ortada masa üstü kalmadı hepsini eledin... sen ne kullanıyorsun?
xfc kullanılabilir...
Masaüstü yöneticileri içerisinde benim tercihim gnome oluyordu genelde...
Gerçi en son mint 8 de bıraktım linuxu... (win 7 çıktı çünkü)
Linux ev kullanıcısına ciddi anlamda ulaşmak istiyorsa yapacağı iki-üç basit şey var... Ama bir türlü beceremiyorlar o ayrı...
Bir kere son kullanıcının terminalle işi olmamalı... Ev kullanıcısına terminal dediğin anda 3-0 geridesin...
Program kurmak dert olmamalı... Tıkla kur mantığının muhakkak yerleşmesi lazım... (bunun içinde paketlerde standartlaşılması lazım... .deb mi .rpm mi ne olacaksa olsun ama standart olsun...)
Ve donanım desteği müthiş önemli... Özellikle ekran kartları sürücülerinde garip garip bir sürü problem çıkıyor ve sistem çakılıyor... Bir diğeri de ses kartı sürücüleri... (linux kullandığım dönemlerde realtek hd audio anamı ağlatmıştı ses alıncaya kadar...)
Birde benim şahsi görüşüm , windows online videoları daha güzel oynatıyor ; artık flash playerla mı alakalı ekran kartı sürücüleri ile mi alakalı bilmiyorum... (gerçi son sürümlerde nasıl durum bir fikrim yok...)
Oyun oyun diye fazla tutturmaya gerek yok... Allah aşkına bu dünyada oyun oynamayan ve oyun meraklısı olmayan da milyonlarca insan var... (Örn. ben :D tek oyun bilirim ageof II conq.) PC'yi internet-müzik-film-video için kullanan milyonlarca insan var ve bunların %98 i win veya mac kullanıyor... Bence bunun en büyük sorumlusuda Terminal... :(
Mint 8 ' i 1 yıl kadar kullandım... Beni pek üzmedi... Bu bir yılda 2-3 defa terminalle işim oldu o kadar..
Ama bunda kullandığım dağıtımın çok büyük etkisi vardı... Mint'i tamamen ev kullanıcısı için optimize etmeye çalışıyor mint ekibi... Bu nedenle çok çok mecbur kalmadıkça terminalle işiniz olmuyor ve grafik arabirimden işinizi hallediyorsunuz...
Ubuntu falan hikaye bana göre... Mint'i tek geçerim... Windowsun tahtına aday olabilecek nadir linux dağıtımlarından biridir kendisi.... Mint 11 de sanırım pencerelere şeffeflığı da standart olarak getirmişler... Denemek lazım... (kaldı ki mint için ubuntunun kaprislerinin alınmış hali derler :) ve ilk dört içerisinde ki bir dağıtımdır...)
Linux kullanacaksanız ve pek bilginiz yoksa mint le başlayın , gidin derim ben...
(minti çok övdün başka dağıtım kullanmamışsın demeyin , pardus-ubuntu-kubuntu-mandriva-pc linuxos-open suse ve adını hatırlamadığım 1-2 dağıtım daha kullandım... Ama mint bir tarafa bunlar bir tarafa...)