırken windows virüsünü bilerek veya bilmeden çalıştırırsanız virüs Linux'e zarar veremez ama diğer disklerdeki işletim sisteminin ya da yedeklerinizin exe'lerine bulaşabilir.
Windows 7'yi açınca da bilmeden çalıştırdığınız virüslü dosya windows 7'nin sistemini etkilemeye böylece başlamış olur
Peki iki işletim sisteminin kullandığı klasörleri ayırabilir miyim? windows ta kullanıcıların kullandığı klasörleri ayırmak gibi...yani linux ta kullandığım dosyalar windows ta kullanılmasınlar aynı şekilde diğeri işletim sistemi için de geçerli bu dediğim..
Kullanıcıların kullandığı klsaörleri ayırdığınızda bunun virüsün o klasöre bulaşmasını engellemiş olmuyorsunuz ki ayırsanız da bu problemi çözmez.
İki işletim sistemi de windows olsaydı disklerin birbirini görmesi regedit ayarı ile engellenebilirdi
Linux'ta Windows virüsü çalışmaz. Çalışmadığı içinde diğer klasörlere bulaşmaz. Virüs'lü olduğunuz bildiğiniz dosya eğer Linux'un kurulu olduğu Harddisk te ise Windows zaten ext4 dosya sistemi ile biçimlendirilen bölümleri görmüyor. Bu da Linux'ta ki virüsün Windows'un görmesini engelliyor. Ama siz Virüs'lü bildiğiniz dosya Windows'un kurulu olduğu bölüm üzerinde ise belki bu sorun yaratabilir.
Yani virüslü dosya hdd de mevcut olacağı için o dosyaya erişimde windows altında, o virüslü dosya windows a zarar verebilir.sonuç olarak öyle değil mi?
Bir önceki mesajımda hangi durumda zarar verebileceğini yazdım. Yeniden yazıyorum. Linux dağıtımlarının dosya sistemi şuan çoğunlukla ext3 ve ext4. Windows NFTS, FAT ve FAT32 (iletim sistemine v.b. durumlara bağlı) dosya biçimlendirme sistemini kullanıyor. Linux dağıtımları Windows'un içeriğini görebiliyor. Ama Windows Linux'un kurulduğu disk bölümünü görmüyor. Yani otomatikman eğer Virüs'lü dosya Linux'un kurulduğu alanda ise Windows disk bölümünü görmediği gibi Virüs'lü dosyayı da görmüyor. Linux Mint dağıtımını kullandığınızı yazmışsınız, Linux Mint'te iken Virüslü dosyayı Windows'un kurulu olduğu ve kullandığı (örnek olarak C,D bölümleri v.b.) yere atarsanız Windows bundan etkilenebilir.
geri-bildirimiz için teşekkür ederim..bu konuda bir sorunum kalmadı.
Bu konuyla ilgili SUDO Temmuz sayısına mutlaka göz atın...
SUDO Temmuz sayısı: http://sudo.ubuntu-tr.net/sudo/i ... muz_2010_sayi21.zip
Yalnızca siz değil, Linux güvenliğini merak eden herkes için...
sonuç şu ki; linux de indirdiğin windows virüsü sorun olmazken, win7 yi açtığında o virüsle yüzleşebilirsin.
yani sırf şunun için şu foruma üye oldum.
insanların linux hakkındaki cahillikleri o kadar fazla ki inanın kahroluyorum.
tabiki iyi niyetinizden eminim ancak burada cevap veren arkadaşlar sanırım linux'u ciddi anlamda kullanmadılar.
maalesef tam olarak emin olunmayan konudaki kesin yorumlar yapmak insanların linux'e önyargılı bakmasına neden oluyor.
öncelikle linux'e virüs girmez derken nasıl girmez onu bilmemiz gerek.
adım adım ilerleyelim.
1--windows ve linux için çok farklı çeşit virüs çeşidi olmakla beraber windows virüslerin %99'u linux bilgisayara adımını bile atamaz çünkü windows için yazılmıştır. en ilkel benzetme ile yapacak olursak windows'taki c klasörü linuxteki / bölümüyle denktir. /home bölümü hariç hiçbir yere güvenlik parolası olmadan veri yazımı/değiştirme/silme yapılamaz. /home bölümünü de belgelerim kısmıdır, orada işletim sistemi ile alakası olmayan kişisel dosyalar ve program ayarları bulunur. dolayısıyla windows virüsünün kendini izinsiz atabileceği tek yer home'dur.
2. windowstaki disk yönetim biçimi olan ntfs veya fat32 ile linux'teki yönetim biçimleri ext3 ext4 btrfs xfs reiser birbirinden çok farklı sistematiğe sahiptir. virüsler farklı altyapı kodlarını kullanarak sistemde kendilerini belli etmeden çalışabilir, windowstaki ve linuxteki bu kodlar tamamen farklıdır. zaten özellikle ext serisinin dahi kendi içerisinde birçok güvenlik algoritması bulunmaktadır. yani home klasörünüzü ancak ntfs veya fat32 biçiminde formatlamışsanız windows virüsü buraya girebilir.
3-çok gelişmiş virüsler dahi olsa partitionlar arası veri aktarımını gizlice yapmak imkansıza yakındır. piyasadaki virüslerin hiçbiri bunu gerçekleştirecek kapasiteye sahip değildir çünkü virüsler mümkün olduğunca küçük boyutlarda yazılırlar(onun nedeni apayrı) dolayısıyla bu virüs sadece /home bölümünüz ile windows'un belgelerim klasörü ile aynı yerde ise(ki bunun olması için sizin özel olarak kendinizin ayarlarması gerekir, yeni kullanıcılar bunu yapamaz) bu virüs windows tarafına geçip aktive olabilir.
zaten linux disk temizleme programları(ccleaner gibi ama linux versiyonları) ile temizleme yaparken bu virüsü de büyük ihtimal temizlemiş olursunuz.
herkese iyi forumlar dilerim.
eğer yanlış bişey yazıyosam acemiliğime verin arkadaşlar.
tamam linux e virüsler kolay kolay giremiyolar girseler de bişey yapamıyolar kolay kolay bunu anladık, linux te virüs belası yok. misal; ben bi arkadasımdan aldıgım bir dvd dolusu resimlerin içinde windows virüsü varsa ve bunları başkalarına da dağıtmışsam eğer, bende etki etmeyen bu windows virüsü, windows kullanan arkadaşlarıma zarar vermez mi.
verirse eğer yapılacak olanlar nelerdir.
Windows virüsleri genellikle kendilerini sistemin bir dosyası gibi gösterip kendilerini gizlerler. Eğer bir USB Bellek taktıysanız ve içinde Windows virüsü var ise Windows'ta (onun da bir ayarı var tabii ancak virüse engel olmuyor sadece gösteriyor) görünmezler. Ancak Linux'ta ise anında ortaya çıkacaktır. Oradan hemen silip temizleyebilirsiniz.