sorunun çözümü var arkadaşlar.
bende kafayı yemek üzereydim fakat aşagıda anlatacağım şekilde yapınca düzeldi.
ekran kartı sürücüleri eski versiyonlarını bu adreste bulabilirsiniz > http://www.filehippo.com/download_ati_catalyst_xp/
birkere sorun kesinlikle en güncel driver den kaynaklanıyor ( nasıl güncellikse ) herneyse.
ilk olarak direct x i çalıştırıp ekran surucusunun tarıhıne bakın ( işlemiöizin gerçekleştiğini anlamak için lağzım olacak ) daha sonra ati driver yazılımını ekle kaldırdan silin baştan başlatın. buradaki puf nokta bilgisayarbaştan başladığında surucu kalkmış gibi gözüküyor fakat windows hala son yuklediğimiz surucuyu kullanmaya devam ediyor. bilgisayar açıldığında, bilgisayar> özellikler> donanım > aygıt yöneticisinden EKRAN BAĞDAŞTIRICISINI kaldırın, eğer varsa ekran kartinın ses sürücüsünüde aynı sekilde kaldırın . daha sonra bilgisayarı tekrar başlatın. başladığında ekrana gelecek sürücü yuklemelerine hayır deyin hiçbir işlem yapmasın. ( eğer yaparsa tekrar en güncel olan sorunlu driveri tekrar yüklüyor ) daha sonra googleden araştırarak bulacagınız catalsis 9 ve ya 8 olan yükleme dosyasını ve ve bu surume ait olan driveri indiriyoruz. indikten sonra eğer iki ayrı parcada geldiyse ilk olarak catalsis programını daha sonra ekran surucusunu yüklüyoruz ve bilgisayarı tekrar başlatıyoruz. tekrar başladığında direct x ten ekran kartı sürücüsünün tarihine bakın büyük ihtimalle eski bir tarih olacaktır. işlem tamamdır.
burdaki puf noktalara dikkat edin çünkü xp her buldugu fırsatta en güncel sürümü yüklemeye çalışıyor ve sorun da o yüzden çözümsüzmüş gibi görünüyor.
umarım yardımcı olabilmişimdir. ben gerçekten bu sorun yüzünden çıldırmak üzereydim. herkese kolay gelsin.
( bu arada enteresan ama eski surucusu oyunlarda daha iyi performans verdiğinide eklememde fayda var )