Linux: "Microsoft açık kaynak düşmanı"

CHIP Online
04-04-2009, 00:03   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

Microsoft şimşekleri üzerine çekti: Linux cephesini MS'i boykot kararına kadar götüren olay ne?

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Linu ... -dusmani_11889.html

Resimlerle: Windows görünümlü açık kaynak işletim sistemleri

Hollandalı otomobil navigasyon cihazı üreticisi TomTom, geçtiğimiz günlerde kendisini Microsoft'la karşı kaşıya, ilginç bir patent davası içerisinde buldu. Üreticinin cihazı Linux tabanlı bir sistem üzerinde çalıştığı için Microsoft'un açtığı patent davasının sebebi başta tam olarak anlaşılamadı ama kısa sürede TomTom'un cihazında, Microsoft'un patentine sahip olduğu FAT dosya sistemini kullandığı ortaya çıktı. Fakat Microsoft'un FAT sistemi ve Linux'u bir araya getiren TomTom'a açtığı dava açık kaynak kodlu sistem taraftarlarınca ağır şekilde eleştirildi.

Linux sistemlerinin en yetkili mercii olarak kabul edilen Linux Foundation yöneticisi Jim Zemlin, bu olayı "Microsoft'a güvenilmeyeceğinin ve açık teknolojileri desteklemeye gerçekten niyetli olmadığının bir ispatı olarak" yorumlardı. Zaten alternatiflerine göre eksta bir avantaj sağlamayan FAT dosya sisteminin, sadece Microsoft'un dayatmaları yüzünden hala ayakta olduğunu ve tüm üreticilerin en kısa zamanda FAT'ten vazgeçmeleri çağrısında da bulundu.

Linux sürümleri genellikle, Ext3 gibi açık kaynak kodlu dosya sistemleri kullanıyor ama özellikle USB bellek gibi taşınabilir aygıtlar ile uyumlu çalışabilmek için FAT desteği de veriyor. Fakat dünyanın en saygın Linux organizasyonu olan Linux Foundations, bu boykot çağrısı ile FAT'ı terk etmek isteyen üreticilere resmen destek vereceğini ve yardımcı olacağını da duyurmuş oldu.

Tüm konu: Linux: "Microsoft açık kaynak düşmanı"

Resimlerle: Windows görünümlü açık kaynak işletim sistemleri

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce FAT dosya sistemini yaygın bir şekilde terk edilebilir mi?

Banned
04-04-2009, 01:43   |  #2  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 0
232 mesaj

fat giderse yerine daha kötüsü var: ntfs...

Süleyman.
04-04-2009, 01:50   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
16,587 mesaj

Fiilen terk edilmiş durumda herhalde zaten. Fakat, Microsoft neden açık kaynağı desteklesin ki? Kim patentini aldığı bir buluş ya da faydalı modeli bedavaya veriyor? Herhangi bir alanda faaliyet gösteren herhangi bir firmanın patentli ürününü izinsiz kullanın bakalım, adamı ne hale getiriyorlar. Ayrıca Microsoft'u son derece kullanıcı dostu buluyorum. Dünyada korsanı bu kadar fazla olan başka firma yoktur. Adam sesini çıkarmıyor. Daha ne yapsın? Neden şikayet ediliyor anlamıyorum. Tomtom o navigasyon cihazından para kazanacaksa, Microsoft'ta da lisans bedeli ödeyecek. Bu kadar basit.

Ekleme: O navigasyon cihazının TomTom'a ait yazılım, harita database'i vs. kısmını izinsiz alıp mesela xxx adıyla bir navigasyon cahzı üretin mesela. Seyredin nasıl başınız TomTom ile belaya giriyor.

Son Düzenleme: Süleyman. ~ 04 Nisan 2009 02:25
Mustafa Can
04-04-2009, 12:00   |  #4  
Mustafa Can avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
2,248 mesaj
PIRANHA_
en azından ntfs de dosya sınırlaması yok

Banned
04-04-2009, 16:25   |  #5  
Banlandı
232 mesaj
Mustafa Can
en azından ntfs de dosya sınırlaması
tamam dosya boyutunun çok büyük olması artı ama microsoftun tekeli kötü...yarın bilgisyara bir linux sürümü kursanız(veya acil bir durumda live cd ile açsanız) ntfs üzerinde değişiklik yapma hakkı yasal olarak yok nedeni de microsoftun dingilliği...linux rahatlıkla windows dosyalarına el atıp kopyalar yazar siler aslında ama microsoft ve bu açık kaynak düşmanlığı varken zor o işler zor...hatta çoğu winpe live cdler bile ntfs ile sorunlu....
edit: linux "captive" adlı programla bu işi yapabiliyormuş ama yasal meseleler söz konusu olunca sorun olabilir...

Son Düzenleme: PIRANHA_ ~ 04 Nisan 2009 16:27
PcMaKeR
05-04-2009, 11:48   |  #6  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj
PIRANHA_
kötü yönlerini söylermisin duyalım da kullanmayalım bari.

bir söle bakam bi.

PcMaKeR
05-04-2009, 11:50   |  #7  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
8,935 mesaj

bu arada ben hiç yasal sorun görmedim. hem apple mac os açıyor ntfs i hem linux. açmayan linux görmedim ben. knoppix bile açılıyor.

ilginç

Banned
05-04-2009, 15:29   |  #8  
Banlandı
232 mesaj
PcMaKeR
bu arada ben hiç yasal sorun görmedim. hem apple mac os açıyor ntfs i hem linux. açmayan linux görmedim ben. knoppix bile açılıyor.

ilginç

ntfs nin telif hakları microsoftun orası kötü...yani normal kullanıcı için bir sorun oluşturmaz ama yasal bir şekilde ntfs dosya sistemi kullanan programlarda sıkıntı oluşabilir...örnekte adam fat kullandığı için ceza almış ntfs kullansa başına daha büyük bir dert almış olurdu...

Hiper£l£v£nKids
05-04-2009, 19:37   |  #9  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
2,310 mesaj

Linux yeni mi anladın?

PcMaKeR
06-04-2009, 14:39   |  #10  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
8,935 mesaj