Linux Neden Halen Az Kullanılıyor?

Banned
08-11-2025, 09:06   |  #1  
MovelessMove avatarı
OP Banlandı
Teşekkür Sayısı: 0
1 mesaj

Merhaba CHIP,

**2025 Kasım itibarıyla global masaüstü işletim sistemi pazar payları (StatCounter):**

- Windows: %71.4
- macOS: %16.1 
- Linux: %4.1
- Chrome OS: %2.9
- Unknown: %5.5

*Soru:*  
Linux, 30+ yıldır geliştirilmesine rağmen neden %4’ü geçemiyor?

*Olası sebepler (verilere dayalı):*

1. OEM desteği: Dell, HP, Lenovo **Linux pre-install** satışları toplamın %0.5’i altında.  
2. Oyun ekosistemi: Steam’de *Proton destekli oyunlar %70* ama *anti-cheat (EAC, BattlEye)* Linux’ta çalışmıyor › Epic, Riot engeli.  
3. *Kurumsal yazılım*: Adobe Creative Cloud, Microsoft Office 365, Autodesk *resmi Linux desteği yok*.  
4. *Kullanıcı algısı*: “Linux = terminal = zor” › *Gartner 2024 raporu*: Yeni kullanıcıların %68’i ilk 24 saatte vazgeçiyor.

*Sizce asıl tıkanıklık nerede?*  
Hadi global verilerle tartışalım.

Kaynak: StatCounter Global Stats – Desktop OS Market Share (Nov 2025)

excel_mustafa
08-11-2025, 14:02   |  #2  
excel_mustafa avatarı
Genel Denetmen
Teşekkür Sayısı: 563
4,507 mesaj

linux un en büyük misyonu android idi o da çok başarılı oldu zaten. linux özünde bir işletim sistemi iskeletidir yani üzerinde özelleştirmeler yapılarak işletim sistemi türetilecek bir altyapıdır. deneyimsiz kullanıcılar için yapılmış versiyonları olsa da yazılım devleri bu işletim sistemlerinin arkasında somut bir kuruluş olmadığı ve kâr marjı düşük kaldığı için bu sistemler için yazılım geliştirmeye pek yanaşmıyorlar. meselenin diğer yüzü de microsoft apple gibi devlerin yazılım geliştiricileri üzerindeki baskıları ve karşılıklı çıkar hesaplarıdır. hiçbir kâr odaklı şirket müşterilerinin ücretsiz ve kontrol edilemez bir işletim sistemine yönelmesini istemez; hiçbir yazılım geliştirici de dünya devleriyle ters düşmek istemez.